::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::



Gazeta Ligii PRO EUROPA Liga – 11-12 / 2002


 Sumar:

pag. 1:     Premiile Galei Societăţii Civile 2002
pag. 2:     Calendar 
pag. 3:     Smaranda Enache: Ode si anateme
pag. 4:     Colegiul Democraţiei: Căutīndu-te, īi găseşti pe ceilalţi...
pag. 5:     Demokrįcia Kollégiuma: Egy gyors élménybeszįmoló
pag. 6:     Alteritate şi presa
pag 7:     altera 19 • Regionalizare īn Europa Centrală si de Est
pag 8:     Biroul pentru drepturile omului: Cazuri recente
pag 9:     Mic īndreptar de emigrare
pag 10:   Academia Interculturală Transsylvania: Misiunea Academiei
pag 11:   Academia Interculturală Transsylvania: „Noi si germanii nostri”
pag 12:   Invitaţie

  
Pagina 1
Premiile Galei Societăţii Civile
2002


    Neīndoielnic, paralel cu procesul de liberalizare, societatea romānească trece printr-un proces de restauraţie. Īn ciuda „succeselor” democratice trīmbiţate zilnic de putere, consolidarea nezdruncinată a statului-partid şi alunecarea spre autoritarism se desfăşoară sub privirile anesteziate ale colaboraţioniştilor, ale opoziţiei politice şi ale instituţiilor internaţionale occidentale. Din păcate, situaţia politică „post-septembristă” favorizează atitudinea indulgentă a forurilor occidentale. Terorismul internaţional este (o ocazie şi) un pretext excelent pentru a strīnge şurubul.
    Amorţeala generalizată a societăţii datorată īn bună parte decepţiilor post-decembriste se resimte şi pe planul societăţii civile. Ea de ce ar face excepţie? Au rămas foarte puţine organizaţii civice militante active care să aibă forţa şi curajul să ia taurul de coarne. Este şi o chestiune existenţială pentru ei. Ca şi pentru presă. Independenţa — libertatea de exprimare īn cele din urmă — poate deveni un lux pe care nu oricine şi-l poate permite. Cu atīt mai mare este povara care se lasă pe umerii celor puţini care nu au aruncat prosopul. De vigilenţa lor poate să depindă viitorul democraţiei romāneşti.
   E un loc comun deja, că o societate este cu atīt mai liberală şi democratică cu cīt posedă o societate civilă mai puternică. Să fie īntīmplătoare recentele măsuri legislative coercitive ale puterii īndreptate īmpotriva libertăţii asociative?
    Este explicabilă prin urmare iniţiativa organizării primei Gale a premiilor societăţii civile īn 2002. „Poate nici un alt sector al societăţii romāneşti nu a avut atīt de mult de suferit din cauza diverselor deformări ale opiniei publice, decīt Societatea Civilă” — citim īn anunţul agenţiei de relaţii publice Millenium Communications, organizatoarea sub patronaj UNESCO a Galei. „Ştim că adevăratul activism social este īn spatele reflectoarelor şi al camerelor de luat vederi. Ştim că adevărata dăruire īnseamnă să fii īn preajma celor īn suferinţă şi nu la īntīlniri simandicoase. Ne-am permis īnsă ca măcar odată pe an să īi aducem pe scenă pe cei mai devotaţi şi merituoşi dintre reprezentanţii Societăţii Civile. Dacă aceşti oameni vor deveni nişte modele, iar exemplul lor va fi urmat de cīt mai mulţi cetăţeni romāni, atunci (...) eforturile noastre nu au fost īn zadar.”
    Aflată de 13 ani mai mult „īn spatele reflectoarelor şi al camerelor de luat vederi” decīt īn faţa lor, Liga Pro Europa a avut īn sfīrşit satisfacţia unei recunoaşteri interne. Un juriu independent format din personalităţi academice şi oameni de presă de prestigiu (Emil Hurezeanu, Dan Manoleli, Cristian Pīrvulescu, Mihai Răzvan Ungureanu, Elena Zamfir, Alexandru Şerban, Ion Bogdan Lefter), din cele 243 de proiecte participante, a răsplătit cu două titluri (la secţiunea Educaţie cu programul Colegiului Democraţiei iar la Campanie de advocacy cu Campania S.O.S. Sighişoara) şi o nominalizare (la Cea mai bună publicaţie periodică de specialitate cu revista Altera) eforturile noastre. Decernarea titlurilor a avut loc la 22 decembrie 2002 īn sala Majestic din Bucureşti, īn prezenţa unor personalităţi publice (Emil Constantinescu, Mircea Geoană, Alexandru Mironov etc.) şi a unui numeros public.
    Printre ceilalţi laureaţi merită să amintim Fundaţia Terra Mileniul III cu proiectul „Salvaţi Roşia Montană!” la Protecţia mediului, Fundaţia Hospice Casa Speranţei Braşov la Sănătate, Asociaţia Pro Democraţia cu proiectul „Forumul constituţional” la Comportament civic şi participare publică, Centru de Resurse pentru Comunităţi de Rromi Cluj la Apărarea drepturilor minorităţilor etnice sau GRADO la Apărarea drepturilor omului. Felicitări sincere tuturor celorlalţi cīştigători sau nominalizaţi şi mulţumiri echipei Ligii pentru efort. S-ar putea să merite, īn cele din urmă, să fii şi civil.
(Sz.E.)
 Pagina 2
 
Calendar


30 octombrie - 3 noiembrie: Īntīlnirea Centrelor pentru Pluralism la Belgrad, organizat de IDEE Varşovia şi Civic Initiative. Din partea LPE a participat Haller Istvįn.

3-5 noiembrie: Participarea minorităţilor la decizie īn Europa Centrală şi de Est, seminar organizat de Justita et Pax la Haga. Din partea LPE a participat Smaranda Enache.

6 noiembrie: Īntīlnire de lucru la European Free Alliance, Parlamentul European, Bruxelles. Din partea LPE a participat Smaranda Enache şi Szokoly Elek.

7 noiembrie: Comemorarea Nopţii de Cristal (Kristallnacht) organizat de LPE īn Tīrgu-Mureş; īntīlnire cu domnul Grün  Lįszló şi Alexandru Ausch din partea Comunităţii Evreilor  din Tīrgu-Mureş.

8 noiembrie: Elemente de istorie şi cultură ale comunităţii evreieşti din Transilvania, curs la Colegiul Democraţiei, lector Mihįly Spielmann.

11 noiembrie: 2007 - orizont real, sau nu, de aderare a Romāniei la Uniunea Europeană?”, seminar organizat de Fundaţia Horia Rusu din Bucureşti. Din partea LPE a participat Smaranda Enache.

15 noiembrie: „Dezvoltarea regională din Romānia”, masă rotundă organizată de Centrul Intercultural al LPE īn colaborarea cu Grupul Provincia, la Cluj.

