::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::Scrisoare  deschisă  către dr. Dorin Florea,  primarul  Municipiului  Tīrgu-Mureş


Stimate Domnule Florea,
 

European Roma Rights Center, o organizaţie de drept de interes public, care monitorizează situaţia drepturilor omului privind romii şi care acordă protecţie juridică īn cazuri de īncălcare a drepturilor omului, este īngrijorată de raporturile privind hărţuirile şi īncercările de ghetoizare a persoanelor aparţinīnd comunităţii rome din Tīrgu-Mureş.
ERRC a primit informaţii, conform cărora īn data de 7 mai 2001, s-a emis un ordin de către instituţia Dumneavoastră adresat gardienilor publici prin care primarul i-a īmputernicit pe aceşti funcţionari să desfăşoare īndatoriri elementare de poliţie — a lua īn custodie pe toţi cerşetorii.

Aproximativ 40 de persoane de etnie romă au fost adunate īn aceeaşi zi, duse īn incinta Cetăţii Tīrgu-Mureş şi reţinute pe motiv de identificare. Cei care nu erau rezidenţi īn localitate au fost expulzaţi din oraş. Īn data de 8 mai 2001, acţiunea a fost repetată şi, conform celor relatate, un număr similar de persoane au fost reţinute; un număr de 70-80 de persoane au fost oprite īn decursul celor două zile, dintre care doar 2-3 au fost de etnie romă, conform celor relatate. Justificarea invocată pentru această acţiune era că cei reţinuţi cerşeau.
 
Un alt incident serios, care pare a face parte din acţiunile īmpotriva romilor īntreprinse de autorităţile municipale, a fost semnalat īn ziarul „24 ore mureşene”, la data de 10 mai 2001, potrivit căruia instituţia Dumneavoastră a emis un ordin de evacuare a locuitorilor de etnie romă din strada Călăraşi. Autorităţile au ameninţat de mai multe ori romii din strada Călăraşilor că ordinul de evacuare ar putea fi pus īn aplicare īn timpul nopţii. Pīnă la data de 28 mai 2001 evacuarea nu a avut loc. Īndepărtarea familiilor rome din strada Călăraşilor ar fi foarte regretabilă, acesta fiind ultimul loc din Tīrgu-Mureş unde locuitori romi trăiesc alături de neromi, īn locuinţe neseparate, īntr-un număr considerabil.

Romānia este semnatară a unui număr de tratate privind drepturile omului, īntre care Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială şi Convenţia europeană a drepturilor omului. Reţinerea şi expulzarea forţată a unui grup de persoane reprezintă, inter alia, o īncălcare a dreptului la libertate şi securitate a persoanei, drept garantat de către articolul 19 al Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice şi de articolul 5 al Convenţiei europene a drepturilor omului, la fel ca şi reţinerea fără mandat care contravine articolului 12 al Pactului internaţional cu privire la drepturile civile şi politice vizīnd libertatea de circulaţie. Mai mult, impactul deosebit al acţiunilor de reţinere şi expulzare a romilor atrage responsabilitatea Romāniei sub articolul 5 (b) şi 5 (d) (i) al Convenţiei europene a drepturiloromului care angajează părţile să garanteze, fără discriminare bazată pe rasă, securitatea persoanei şi dreptul la libera circulaţie aacesteia.

Īn legătură cu ameninţarea de evacuare a romilor care trăiesc īn strada Călăraşilor, articolul 8 (2) al Convenţiei europene a drepturilor omului prevede că orice intervenţie īn respectarea dreptului persoanei privind domiciliul şi familia trebuie să fie „īn concordanţă cu legislaţia” şi „necesară īntr-o societate democratică”. Noi considerăm că propusa evacuare a familiilor rome din casele pe care le ocupă legal, ar constitui cert o violare a angajamentelor asumate de către Romānia īn această privinţă. Asemenea īncercări de a curăţa de locuitori o zonă a oraşului pe baza apartenenţei lor etnice vor constitui, de asemenea, o violare a articolului 14 coroborat cu articolul 8 din Convenţia europeană a drepturilor omului, care protejează dreptul persoanei la domiciliu şi familie,
fără nici o discriminare pe bază rasială.

Stimate domnule Florea, vă reamintim respectuos obligaţiile Dumnoavoastră sub legislaţia internaţională de a īndeplini responsabilităţile instituţiei Dumneavostră īn concordanţă cu legislaţia şi fără nici o deosebire pe bază rasială, şi īn această privinţă vă solicităm să nu mai autorizaţi īncercări de adunare a „cerşetorilor” īn viitor. Mai mult, considerăm că ar trebui īn mod oficial şi public să retractaţi ameninţarea evacuării locuitorilor romi din strada Călăraşilor.

                                                                                Cu stimă,
                                                                          Dimitrina Petrova
                                                                           Director executiv