::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::


     

CONFERINŢĂ DE PRESĂ

      25 februarie 2003


Comasarea unor şcoli din Tīrgu-Mureş

Īn timp ce īn municipiul Tīrgu-Mureş există şcoli (ex. Gimnaziul de Stat Mihai Viteazul) īn care educaţia se defăşoară īn trei schimburi, cu ore de predare şi pauze scurtate, alte şcoli, cu un număr mai redus de elevi, se tem de posibilitatea desfiinţării lor. LPE a primit un memoriu din partea Şcolii Generale nr. 11, prin care cadrele didactice īşi expun temerea faţă de intenţiile de „comasare” ale Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Īntrucīt unul dintre drepturile elementare ale copilului se referă la dreptul la educaţie, la o educaţie de calitate, ce nu se poate oferi pe bandă rulantă, īn trei schimburi, considerăm că soluţia optimă nu este desfiinţarea unor şcoli, ci utilizarea optimă a celor existente. Prin asigurarea transportului special al copiilor din cartierele cu un număr ridicat de copii (ex. cartierul Tudor) către şcolile cu un număr scăzut de elevi (ex. Şcoala Generală nr. 11), problema suprapopulării şi subpopulării şcolilor generale ar găsi o soluţie care respectă interesul elevilor, singurul ce poate fi luat īn calcul.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării introduce pedepse penale pentru părinţi?

Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează o nouă legislaţie īn domeniul educaţiei preuniversitare prin care se doreşte, conform unor informaţii, introducerea pedepselor penale īmpotriva părinţilor care nu īşi trimit copiii la şcoală de la vīrsta de 6 ani.
Actuala Lege a īnvăţămīntului, Legea nr. 151 din 1999, prevede o amendă pentru părinţii care nu asigură frecvenţa şcolară a copiilor lor, dar această amendă este de natură contravenţională. Pīnă acum contravenţiile nu se aplicau părinţilor care se aflau, din motive materiale, īn imposibilitatea de a trimite copiii la şcoală.
Introducerea de amenzi penale ar fi contraproductivă. Īn loc de metode coercitive, ar fi mult mai util să se pună īn practică strategii sociale de srijinire a familiilor nevoiaşe.