17-19 noiembrie: Īntīlnirea Consiliului Director al Center for Democracy and Reconciliation in Southeast Europe (www.cdsee.org) şi lansarea volumului „Clio in the Balkans” la Belgrad. Din partea LPE a participat Smaranda Enache.

23 noiembrie: Statul; instituţiile statului modern; principiul separării puterilor īn stat – garanţie a democraţiei, curs la Colegiul Democraţiei, lector Cristian Pīrvulescu.

24-30 noiembrie: Prima sesiune a Academiei  Interculturale Transsylvania organizată la Cisnădioara, avīnd tema: Comunitatea germană din Romānia.

30 noiembrie: Doctrine politice. Rolul partidelor politice īn statul de drept, curs la Colegiul Democraţiei, lector Lucian Săcălean.

3-5 decembrie: Interlocution Consortium, atelier organizat de Stencil Cultural Foundation şi revista Beszélő din Ungaria la Budapesta. Din partea LPE a participat Smaranda Enache.

14 decembrie: Funcţionarea şi organizarea puterii judecătoreşti, curs al Colegiului Democraţiei, lector Horaţiu Dumbravă.

17 decembrie: Adunarea Generală a Comitetului Helsinki Romān la Bucureşti. Din partea LPE a participat Smaranda Enache şi Szokoly Elek.

18 decembrie: „Alteritate şi presa”, masă rotundă organizată de Liga Pro Europa cu ocazia Zilei Minorităţilor Naţionale.

19 decembrie: „Prejudecăţi şi etnicitate”, seminar organizat de Project on Ethnic Relations din Tārgu-Mureş. Din partea LPE au participat Szokoly Elek şi Laura Ardelean.
 

Pagina 3,4

Ode  si  anateme

    Bilanţul anului 2002 aduce societăţii civile romāneşti o dimensiune nouă: consacrarea sa definitivă ca voce de referinţă īn peisajul politico-social romānesc. Nu e puţin lucru ca, după mai bine de un deceniu de marginalizare, societatea civilă romānească să acceadă, īn fine, la statutul de interlocutor legitim. Să nu ne amăgim, acest statut este departe de a-i fi pe de-a-ntregul recunoscut. Nu mai puţin, acest statut există, e de-ajuns să aruncăm o privire īn presă. Dacă, cu ani īnainte, această altera pars era o cenuşăreasă, azi ea poate face pagina īntīi a ziarelor. Orice publicaţie care se respectă obişnuieşte să găzduiască şi opiniile societăţii civile, ca un feed-back necesar al iniţiativelor sau deciziilor politice. Mai mult, o recenta Gală a Societăţii Civile omagia, prin vocea prestigioasă a lui Emil Hurezeanu, preşedintele unui juriu la fel de prestigios (cuprizīndu-i pe Mihai Răzvan Ungureanu, Dan Manoleli, Elena Zamfir, Cristian Pīrvulescu, Ion Bogdan Lefter) nu mai puţin de douăzeci de proiecte excepţionale desfăşurate de asociaţiile şi fundaţiile romāneşti, din cele mai diverse domenii. Această recunoaştere nu este un cadou nemuncit. Societatea civilă romānească, atīta cīt a mai rămas, dincolo de inconsecvenţe şi slăbiciuni, dar mai ales īn pofida obstacolelor administrative de tot soiul, sufocată de lipsa fondurilor şi impozitarea severă, a constituit mediul cel mai dinamic al Romāniei. A găzduit avangarda militantismului pentru drepturi, a iniţiat toate marile reforme şi a oferit soluţii inovative celor mai multe din provocările tranziţiei. Recent, īntr-o campanie naţională opusă unui proiect guvernamental riscant şi aventurier, īn cazul protejării Cetăţii Medievale Sighişoara, coaliţia de asociaţii care a susţinut-o a reuşit un veto care a zguduit din temelii axioma atotputerniciei statului.
    Cu atīt mai nedreaptă este anatema colectivă pe care, tot la sfīrşit de an, īntr-un articol de prima pagină din Revista 22, Andrei Cornea  o aruncă asupra  societăţii civile romāneşti, considerind-o tocmai bună de dus la GEPCD (Groapa ecologică pentru cuvinte depreciate). Īn treacăt fie zis, gala societăţii civile nu a suscitat interesul redacţiei nici măcar la rubrica faptului divers. Cum Revista 22 este oficiosul GDS, care se crede un fel de «navă amiral» a societăţii civile romāneşti, e greu de īnţeles o astfel de provocare la război fratricid. Cui prodest?
    Revenind la articol, prima constatare este că autorul şi-a abandonat īn mod inexplicabil bunul reflex intelectual al analizei nuanţate, producīnd un articol de īnfierare proletară fără precedent. Ce-l mīnă pe Andrei Cornea? Īn esenţă, indignarea că societatea civilă romānească, compusă din «mii de ong-uri cu scopuri mediu nobile si foarte nobile procurind bani din fonduri puţin, mediu si foarte oculte’ (fără ghilimelele de rigoar ?) nu ar mai fi capabilă «nu să moară, Doamne fereşte, nu să sufere», ci măcar «să demonstreze pentru principii». Pe care, care va să zică, nu le mai are. Las deoparte satisfacţia pe care o astfel de abordare trebuie să o fi produs īn mediile securisto-peremiste, pentru a mă apleca doar asupra mīhnirii pe care ne-a produs-o nouă, celor vizaţi.
    Este, din păcate, adevărat că există ONG-uri inventate de corupţi pentru a spăla bani sau a figura pe listele guvernamentale, spre legitimarea limitării democraţiei romānesti, prin inventarea de false opoziţii la tot mai autoritarul cabinet al progresistului domn Năstase (īn general, periat de Revista 22). Totuşi, să fi uitat autorul că majoritatea ONG-urilor romāneşti trăiesc mizerabil, īntre miile de cazuri insolubile pe care le īntīlnesc la tot pasul — copii ai străzii, handicapaţi, persoane fără adăpost, vīrstnici privaţi de medicamente, cerşetori — şi dispreţul suveran al guvernanţilor, scăldaţi īn privilegii şi demnităţi scăpate de sub controlul public? O societate civilă, la fel de incomodă ca gura slobodă a presei, este azi ţinta unor politici care tind să-i suprime libertatea de expresie şi de asociere. Fără oengeuri şi jurnalişti am putea raporta şi noi, la porţile Occidentului, că am rezolvat toate problemele. Pe de altă parte, īmpărtăşim īngrijorarea autorului privind lipsa de reacţie promptă a societătii civile, dar aceasta nu īnseamnă că societatea civilă nu există sau că ea ar dezerta de la datoria de solidaritate. Dovadă torentul de luări de pozitţe, declaraţii, conferinţe de presă, strīngeri de semnături, prin care, cīinele de pază al democraţiei īl mīrīie necontenit pe atentator.
    Diatriba din Revista 22 are meritul de a ne reaminti o mai veche dispută intelectuală. Ce este solidaritatea, care este consensul minimal de valori din societatea noastră ? Clădim pe reflexe de grup, pe elitism sau pe principii ? Īntorcīnd atacul, să considerăm elita tocmai bună de aruncat la GRCN numai pentru că se mobilizează aproape exclusiv atunci cīnd e vorba de violarea drepturilor şi libertăţilor membrilor săi? Dar anonimii romi, non-ortodocşii, regionaliştii sau feminiştii, au şi ei drept de cetate ? Sau de apărat sīnt exclusiv drepturile şi libertăţile  celor ce cred īn mīndria de a trăi īntr-o lume superioară, albă, masculină şi ortodoxă, imună la scīncetele duşmănoase ale minorităţilor (imperiale), ale femeilor desfigurate de soţi, ale elevelor deflorate de dascăli ?
    Nu cred că un real cessez-le–feu poate interveni pīnă nu ne vom fi clarificat opţiunile valorice, atīt cei din societatea civilă, cīt şi elita politică sau elita tout court. Pentru un ONG, horribile dictu, un rom fără acte, eventual homosexual, eventual ateu, eventual hoţ, este la fel de īndreptăţit să nu fie arătat īncătuşat ca şi un bărbat alb, ortodox şi mīndru. Principiile să fie principii.
    Lipsa unui un consens minimal de valori intangibile este, fără īndoială, cea mai periculoasă vulnerabilitate a noastră, cea care face ca Romānia să fie altfel decīt orice altă ţară europeană, iar democraţia noastră să fie dependentă de interesele de grup. Oricīt de criticată ar fi, societatea civilă este singura īn stare să răstoarne această situaţie. Cu condiţia să ne definim cu claritate adversarul şi să nu ne decimăm īntre noi.
 
