::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::P o l o n e z i


- datele Comisiei Nationale pentru Statistica
- date publicate de Consiliul pentru Minoritatile Nationale:
 Cadrul legislativ si institutional pentru minoritatile nationale, 1994
 Īnvatamīntul cu predarea īn limbile minoritatilor nationale din Romānia, 1995
- datele Uniunii Polonezilor din Romānia „Dom Polski”
- Parlamentul Romāniei, editat de Asociatia Pro Democratia
 
• 4247 de polonezi (0,02% din populatia Romāniei);

2778 īn judetul Suceava, 355 īn Bucuresti, 248 īn Hunedoara, 107 īn Timis.
 
Istoric:
Limba poloneza apartine grupului de limbi slave. Exista si cuvinte, putine la numar, de origine romāna, care s-au pastrat īn limba polona de azi. Aceste īmprumuturi romānesti īn limba polona, importante mai ales īn toponimie, precum si cuvintele polone īmprumutate limbii romāne arata legaturi de vecinatate vechi.

Contactele dintre polonezi si romāni dateaza īnca de la mijlocul sec. XIV, moment care coincide cu īntemeierea Moldovei dar si cu anexarea tinutului Haliciului de catre regele polon Kazimir cel Mare. Vecinitatea a dus la stabilirea unor intense legaturi politice, economice si culturale īntre polonezi si moldoveni, apoi transilvaneni, legaturi care vor fi īntarite īn mod firesc si prin relatii de rudenie. Astfel Latcu, fiul lui Bogdan I s-a casatorit cu Malgorzata, sora regelui polon Jagiello, inaugurīnd un lung sir de aliante familiale īntre cele doua popoare. Aceasta duce la un transfer de populatie lesne de īnteles daca ne gīndim ca prin casatorii mixte, polonii īncep sa detina posesiuni pe teritoriul Moldovei, iar moldovenii pe cel al Poloniei.

Sfīrsitul sec. XVI si īnceputul sec. XVII marcheaza cresterea influentei polone pe teritoriul Romāniei, mai ales datorita lui Eremia Movila, care a fost īntronat īn 1595 cu ajutorul hatmanului polon Jan Zamojski. Toate cele patru fiice ale lui Movila au fost casatorite cu poloni. Aceste legaturi au facut ca multi poloni sa slujeasca la curtea lui Eremia Movila: numai garnizoana polona din Iasi numara atunci cca 3000 de oameni.

Īn anul 1658, Seimul polonez a hotarīt expulzarea celor de religie ariana. O parte a acestora s-au asezat īn Transilvania.

Un val important al emigratiei polone pe teritoriul romānesc este cel urmat razboiului nordic (1700-1721), cīnd pe teritoriul Moldovei s-au aflat, printre altii, I. Potocki, M. Wisniowiecki, J. Sapieha si K. Kryszpin.

Sub presiunea Rusiei, domnitorul Moldovei, Constantin Mavrocordat a fost obligat sa ordone parasirea de catre polonezi a teritoriului Moldovei.

Afluenta cea mai mare a polonezilor īn veacul al XVIII-lea īn Moldova a fost legata de luptele duse īn Polonia de Confederatia de la Bar (1768). Hospodarul G. Callimachi aprecia ca cca 3-4 mii de polonezi s-au refugiat atunci pe teritoriul Moldovei.

Īn toata perioada ocupatiei austriece a Poloniei emigratia polona are caracter politic, dar si economic. Cel politic este legat de prigoana dezlantuita de ocupanti dupa īncercarile succesive ale polonezilor de a-si recīstiga independenta nationala (1794, 1830, 1846, 1848, 1863). De exemplu īn 1831 cca. 2-3 mii de polonezi din armata generalului Dwerncki au ajuns la Alba Iulia, Sibiu, Tīrgu-Mures, Brasov, cca. 400-500 au ramas īn Bucovina. Desi guvernul de la Viena a ordonat dupa un timp ca polonezii sa paraseasca Transilvania, prezenta lor a lasat urme atīt īn istoria Poloniei, cīt si cea a Transilvaniei. Īn aceasta perioada, polonezul Adolf David a initiat la Cluj miscarea carbonarilor.

Faustyn Filanowicz si Teofil Wisniowski, apatinīnd Asociatiei Democrate Polone, au pregatit din Moldova insurectia de eliberare a patriei. Dupa insurectia ratata din ianuarie 1863, o parte a intelectualitatii polone, īn frunte cu Zygmunt Milkowski, s-a stabilit pe meleagurile romānesti, īndeosebi īn Bucovina si Moldova. Multi dintre emigrantii polonezi s-au stabilit la Pascani si Iasi, participīnd la costruirea primei cai ferate moldovenesti.

Emigrantii economici au īnfiintat localitati, dezvoltīnd unele ramuri ale economiei īn zonele unde s-au stabilit.

