::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::


Liga Pro Europa aderă la următoarea scrisoare deschisă:


SCRISOARE   DESCHISA

Domnului Ion Iliescu, Presedintele Romaniei

Domnului Adrian Nastase, Prim Ministru al Guvernului Romaniei
 

 Reunite in cadrul Conferintei Societatii civile rrome din 13-15 iunie, pentru comemorarea a 61 de ani de la deportarea rromilor in Transnistria(1942-1944) si a 13 ani de la Pogromul din Bucuresti (14 -15 iunie 1990), asociatiile rromilor au aflat cu stupefactie despre faptul ca, intr-un Comunicat al Guvernului, ministrul Ministerului Informatiilor Publice, Vasile Dancu, neaga existenta acelei pagini negre din istoria Romaniei, Holocaustul impotriva evreilor si rromilor.

“Argumentul” invocat de domnia sa, cat si de academicianul Razvan Teodorescu, ca Holocaustul nu a avut loc in frontierele actuale ale Romaniei, nu are nici o relevanta,  victimele fiind cetateni romani, de nationalitate evreiasca si rroma,  deportati, de catre administratia romaneasca, din teritoriile romanesti, in contextul “purificarii etnice” de sorginte fascista declansata de Conducatorul statului de la acea vreme, Ion Antonescu.

Conform datelor Comisiei romane pentru crime de razboi, in Deportarea romilor in Transnistria din perioada 1942-1944 au murit 36.000 de rromi, acest fapt fiind recunoscut de Parlamentul Romaniei prin Legea 189/2000 si Guvernul Romaniei prin HG 127/2002 si Ordonanta 105/1999.

Ca cetateni ai acestei tari, am inteles ca atrocitatile acelei vremi nu trebuie sa victimizeze cetatenii Romaniei de azi, motiv pentru care am considerat oportun sa asteptam ca Romania sa-si renegocieze trecutul cu Istoria , constienti fiind ca  asumarea  si justificarea acestuia este necesara, atat pentru a asigura pacea sociala si interetnica, cat si pentru ca viitorul sa nu mai repete asemenea dezastre ale Fiintei umane .

Dat fiind faptul ca inalti demnitari ai statului roman incalca normele  Ordonantei de urgenta 31/ solicitam interventia Dvs.in stoparea acestor ingrijoratoare atitudini.De asemenea, consideram oportune diligentele Dvs. pentru adoptarea acesteia ca Lege, in masura sa cuprinda si modificarea  Legii 127/2002 si Legii 261/2002, in vederea imbunatatirii normelor de aplicare ale acestora, cat si largirii cadrului oferit de Legea 48/2002 privind combaterea tuturor formelor de discriminare.

 In vederea detalierii punctului nostru de vedere,  solicitam ca o delegatie a Grupului de Lucru al Asociatiilor Rromilor sa fie primita in audienta

 
Vasile Ionescu,
presedintele CRPP "Aven Amentza"

 

CENTRUL RROMILOR PENTRU POLITICI PUBLICE “AVEN AMENTZA”

GRUPUL DE LUCRU AL ASOCIATIILOR RROMILOR

Tel/fax 224 65 49; email:avenamentza@romanothan.ro; web site:www.romanothan.ro

2/17 iunie 2003