Smaranda ENACHE

 
Pagina 4
 

Căutīndu-te,  īi  găseşti  pe  ceilalţi...


    Plutim prin viaţă ca frunzele mīnate de vīnt. Plecăm de nicăieri şi ajungem aiurea. Ne naştem cu puţin şi dobīndim aproape tot. De ce? Fiindcă ne-a cuprins o sete de cunoaştere a tot ce este bun, frumos, util sau necesar.
    Idei, opinii, impresii zburau īn jurul meu. Cu sfială, am luat pentru mine un cuvīnt: ambiţie. Şi a rămas un imn al meu: ambiţia de a merge mai departe, de a fi cineva sau de a fi folositoare īn această lume.
     Astfel am ales — nu din pură īntīmplare — Colegiul Democraţiei. L-am văzut ca pe un loc īn care gīndurile nu sīnt īncorsetate. De aceea, testul l-am primit cu inima deschisă, fără prea multe emoţii. Īntr-adevăr, la interviu am avut anumite reţineri. Dar, din fericire, m-am alăturat grupului constituit.
    Am realizat că termeni ca tradiţie, colegialitate, muncă, inteligenţă, suflet, definesc acest Colegiu ce a ajuns la a noua ediţie.
    Īntr-un cadru relaxant, la Sovata, noi īnvăţăceii am aflat lucruri interesante despre societatea civilă şi organizaţiile neguvernamentale. Seriozitatea s-a īmbinat cu joaca la atelierul unde am īntocmit cereri de finanţare. Prin joc, muncă şi competiţie ne-am cunoscut şi īmprietenit unii cu alţii. Sīntem douăzeci şi cinci de suflete diferite, unite totuşi prin dorinţa fiecăruia de afirmare, dar, mai ales, prin toleranţă.
    Īntorşi de la Sovata am participat la comemorarea unui eveniment: Kristallnacht. Atīt la Sinagogă, cīt şi la Şcoala Generală nr. 4 şi la cursul despre istoria şi cultura evreilor, ni s-a vorbit despre aceşti oameni care, cu siguranţă, meritau o soartă mai bună.
    Activităţile Colegiului au fost īn continuare variate. Deoarece Colegiul Democraţiei se adresează acelor tineri care manifestă o motivaţie personală pentru cariere politice, juridice, diplomatice sau administrative, cursurile ce au urmat s-au axat īn tratarea acestor tipuri de teme.
    Un prim curs s-a referit la stat, evoluţie şi tipuri de state. Şi am putut īnţelege diferenţa dintre stat şi naţiune. De asemenea am īnvăţat să respectăm, să protejăm şi să īncercăm să dezvoltăm statul īn care trăim.
    Īntr-o altă īntīlnire cu colegiştii am discutat despre doctrine şi partide politice. Cursul ne-a ajutat īn īnţelegerea diferitelor doctrine fiindcă, deşi sīntem mulţumiţi că trăim īn democraţie, trebuie să fim conştienţi de diferitele forme īn care aceasta poate apărea. Totodată īncercăm să ne apărăm de evntualii inamici ai democraţiei: comunismul şi fascismul.
Pentru că dreptatea nu este neglijată, un curs a fost despre formarea şi organizarea puterii judecătoreşti. Drumul soluţionării unei infracţiuni poate fi, de multe ori, lung şi anevoios. Lung este şi drumul pe care mergem noi pentru a acumula informaţii. Pentru a īnţelege mai bine, domnul judecător Horaţiu Dumbravă ne-a răspuns la nelămuririle noastre şi ne-a prezentat, pe scurt, diferite cazuri reale.
    Pīnă īn prezent toate cursurile s-au dovedit a fi utile şi plăcute. Nu există o īntīlnire la sfīrşitul căreia să putem afirma că nu am aflat nimic nou şi interesant.
    Cu plăcere rememorez clipele petrecute īn cadrul acestui colectiv şi aştept cu bucurie celelalte surprize şi īntīlniri pregătite. Celor care īncă nu v-aţi plictisit citind aceste rīnduri, vă scriu o idee ce mi-a rămas īntipărită īn minte.
    Soarta oferă omului de-a lungul vieţii sale mai multe şanse, care pot fi sau nu valorificate. Astfel, eu am şansa de a fi membră a Colegiului Democraţiei şi sīnt mīndră de aceasta.

