::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::
PROTEST


Liga PRO EUROPA īşi exprimă protestul faţă de suspendarea Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova. Acest act este incompatibil angajamentelor internaţionale care decurg din statutul Republicii Moldova de membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite, al Consiliului Europei şi statutului de membru invitat la Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, contravine principiilor democratice, respectării libertăţii de opinie, libertăţii de exprimare, libertăţii de īntrunire şi de asociere.

Prin urmare, cerem repunerea imediată īn drepturi a Partidului Popular Creştin Democrat din Moldova.

Apreciem totodată că introducerea studiului limbii ruse īn mod obligatoriu pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova este o măsură care nu are acoperire īn legislaţia internaţională de protecţia minorităţilor naţionale. Acest gest politic, īn condiţiile īn care īn trecutul apropiat a existat o politică de deznaţionalizare forţată a populaţiei de limbă romānă, nu contribuie, ci subminează relaţiile interetnice din Republica Moldova.

Fără să se limiteze dreptul minorităţilor de a īnvăţa īn limba lor maternă, cerem să se revină asupra deciziei de a introduce obligativitatea studiului limbii ruse īn şcolile din Republica Moldova.
 

Liga PRO EUROPA

23 ianuarie 2002