::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::C ī t e v a    c o n s i d e r a ţ i i     c u    p r i v i r e
la practica judecătorească īn Tīrgu-Mureş


Prezentat la seminarul „Cadrul legislativ şi practica judiciară īn protecţia minorităţilor naţionale din Romānia”, organizat de Liga PRO EUROPA la 27-28 ianiuarie 1995

Acest referat prezintă īntrebările Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul Ligii Pro Europa, formulate pe baza plīngerilor care au venit din partea cetăţenilor şi a contactelor directe pe care le-am avut cu Judecătoria, Tribunalul, Procuratura din Tīrgu-Mureş şi cu Ministerul Justiţiei. Īntrebări, care nu sīnt doar ale noastre, ci şi ale societăţii civile.
Īntrebarea de bază este dacă īn practica judecătorească din Tīrgu-Mureş există sau nu discriminare etnică. Teoretic, discriminările pot fi diferite: prin aplicarea unor pedepse mai severe pentru inculpaţii care aparţin unei minorităţi, sau prin necondamnarea inculpaţilor aparţinīnd majorităţii dacă partea reclamantă este un minoritar. Dar, pentru a depăşi stadiul teoretic, să luăm cīteva cazuri concrete.

1. Evenimentele din 19-20 martie 1990

Acest conflict interetnic, care a avut loc īntre romāni şi maghiari, este unul dintre cele mai cunoscute din ţară. Nu are rost evocarea evenimentelor, dorim să constatăm doar faptul că pentru aceste evenimente au fost condamnaţi 20 de romi (9 persoane la un total de 12 ani şi 8 luni īnchisoare, 11 persoane la un total de 3 ani şi 9 luni condamnare la locul de muncă) şi 14 maghiari (9 persoane la un total de 46 ani şi 6 luni īnchisoare, 5 persoane la un total de 7 ani şi două luni condamnare la locul de muncă), īn schimb ce, pīnă īn momentul de faţă, nu a fost arestat nici un romān.
Īn afara acestor condamnări, Tribunalul Judeţean Mureş a retras dreptul unor personalităţi de a candida la alegerile parlamentare din 1990 şi alegerile locale din 1992, considerīnd că activitatea acestora din martie ar fi fost mobilizatoare pentru populaţia maghiară - fără să existe sentinţă judecătorească care ar fi stabilit vinovăţia lor.

2. Cazul unei tentative īmpotriva steagului Romāniei

Īn octombrie anului 1990, trei tineri, după ce au consumat băuturi alcoolice, au īncercat să se urce pe statuia lui Avram Iancu din centrul oraşului Tīrgu-Mureş, cu dorinţa de a lua jos steagul Romāniei de pe statuie. Cei trei au fost judecaţi de urgenţă īn stare de arest, īn 11 zile, primind pedeapsa maximă de 2 ani şi 6 luni pentru „comiterea infracţiunii de ofensă adusă unor īnsemne naţionale”, deşi infracţiunea nu s-a comis, existīnd doar o tentativă, ceea ce īnsă nu poate fi pedepsit conform legislaţiei Romāniei.

3. Cazul buletinelor de identitate falsificate

Căpitan la Poliţia din Tīrgu-Mureş, Emil Tamaş a pătruns īn noaptea zilei de 7 februarie 1992, īmpreună cu trei martori şi un aparat de filmare, īn redacţia cotidianului Cuvīntul Librer, unde a depistat zeci de buletine falsificate cu scopul de a modifica rezultatele alegerilor locale īn defavoarea Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romānia. Cazul a fost adus la cunoştinţa opiniei publice īn ziua următoare, printr-o declaraţie a UDMR-ului. Inspectoratului General de Poliţie, deosebit de prompt, īncă īn seara zilei de 8 februarie a anunţat depistarea unora dintre făptuitori. Totuşi, cazul nu a fost clarificat nici pīnă azi, iar căpitanul Emil Tamaş a fost trecut īn rezervă. Īn urma unor presiuni şi ameninţări, Emil Tamaş a fost obligat să părăsească ţara.