Ileana Frīncean
 

Tematica cursurilor din noiembrie-decembrie

    • Comemorare Kristallnacht
    • Elemente de istorie şi cultură ale comunităţii evreieşti din Transilvania
    • Statul; instituţiile statului modern; principiul separării puterilor īn stat – garanţie a democraţiei
    • Doctrine politice. Rolul partidelor politice īn statul de drept
    • Funcţionarea şi organizarea puterii judecătoreşti


Pagina 5


    Studenţii   Colegiului  Democraţiei
      1. Anechitei Bianca Antonia
      2. Barta Zoltįn
      3. Căpuşan Claudia
      4. Cătană Laura Maria
      5. Cziriék Andreea
      6. Dezső Judit
      7. Dóczy Gergely Bįlint
      8. Farkas Brigitta Éva
      9. Frīncean Ileana
    10. Frīncean Ioana
    11. Gudiu Annabell
    12. Iacob Adriana Emilia
    13. Kovįcs Edina
    14. Mărginean Angela
    15. Maşca Adriana
    16. Moldovįn Zenkő Erika
    17. Nicoară Nicoleta Delia
    18. Pal Andrea
    19. Somodi Mónika Beįta
    20. Stan Johann
    21. Sugó Enikő
    22. Szabó Bįlint
    23. Vajda Éva Zsuzsa
    24. Varga Istvįn Barna
    25. Vernes Réka Zsuzsanna

Pagina 6
 

Alteritate  şi  presa

Īn Salonul Verde al Hotelului Continental a avut loc īn data de 18 decembrie 2002 masa rotundă cu tema: „Alteritatea şi presa“. La masa rotundă au participat reprezentanţi ai administraţiei publice locale (Cornel Brişcaru, Marius Paşcanu), reprezentanţi ai mass-media locale (Borbély Melinda, Cornel Groza, Makkai Jįnos, Szucher Ervin, Kelemen Ferenc, Gįspįr Sįndor, Corina Ruja şi mulţi alţii), reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale (Fundaţia Gama, Asociaţia Speranţa, Fundaţia Curcubeul, Asociaţia Lorįntffy Zsuzsanna, Peace Corps, PER, Fundaţia Transilvană Alpha), uniuni ale minorităţilor naţionale (Partida Romilor, Asociaţia Romilor, Comunitatea Evreilor, etc), reprezentanţi ai partidelor politice (PNŢCD, Liga Transilvania Banat).

    O definiţie a alterităţii, universal acceptabilă este dificil dacă nu chiar imposibil de dat. DEX-ul din 1996 nu conţine acest termen iar Dicţionarul Spiritului Tolerant1  sub semnătura lui Valeriu Stoica be baza ideii recunoaşterii universale aşa cum a reformulat-o Francis Fukuyama, numeşte alteritatea ca „recunoaştere universală, un element structurat al democraţiei liberale. Această recunoaştere universală, consacrată īn Constituţii şi īn tratatele internaţionale, poate fi īnţeleasă, īn esenţă ca o recunoaştere a celuilalt.“ O delimitare riguroasă a „celuilalt“ aduce īn atenţie faptul că īn lume există 10.000 de societăţi distincte care se regăsesc īn aproximativ 200 de state.
    Poate tocmai această generozitate a termenului a permis o privire mai amplă asupra Zilei Minorităţilor Naţionale, o perspectivă a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului (de altfel, aşa cum remarca domnul Szokoly Elek, pe 10 decembrie s-a aniversat Ziua Drepturilor Omului).
    Īn cadrul mesei rotunde nebuloasa diferenţei specifice a noţiunii de „celălalt“ a gravitat īntre cel de minoritate şi cel de poperian de comunitate. Poate de aceea, Ziua Minorităţilor merită a fi celebrată ca o zi a tuturor celor care trăiesc īn diversitate. Modelul anilor ’60 din SUA a demonstrat de altfel că asumarea de către majoritate a luptei pentru drepturi a minorităţilor este soluţia viabilă īn crearea unei societăţi mai bune. Īnchizīnd cercul, libertatea de expresie şi dreptul la propria imagine au fost cea de-a doua temă dominantă a acestei mese rotunde. O acţiune īn grăniţuire īntre aceste două drepturi declanşează discursuri interminabile īn care fiecare parte pare să aibă dreptate. Găsirea īnsă a soluţiei cele mai īnţelepte şi care să corespundă valorilor democratice, moralei şi bunului simţ este o provocare pe care media trebuie să o īnfrunte. Dacă īn ceea ce priveşte libertatea presei, jurnaliştii īncă se mai simt ameninţaţi de păstrarea īn Codul Penal a insultei şi calomniei īn ceea ce priveşte dreptul la propria imagine lucrurile sīnt mai greu de măsurat şi controlat. Schimbări s-au realizat mai mult īn audio-vizual aflat sub monitorizarea CNA-ului dar īn presa scrisă īncă se perpetuază stereotipii, (aşa cum au arătat şi studiile Agenţiei de Monitorizare a Presei de pe līngă Academia Caţavencu) īn special referitoare la comunitatea de romi. (Relevant īn acest sens a fost şi modul īn care media a reacţionat la evenimentele de la Buhuşi). Alteritatea este īnsă şi „prolifică“ pentru media. Īn absenţa ei uniformitatea ar şterge tonurile de gri iar realitatea reflectată īn tonuri de alb şi negru este greu de vīndut. Pe de altă parte, au arătat ziariştii prezenţi, realitatea reflectată de mass-media nu are cum să difere de cea pe care ne-o indică sondajele de opinie. Nostalgici ai regimului comunist majoritatea cetăţenilor se arată deranjaţi de a īmpărţi vecinătatea cu „celălalt“ fie el greco-catolic, maghiar, rom sau evreu iar reprezentanţii autorităţilor publice locale īncă caută subterfugii īn Legea 215 din 2001 pentru a evita utilizarea bilingvismului.
    Chiar dacă sinteza anului a scos īn evidenţă, ca şi rapoartele de ţară deficienţe ale sistemului nostru democratic, participanţii mesei rotunde s-au arătat mult mai optimişti īn privinţa viitorului pus sub semnul influenţei americane odată cu invitarea Romāniei să adere la NATO. Şi cum īncă din 1801 prin vocea preşedintelui Jefferson prosperarea societăţii democratice a fost legată de „asigurarea condiţiilor īn care oamenii se pot bucura de libertatea neīngrădită de a fi diferiţi“ cred că putem privi optimişti īnspre viitor.
(L.A.)

1. Dicţionarul Spiritului Tolerant, Editura Evenimentul, Bucureşti 1997
 
Pagina 7
 

altera 19
Regionalizare īn Europa Centrală si de Est


Pagina 8
 
Cazuri  recente


Īn ultima perioadă Biroul pentru Drepturile Omului s-a preocupat cu următoarele cazuri:

Cazul N.A.
 
    N. A. īşi satisfăcea serviciul militar la Sibiu. A semnalat mamei că are o problemă medicală, nu se simte bine, are dureri de cap şi că, deşi a anunţat medicul unităţii, nu primeşte tratament.
    La data de 31 ianuarie 2001 N. A. a decedat.
    Mama lui N. A. a cerut lămuriri privind motivul decesului, pe care nu le-a primit. Prin urmare, la 10 mai 2001, a īnaintat o plīngere Parchetului Militar Braşov cerīnd cercetarea circumstanţelor īn care a decedat, īn timpul serviciului militar, fiul ei. Neprimind nici o informaţie pīnă īn septembrie 2001, a sesizat Biroul pentru Drepturile Omului. A fost nevoie de două scrisori din partea Ligii PRO EUROPA pīnă cīnd s-a obţinut un răspuns la data de 8 noiembrie 2001 īn care s-a susţinut: „īn pofida solicitării la momentul oportun Serviciul Judeţean de Medicină Legală Sibiu nu a desfăşurat constatarea medico-legală necesară”, afīrmīnd totodată că operativitatea urmăririi penale este „afectată de dificultatea obţinerii (pe fondul austerităţii bugetare) a fondurilor ce ar putea fi necesare” pentru o expertiză medico-legală, care, din eroarea Serviciului Judeţean de Medicină Legală Sibiu nu s-a efectuat conform prevederilor legale. După acest răspuns mama lui N. A. a completat plīngerea penală şi īmpotriva unor persoane necunoscute din cadrul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Sibiu pentru comiterea infracţiunii de abuz īn serviciu īn formă calificată.
    La 16 ianuarie 2002 Parchetul Militar Braşov a dispus neīnceperea urmăririi penale, susţinīnd următoarele: „prin expertiza medico-legală s-a concluzionat că tratamentul aplicat la nivelul tuturor eşaloanelor medicale a fost cel indicat şi obişnuit pentru fiecare moment al evoluţiei afecţiunii, neexistīnd elemente de natură a confirma că un alt tratament ar fi putut conduce la evitarea morţii”. Afirmaţia este contrară cu cea din 8 noiembrie, şi conţine un element important: se susţine că a existat un tratament la mai multe „eşaloane medicale”, afecţiunea — nespecificată — a avut o anume evoluţie īn timp, tratată īn mod corespunzător.
    La data de 30 ianuarie 2002 mama lui N. A. a īnaintat o plīngere īmpotriva soluţiei date de Parchetul Militar Braşov la Parchetul General, secţia Parchete Militare, arătīnd că nu a fost informată oficial de existenţa unei boli de care ar fi suferit N. A., cerīnd să i se comunice „documentele medicale care atestă existenţa şi calitatea tratamentului adecvat, cīt şi motivaţia pentru care eu nu am fost informată de existenţa unei astfel de boli, nu am fost contactată pentru a-mi vizita copilul la pat”. Pīnă azi nu s-a primit nici un răspuns din partea Parchetului General.
    Īntre timp mama lui N. A. a solicitat lămuriri din partea Spitalului Militar Sibiu, cerīnd o copie a foii de observaţie. Spitalul Militar Sibiu a refuzat acordarea oricărei informaţii.
    La data de 4 iunie 2002 Parchetul Militar Braşov (cu cinci luni după īnchiderea dosarului) a trimis o scrisoare către mama lui N. A., īn care se afirmă că „pe parcursul cercetărilor” (fără să se arate care au fost aceste cercetări ulterioare, de unde au apărut informaţii noi) s-a stabilit cauza decesului, care ar fi fost sindromul Waterhouse-Friderichsen. Decursul bolii fiind deosebit de rapid, nu s-a mai putut face nici o intervenţie. Această scrisoare este, din nou, īn contradicţie cu cele anterioare. Iniţial s-a susţinut că Serviciul Judeţean de Medicină Legală Sibiu nu a desfăşurat constatarea medico-legală necesară, după care s-a afirmat că bolnavul a primit tratament adecvat la mai multe eşaloane medicale, la fiecare moment al evoluţiei afecţiunii, iar mai nou că decesul ar fi survenit brusc, fără existenţa anterioară a unei boli.
    Contactīnd medici de specialitate, Biroul pentru Drepturile Omului a fost informat referitor la sindromul Waterhouse-Friderichsen, care nu este o boală īn sine, ci un sindrom care apare īn urma unei boli netratate, īn special a bolii lui Addison sau a meningitei. Meningita poate fi tratată, dacă este observată din timp, ca şi boala lui Addison. Chiar şi după apariţia sindromului Waterhouse-Friderichsen există tratament.
    Mama lui N. A. a cerut din nou să primească informaţii cu privire la tratamentul primit de fiul ei. La această īntrebare nu a primit răspuns nici pīnă azi.
    Īn urma unei plīngeri penale, contestīnd modul anchetei penale, cazul a ajuns pe rol la Tribunalul Militar din Cluj.
 

Cazul gardienilor publici din Tīrgu-Mureş

    La data de 8 mai 2002 una dintre angajatele Ligii PRO EUROPA a sesizat coordonatorul de program al Biroului pentru Drepturile Omului că o persoană este lovită chiar īn faţa sediului asociaţiei de un gardian public. Coordonatorul de program s-a dus de īndată la faţa locului să vadă ce se īntīmplă. Gardianul īn cauză, īntrebat, iniţial a afirmat că a lovit femeia pentru că a refuzat să se legitimeze. După care a susţinut că era īn legitimă apărare. Cei doi martori oculari īnsă au afirmat că femeia nu a avut nici o atitudine agresivă faţă de gardian, pur şi simplu mergea pe stradă, a fost oprită, a primit o palmă fără nici un motiv, după care a fost trasă sub poartă şi lovită cu picioarele. La aceste declaraţii gardianul a susţinut că femeia este o hoaţă şi trebuie dusă de īndată la Corpul Gardienilor Publici. Femeia a refuzat să meargă la CGP şi a cerut să fie chemată poliţia. Şi coordonatorul de program al LPE a cerut să se cheme, īn situaţia dată, poliţia, gardianul īnsă a refuzat acest lucru şi a chemat prin staţie maşina de intervenţie a CGP. Īntre timp o angajată a LPE a adus două aparate de fotografiat, pentru a īnregistra momentul īn care femeia va fi forţată să urce īn maşina CGP. Īn acest moment gardianul şi colegul lui au dispărut.
    La data de 16 mai 2002 s-a trimis o sesizare la Parchetul de pe līngă Judecătoria Tīrgu-Mureş, īn care au fost indicate datele personale ale martorilor. Dintre cei trei martori oculari au fost anchetaţi doar doi (cel de-al doilea prezentīndu-se de bunăvoie, neprimind citaţie). La data de 12 iulie 2002 Parchetul de pe līngă Judecătoria Tīrgu-Mureş a dat soluţia de neīncepere a urmăririi penale īn acest caz, pe motivul că cele arătate īn sesizare „nu s-au putut proba”.
    Astfel s-a comis o gravă eroare. Īn situaţia īn care dosarul a fost īnchis din lipsă de probe, nu este admisibil ca unul dintre martorii oculari să nu fie audiat. Similar, dosarul nu se putea īnchide, pe motivul lipsei de probe, fără confruntarea martorilor şi īnvinuitului.
    Motivul invocat, ex officio, a fost că victima era „o ţigancă, care fură din buzunare”. Se ridică cīteva probleme:

    a) Dacă victima a comis un furt, de ce a fost lăsată să plece, deşi s-a insistat să se cheme Poliţia? Īn această situaţie, gardianul public a comis o faptă gravă, nerespectīnd nici prevederile legale, nici sarcinile de serviciu.
    b) Dacă cineva comite un delict, īmpotriva persoanei respective pot fi aplicate pedepse corporale?