4. Cazul Hădăreni

Īn urma conflictului care a avut loc la data de 20 septembrie 1993 īn satul Hădăreni, comuna Cheţani din judeţul Mureş, după omorīrea unui romān de către un rom, au fost linşaţi trei romi, s-au incendiat 13 case şi s-au distrus alte 4 case aparţinīnd unor familii de romi. Cazul a fost  cercetat de Parchetul de pe līngă Curtea de Apel pīnă īn noiembrie anului 1994, cīnd dosarul a fost trimis la Parchetul Militar Tīrgu-Mureş. Deşi īncă de la īnceput au apărut declaraţii īn legătură cu bunul mers al cercetărilor şi posibilitatea rezolvării rapide a cazului (la sfīrşitul lunii septembrie 1993 din partea dlui Constantin Palade, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie; din primăvara anului 1994 de repetate ori din partea dlui prim-procuror Dan Petre), pīnă īn momentul de faţă cercetările nu au luat sfīrşit, nimeni nu a fost reţinut dintre vinovaţii prezumtivi.
Motivul invocat pentru tergiversarea cercetărilor īn cazul Hădăreni a fost greutatea care apare la o crimă comisă de un grup mare de oameni. Īn mod surprinzător, aceaşi greutate nu a apărut īn cazul secuilor din Dealu, condamnaţi īn data de 3 iulie 1990 pentru omorīrea subofiţerului de poliţie Liviu Cheuchişan īn data de 22 decembrie 1989 (cei 4 condamnaţi au primit īn total 66 de ani). Faţă de acest caz, cel din Hădăreni ar părea mult mai simplu, aici existīnd cel puţin un poliţist, martor ocular a evenimentelor. Dacă ar fi apărut posibilitatea de complicitatea lui la linşaj şi incendiere, cazul trebuia preluat īncă din anul 1993 de Parchetul Militar, īn caz contrar, pe baza mărturiei lui, vinovaţii prezumtivi puteau fi de mult arestaţi. A fost foarte interesantă poziţia prim-procurorului Dan Petre faţă de arestare īn data de 22 iunie 1993, cīnd ne-am interesat īn legătură cu reţinerea unui număr de 7 persoane, dīnsul considerīnd că arestarea unor prezumtivi ucigaşi „īn plină campanie agricolă” nu ar fi o soluţie prea fericită pentru soluţionarea cazului (īn ziua respectivă a apărut un articol īn cotidianul Cuvāntul liber, care sub titlul „Stare de tensiune īn urma unor arestări surpriză” scria următoarele: „această masivă şi surprinzătoare arestare, īn plină campanie de recoltare a grīului, a creat o stare de nemulţumire īn masă a locuitorilor satului”). Īn afara de martorul poliţist, īn acest caz există şi o serie de martori romi, unii dintre ei depunīnd pīnă īn momentul de faţă patru declaraţii. Există şi semne de intimidare a martorilor.

4. Cazul Nagy Paul

Īn majoritatea cazurilor, cetăţenii care se adresează biroului nostru reclamă o judecată nedreaptă. De multe ori, aceşti cetăţeni consideră că au fost defavorizaţi şi de faptul că aparţin unei minorităţi. Un exemplu elocvent este cazul dlui Nagy Paul.
Dīnsul posedă un livret militar, īn care, la capitolul Participarea īn război este īnscrisă trimiterea lui pe front īn data de 15 noiembrie 1944, ca puşcaş al Batalionului 3, vīnători de munte. Īn data de 17 ianuarie 1991, dl Nagy Paul a primit o legitimaţie de veteran. Cererea īndemnizaţiilor şi sporurilor acordate de Legea nr. 49/1991, a fost refuzată de Asociaţia Veteranilor de Război din Tīrgu-Mureş. Nagy Paul a atacat īn judecată această asociaţie. Sentinţa dată de Judecătoria Tīrgu-Mureş la 7 aprilie 1992 a respins acţiunea reclamantului, folosindu-se de date false, furnizate de pīrīt, deşi Legea 49/1991 formulează foarte clar: „Dovada calităţii de veteran de război, precum şi a perioadei de participare la război, se face de către persoanele interesate, cu acte oficiale, eliberate de Ministerul Apărării Naţionale” (art. 4, alin. 2). Livretul militar, a cărei autenticitate nu a fost contestat, a fost eliberat de acest minister, pe vremea respectivă purtīnd denumirea de Ministerul Forţelor Armate. Recursul īnaintat Tribunalului Judeţean Mureş nu şi-a atins scopul. Sentinţa civilă dată a fost de asemenea nefavorabil reclamantului. Deşi posibilitatea ca dl Nagy Paul să fi luptat īn armata maghiară, nu a fost vreo clipă luată īn discuţie, această sentinţă conţine următoarele rīnduri: „Īn ce priveşte situaţia că ar fi luptat īn armata maghiară, nu există un acord īncheiat pe bază de reciprocitate cu Ungaria”.
Recursul extraordinar īnaintat īn data de 6 mai 1994 către Parchetul General de pe līngă Curtea Supremă de Justiţie nu a primit deocamdată nici un răspuns.
De ce consideră dl. Nagy Paul că este defavorizat pentru faptul că este maghiar? Pentru că romānii, care au dovedit cu livretul militar participarea īn război nu trebuiau să aducă şi alte acte doveditoare, iar sentinţa tribunalului face aluzie la o participare īn război pe partea armatei maghiare, fără nici o motivaţie.
* * *

Īn urma prezentării acestor cazuri nu dorim să tragem o concluzie la īntrebarea dacă există sau nu discriminare etnică īn practica judecătorească din Tīrgu-Mureş. Atragem īnsă atenţia asupra faptului că cetăţenii, datorită cazurilor prezentate şi a celor similare, sīnt convinse de existenţa unei astfel de discriminări. Convingere care are aspecte deosebit de negative: īn minoritari trezeşte senzaţia unei persecuţii continue, care este urmată de dorinţa de a scăpa de sub presiune cu orice mijloc; iar īn majoritari apare chipul unei justiţii ocrotitoare la orice act ilegal, cea ce duce la repetarea conflictelor de genul Hădăreni. Totodată, aceste cazuri pun sub semnul īntrebării calificativul de stat de drept acordat Romāniei īn urma revoluţiei din decembrie 1989.

Haller Istvįn