Cazul V.

    Īn decembrie 1999, V., student la Cluj, a fost prins de poliţişti avīnd asupra lui două sacoşe cu pocnitoare, cumpărate la piaţa din Suceava. Deşi expertiza INSEMEX Petroşani a arătat că este vorba de amestecuri pirotehnice, obiecte de distracţie, V. a fost condamnat la īnchisoare (1 an) pentru deţinere de material exploziv.
Liga PRO EUROPA a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului invocīnd īncălcarea dreptului la libertate, dreptului la un proces echitabil, dreptului de a nu fi pedepsit fără lege.
 
Cazul Noii Drepte

    Liga PRO EUROPA a sesizat de repetate ori organele abilitate īn legătură cu activităţile xenofobe şi rasiste ale unor organizaţii extemiste, ce contravin legilor īn vigoare. Pīnă acum nu au fost luate măsuri īmpotriva persoanelor care activează īn cadrul unor astfel de organizaţii. La data de 29 iulie 2002, pe baza Ordonanţei de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvārşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, Biroul pentru Drepturile Omului a sesizat Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş asupra activităţii din judeţul Mureş a organizaţiei denumite Noua Dreaptă, cerīnd investigarea celor care īncalcă prevederile Ordonanţei nr. 31/2002. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş a confirmat că cele relatate sīnt īn curs de anchetă. Se aşteaptă rezultatele acestei anchete.
 
Bulevardul Mareşal Ion Antonescu

    Liga PRO EUROPA a protestat, din momentul acordării numelui mareşalului Ion Antonescu — un personaj din istoria Romāniei care a avut un rol activ īn deportarea şi nimicirea unor colectivităţi de oameni (īn principal evrei şi romi) — unui bulevard din Tīrgu-Mureş. La īnceputul lunii septembrie Biroul pentru Drepturile Omului s-a adresat consilierilor locali să-şi respecte obligaţiile ce le revin din Ordonanţa nr. 31/2002, pentru a evita crearea impresiei conform căreia Consiliul local al municipiului Tīrgu-Mureş promovează cultul persoanelor vinovate de săvīrşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Biroul a considerat că tergiversarea schimbării denumirii bulevardului īn cauză constituie o pată pe obrazul aleşilor urbei noastre.
    La 27 septembrie 2002 Consiliul local a adoptat o hotărīre prin care denumirea bulevardului s-a schimbat īn Bulevardul Cetăţii. Hotărīrea a fost atacată, īn contencios administrativ, de asociaţia Cultul Eroilor, dovedind astfel interesul asociaţiei pentru cultul persoanelor vinovate de săvīrşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, căzīnd astfel sub incidenţa Ordonanţei de urgenţă nr. 31 din 13 martie 2002, care, la art. 9 lit. c, sancţionează cu dizolvare persoanele juridice care desfăşoară activităţi privind „promovarea cultului persoanelor vinovate de săvārşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe”.
 
Cazul blocului C2 din Lunca Bradului

    Mai multe persoane din Lunca Bradului, locatari īn blocul C2, au formulat o sesizare către Biroul pentru Drepturile Omului, arătīnd că deşi sīnt proprietari (īn proprietatea lor incluzīndu-se şi spaţiile comune cum ar fi scările, grupurile sociale), sīnt īngrădiţi īn folosirea proprietăţii lor.
    Ocolul Silvic a īnchiriat parterul şi etajul I al clădirii, după care, cu motivul că ţin muniţii şi documente, au īnchis scara blocului. Pentru accesul īn propria lor locuinţă, locatarii trebuie să folosesc o scară de lemn, periculoasă pe timp ploios sau iarna, care s-a construit ulterior līngă clădire şi nu este parte integrantă a construcţiei (Liga PRO EUROPA a cerut lămuriri din partea Primăriei din Lunca Bradului pentru a afla dacă a existat autorizaţie pentru această construcţie ce nu respectă normele de securitate).  Totodată Ocolul Silvic din Lunca Bradlui oprit apa ce alimenta grupurile sociale şi a īntrerupt canalizarea. Prin urmare, grupurile sociale au devenit nefolosibile.
    Persoanele īn cauză au fost īndrumate să depună plīngeri penale pentru fapte ce se īnscriu īn prevederile art. 320 Cod penal (tulburarea folosinţei locuinţei) şi art. 220 Cod penal (tulburare de posesie), solicitīnd urmărirea penală a celor care se fac vinovaţi pentru īngrădirea folosirii spaţiilor comune din clădire.
Haller Istvįn

Pagina 9
 

Mic īndreptar  de  emigrare


    Cunosc o familie de ingineri din Craiova care acum doi ani aveau toate „actele īn ordine“ pentru a emigra īn Canada. Aveau chiar şi biletele de avion. Īn ultima clipă īnsă au renunţat. Paradoxul nu vine de la renunţare, sīnt sigură că li s-a mai īntīmplat şi altora. Ei īnsă şi-au argumentat decizia prin lipsa motivaţiei. „Nu am mai fost motivaţi“ răspundeau tuturor celor care nu-şi credeau urechilor de inedita decizie.
    Şi tocmai cīnd credeam că lucrurile totuşi se schimbă iată că editura Humanitas ne serveşte prin cartea fostului premier Radu Vasile: „Cursă pe contrasens. Amintirile unui prim-ministru” (Editura Humanitas, 2002) o justificare solidă şi mai ales avizată că aici nu prea se mai poate face nimic. Toate forţele politice romāneşti suferă de velocitate, liderii nu mai au de mult coloană vertebrală, conducerile partidelor politice — īn cel mai democratic stil dīmboviţean se moştenesc, nu se cīştigă, locurile eligibile se negociază fără a conta  măcar dacă eşti membru vechi sau abia s-a uscat cerneala pe cererea de adeziune.
    Īn tot acest tablou sumbru, luminos este doar personajul principal — cine altul decīt autorul — care īntruneşte toate calităţile, plus modestia, şi care asemenea eroilor filmelor americane (un „greu de ucis“ mai soft) reuşeşte să salveze ţara de la dezastru īn ultima clipă şi doar prin eforturi personale.
    Terifiant este episodul mineriadelor care după ce aruncă īn aer capacitatea de apărare se soluţionează printr-o „negociere“ ca īntre precupeţe la piaţă. De altfel din īntreaga carte se desprinde un mesaj pe cīt de uimitor pe atīt de clar exprimat: īn relaţiile externe, succesul este asigurat de .... īncălcarea protocolului. (Europa, sosim!) Numit neconformism, familiaritate sau chiar direct, lipsa de respect faţă de un mod de lucru este considerat (nu aşa cum am īnvăţat noi la şcoală sau īn familie: impoliteţe) cauză a succeselor īn politica externă a Romāniei.
    Dacă īn iunie 57% dintre noi considerau că ţara se īndreaptă īntr-o direcţie greşită, după lectura acestei cărţi probabil că numărul va creşte. Şi cum noi ne īncăpăţīnăm să mergem īntr-o direcţie bună fie ne vom ciocni, fie fiecare īşi va urma drumul: noi spre Vest iar ţara spre Est.
(L.A.)

Pagina 10
 
Misiunea  Academiei


    Am īncercat īn mai multe rīnduri să scriu un articol despre Academie, şi m-am īmpotmolit. Motivul? Pentru că de cele mai multe ori mă opream considerīnd că nu am reuşit să acopăr nici măcar o foarte mică parte din ceea ce īnseamnă ea pentru mine.
    Deşi a trecut doar prima sesiune din acest program, ceea ce trebuia poate să se īntīmple s-a īntīmplat deja.
    S-a format pe parcursul săptămīnii aceleia de octombrie un grup integrat, care a reuşit să scoată din fiecare dintre componenţi tot ceea ce au ei mai bun. Există bineīnţeles, că īn orice grup, diferite tipuri de caractere, diferite tipuri de reacţii, īnsă atmosfera creată a fost fără egal.
    Se poate discuta despre Academie din mai multe puncte de vedere, bineīnţeles, toate formīnd pīnă la urmă spiritul acesteia. Rīdeam la un moment dat citind undeva că „managementul teritorial este o stare de spirit”. Nu rīd şi nici nu consider ca este de rīs cīnd spun că Academia Interculturală Transsylvania este o stare de spirit.
    Voi lua īn cele ce urmează aleatoriu amintiri din cadrul acesteia, pentru a demonstra ceea ce am spus mai sus.
Tren. Drum lung, obositor, īnsă foarte frumos. Transilvania este īntr-adevăr de excepţie, iar dacă nu o cunoşti decīt foarte puţin, sau deloc, īţi dă acea senzaţie că toată viaţa de fapt asta ai căutat.
    Ajungem īn Sibiu, nu reuşim să vedem prea multe, dar nu-i nimic, vom avea timp la īntoarcere. Ajungem īntr-un sfīrşit fericit şi la Cisnădioara. Dacă mi-am īnchipuit vreodată Raiul, atunci să ştiţi că aşa mi l-am īnchipuit. Mic sat la poalele munţilor, de o curăţenie care, ca locuitor al Bucureştiului şi cunoscător a mai mult zonei de est a ţării, mi se pare ireală, de o ordine impecabilă a caselor, de o linişte minunată…şi aş putea continua īn acelaşi ton la nesfīrşit. Pe o culme a unui deal se vede cetatea cea veche, despre care am aflat ulterior o mulţime de lucruri interesante, te duce cu gīndul īntr-o altă perioadă a istoriei.
    Ca primii veniţi, am avut posibilitatea să ne alegem primii camerele. Camera pe care am ales-o are un balcon de la care se văd īn depărtare munţii, cu crestele pline de zăpadă. Din nou, senzaţia de frumos, de linişte interioară este maximă.
    Pīnă seara am avut posibilitatea să dăm o fugă şi pīnă īn Cisnădie. Alt oraş pur transilvan.
    M-a impresionat la Cisnădioara arhitectura caselor, atīt de uniformă (bineīnţeles, cu micile sale excepţii, datorate noilor construcţii luxoase dar discrepante), care te face să te simţi prins īn timp. Stīnd de vorbă cu un sătean, am mai aflat că Cisnădioara era un sat sărac, drept pentru care majoritatea caselor de acolo sīnt făcute din lemn. mi-a fost foarte greu să cred aşa ceva, dat fiind aspectul impecabil al clădirilor.
Prima seară a fost dedicată unui prim contact īntre cei care participă, şi mai toţi am fost circumspecţi, atenţi fiecare la reacţiile celorlalţi. Expectativa este cuvīntul care cred că defineşte cel mai bine starea. A fost prezentă pīnă cam īn a treia seară, cīnd deja īncepuserăm să ne cunoaştem şi să schimbăm păreri, să ne testăm reciproc.
    Programul este făcut de aşa natură să poţi să şi acumulezi informaţie, să şi o rumegi şi să-ţi faci o părere, să şi confrunţi părerile tale cu ale celorlalti. Īn fiecare pauză īncercăm să scoatem maximum din timp. Plimbări multe prin īmprejurimi, prin sat, īntrebări, răspunsuri…
    Aşa am aflat că majoritatea celor care stăteau īn sat sīnt ori la muncă, īn Cisnădie, ori direct īn Germania, satul fiind populat īn majoritate de locuitori de etnie germană. Īn sat mai rămăseseră să locuiască decīt persoanele mai īn vīrstă, care s-au obişnuit prea mult aici şi nu au dorit să plece.
Istoria saşilor din Transilvania este fascinantă. Poate este de vină şi cel care o povesteşte, īnsă nu m-am oprit din luat notiţe, ceea ce se-ntīmplă destul de rar, şi numai atunci cīnd consider ca fiind foarte important ceea ce mi se spune.
     Modul lor de gīndire, religia lor, portul lor, mīncarea lor… toate te introduc īntr-o altă lume.
    Īntr-o săptămīnă am reuşit să cunosc despre saşi mai multe decīt aş fi putut poate cunoaşte īn mulţi ani de lecturi. Am stat printre ei, mi s-a povestit despre modul īn care gīndesc, despre modul īn care creează, cum se īmbrăcau la ocazii speciale, cum dansau, care le sīnt obiceiurile de sărbători. Am reuşit ca pentru o săptămīnă, fără să vreau, să mă simt ca aparţinīnd unei populaţii minunate şi atīt de diversă.
    Poate unul din cele mai mari merite modulului german, pentru mine, a fost faptul că mi-a arătat ceea ce intuiam, ceea ce de fapt ştiam mai demult, rămīnīnd īnsă la stadiul de teoreticism: există atīta diversitate pe lume, chiar şi īn mica mea ţară, īncīt este un păcat impardonabil să nu īncerci să o cunoşti şi să o īnţelegi.
Dacă priveşti atent, şi numai arhitectura unui anumit colţ de ţară poate să-ţi spună o groază de lucruri despre oamenii care īl locuiesc. Modul īn care īşi fac bisericile, modul īn care se īmbracă, modul īn care vorbesc, cimitirele lor, totul este un limbaj pe care īl poţi descifra oricīnd, numai să fii puţin atent.
Deschiderea minţii, a ochilor şi a inimii. Iată care consider că a fost şi este misiunea Academiei.
    Ar mai fi atītea de spus… Nu cred că aş putea să mă opresc din scris. Există īnsă o mulţime de condiţionări externe, cum ar fi timpul, care te presează īntotdeauna fugind fără să īţi dai seama, pe care nu le poţi ignora. Din păcate.
    Aici se īncheie mica mea relatare. Poate că după cea de-a doua sesiune voi reveni cu alte comentarii despre modulul maghiar, iar după cel romānesc o să descopăr cīt de puţine lucruri ştiu de fapt şi despre mine, pentru că nu am ştiut de fapt ce să caut, īnsă pentru moment atīt.

Anca Negoescu

Pagina 11
 
„Noi  si  germanii  nostri”


    Īntre 24 şi 30 noiembrie a avut loc la Cisnădioara la Centrul „Elim-heim“ prima sesiune a studenţilor ediţiei a V-a a Academiei Inter-culturale Transsylvania dedicată comunităţii germane din Ardeal şi Banat.
    Cei 23 de studenţi ai ediţiei a V-a, declaraţi admişi īn urma unui proces dificil de selecţie datorită cantităţii şi mai ales a calităţii dosarelor primite la adresa Ligii PRO EUROPA, provin din Cluj, Bucureşti, Craiova, Piatra Neamţ, Bistriţa, Zalău, Bălan, Republica Moldova, Timişoara, Alba Iulia, Tārgu Jiu şi sīnt studenţi la administraţie publică, litere, ştiinţe economice, sociologie, istorie, ştiinţe politice, studii europene, jurnalistică, psihologie, teologie.
     Sesiunea de la Cisnădioara a avut atīt rolul de a familiariza studenţii acestei ediţii cu valorile şi idealurile Centrului Intercultural şi a Ligii PRO EUROPA cīt şi de a oferi informaţiile necesare cunoaşterii şi īnţelegerii culturii, istoriei şi civilizaţiei germane din Romānia.
    Astfel prima zi a sesiunii a debutat cu cursul de tipologie a comunităţilor germane din Romānia curs susţinut de Winfried Zeigler şi completat de un prim curs de istorie a comunităţilor germane ardelene susţinut de Zeno Pinter profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Ziua de 26 noiembrie 2002 a īnsemnat atīt finalizarea cursurilor de istorie a comunităţilor germane ardelene cīt şi īntīlnirea cu personalităţi de marcă a comunităţii germane: domnul Paul Philippi preşedinte de onoare al Forumului Democrat al Germanilor din Romānia şi Hannelore Baier, psiholog, cer-cetător şi redactor la ziarul de limbă ger-mană. Pentru ca ima-ginea istoriei să fie cīt mai completă prin intermediul cursului domnului Mircea Su-hăreanu (Aspecte de istoria vieţii private a comunităţilor germane din Transilvania şi Banat. Studiu de caz: Braşovul) şi de atelierul despre bucătăria germană.
Ziua a III-a a fost dedicată aspectelor de cultură a comunităţilor germane şi a inclus īntīlnirea cu Ştefan Cosoroabă, preot evanghelic la Cisnădie (Viaţa spirituală a comunităţilor germane: Biserica Evanghelică), cu directorul Centrului de Perfecţionare a Cadrelor Didactice Germane, Martin Bottesch (Īnvăţămīntul īn limba germană īn Transilvania şi Banat), cu Benjamin Józsa (caracteristici ale literaturii germane ardelene) şi cu Raimar Wagner, preşedintele FDG de Tineret (Strategii de viitor ale comunităţii germane din Transilvania şi Banat). Seara zilei de 27 noiembrie s-a īncheiat īn ritmurile muzicii populare săseşti care au acompaniat cursul de dans popular ţinut cu profesionalism şi des-chidere de către Trupa de Dansuri a Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu conduşi de Ioana Huluţă.
    Academia Interculturală Transsylvania şi-a propus ca īn fiecare sesiune un rol important să īl aibă trăirea directă, contactul nemijlocit cu comunităţile etno-lingvistice şi religioase. Īn acest sens īn data de 28 noiembrie a avut loc o excursie de studii care a inclus cetăţile Slimnic, Mediaş, Biertan, Sighişoara şi Dumbrăveni.
Etnografic şi lingvistic comunitatea germană ardeleană a fost prezentată de doamna Anneliese Tudth care a prezentat şi un bogat material ilustrativ. Īn completarea cunoştinţelor legate de cultură şi civilizaţie germană transilvană s-a īnscris şi cursul susţinut de domnul arhitect şi senator Hermann Fabini.
    Situaţia comunităţilor germane de astăzi, modalităţile īn care se desfăşoară viaţa lor asociativă şi reprezentarea intereselor sale pe scena politică a fost prezentată de deputatul FDGR, Wolfgang Wittstock. Sesiunea s-a īnscheiat cu evaluarea de cărte studenţi a īntregii sesiuni. Conform fişelor de evaluare, studenţii au apreciat modul de organizare, probitatea cursurilor şi obiectivitatea informaţiilor oferite.

            

PRO EUROPA este publicată cu sprijinul Fundaţiei Heinrich Böll (Germania) şi Charles Stuart Mott

Invitatie

Membrii şi membrele Ligii Pro Europa sīnt invitaţi să participe la Adunarea Generală anuală, care va avea loc sīmbătă, 8 martie 2003, orele 10,00, la Centrul Diaconic Reformat, str. Mihai Eminescu nr. 28, Tīrgu-Mureş.
Ordinea de zi va cuprinde:

   1. 1. Raport de activitate şi raport financiar pe 2002
   2. 2. Raportul comisiei de cenzori
   3. 3. Planul de activitate şi planul financiar pe 2003
   4. 4. Noile obiective şi strategii de dezvoltare
   5. 5. Proiectul noii platforme de principii
   6. 6. Proiect de modificare a statutului LPE

 Membrii Ligii care nu au reuşit să-şi achite cotizaţia anuală pīnă la 31 decembrie 2002, o vor putea face pīnă la data Adunării Generale la secretariatul Ligii sau la faţa locului īn ziua Adunării.
Vă reamintim că īn conformitate cu hotărīrea Adunării Generale din 2002, valoarea cotizaţiei lunare pentru membrii activi a fost stabilit la 0,5 euro.
De asemenea, vă reamntim că membrii activi aflaţi īn incapacitate de a participa la Adunarea Generală īşi pot delega dreptul de vot unui alt membru activ pe baza unei delegaţii scrise.
Consiliul de Coordonare al LPE
Tīrgu-Mureş, la 19 februarie 2003