Īn Valea Jiului prezenta minoritatii polone īsi are radacinile īn īnsasi istoria mineritului de pe aceste meleaguri, fiind semnalata īnca din 1760 pe pīrīul Ciort, la īnceputurile exploatarii carbunelui la suprafata, cu roaba si trocul. Īn perioada 1830-40, un grup masiv de polonezi, din care cei mai multi proveneau din zone carbonifere (Silezia), s-a stabilit īn zona oraselor Petrila si Lupeni, unde s-a conturat o comunitate compacta, bine organizata. Polonezii si-au pastrat caracterul etnic specific, īn anul 1900 existau doua cartiere ale Lupeniului care erau locuite de polonezi: Ileana si Victoria (dupa numele minelor). Mai tīrziu a aparut si cartierul Stefan. Multi polonezi au īntemeiat familii mixte cu romāni, maghiari si germani. Au luat parte activa la viata cotidiana, au avut reprezentanti īn comert si primarie. Pe placa monumentului īnchinat celor 30 de victime ale grevei din 1929 de la mina Lupeni, figureaza si trei nume de polonezi. La finele anului 1928, documentele mentioneaza existenta a cca. 1000 de familii īn Valea Jiului, care dispuneau de o biserica, de o scoala cu predare exclusiv īn limba polona, de o biblioteca si de o grupare artistica bine cotata. Īn perioada 1929-1933, o parte din polonezi s-a reīntors īn Polonia. Īn 1947-48 a avut loc o repatriere masiva. Scoala cu limba de predare polona a functionat pīna īn anul scolar 1960-61. Biserica s-a darīmat īn 1943, cartierele Ileana si Victoria au fost parasite, locuitorii mutīndu-se īn centrul orasului.

Īn Bucovina, prezenta poloneza este legata de extractia de sare. Īnca din 1791 cīteva zeci de familii polone s-au stabilit īn nordul Moldovei, īnfiintīnd satul Cacica (numele provine de la cuvīntul Kaczka=rata). La construirea salinei din acest loc s-au luat ca etalon salinele din Galitia. Cu timpul, īn jurul salinei s-a dezvoltat o localitate unde līnga polonezi au trait ucraineni si romāni, astfel īn 1918 Cacica a devenit un centru cu o scoala unde īnvatau 100 de copii. Īn perioada 1897-1918, īn aceasta scoala, a carui director era Józef Grabowski, se preda īn patru limbi: polona, germana, romāna si ucraineana.

Īn anul 1834, 30 de familii de muncitori polonezi au pus bazele coloniei Solonetul Nou, iar alte 24 de familii au īnfiintat cu un an mai tīrziu satul Plesa. Īn anul 1842 a luat nastere localitatea Poiana Micului, unde s-au stabilit 40 de familii venite din Nova Huta. Colonii poloneze au mai fost īnfiintate si īn Bucovina, la Moara (Bulai), Paltinoasa, unde azi sīnt cca. 80 de familii cu 256 de persoane polone.

Localitatea Vicsani, cunoscuta si sub numele de Ruda, aflata la granita cu Ucraina, a fost locuita initial numai de polonezi veniti īn perioada construirii liniei ferate ce leaga orasele Roman si Cernauti. Aici polonezii aveau o biserica, darīmata de armatele rusesti din primul razboi mondial, reconstruita ulterior.

Īn cadrul emigratiei polone, un rol īnsemnat a jucat Uniunea Emigratiei Polone (1866-1871), care a avut filiale la Bucuresti, Iasi, Pascani. Printre cei mai activi fruntasi ai emigratiei polone s-au numarat si J. L. Gradowicz si Wladyslaw Dunin, care a fost si corespondent al cītorva ziare poloneze, franceze si austriece.

Īn 1866 la Mihaileni s-a īnfiintat prima biblioteca polona (Czytelnia Polska) de pe teritoriul Romāniei. Īn 1869 o astfel de biblioteca a luat fiinta si la Bucuresti. Concomitent, īncep sa fie organizate asociatii de ajutor reciproc (1888, Towarzystwo Wzaemnej Pomocy Polakow).

Spre sfīrsitul veacului trecut, pe teritoriul Romāniei activau trei centre poloneze importante: unul īn jurul Iasilor si Pascanilor, al doilea la Botosani, al treilea la Bucuresti. Caele polone din Cernauti, Suceava si Bucuresti au desfasurat o intensa activitate. Au aparut si primele gazete: „Gazeta polska”, „Przeglad Czerniowiecki” la Cernauti, „Wiarus” la Bucuresti (1894).

Īn 1918 s-a creat Consiliul National Polon (din 1925 Consiliul National Polon din Romānia Mare, din 1926 Uniunea Polonezilor din Romānia), īn frunte cu Stanislaw Kwiatkowski, apoi cu dr. Bazyl Duzinkiewicz. Au existat si alte organizatii polone, unirea dintre ei s-a realizat īn 1932, cīnd s-a creat Uniunea Asociatiilor Poloneze din Romānia, avīnd un organ executiv a carei presedinte era preotul A. Lukasicwicz, iar vicepresedintii au fost L. Mendrak, M. Zawadowski, K. Chylewski si K. Mlodecki. Uniunea a acordat o atentie deosebita dezvoltari retelei scolare īn limba polona, cu sprijinul autoritatilor romāne.

Au aparut organizatii culturale, case polone („Dom Polski”), asociatii de prietenie romāno-polone, Asociatia Prietenilor Poloniei (cu filiale la Cernauti, Bucuresti, Iasi, Galati), Asociatia Universitara a Prietenilor Poloniei (Bucuresti), Societatea Polono-romāna (Iasi). Īn 1903, īn orasul Suceava s-a pus bazele casei „Dom Polski”, unde s-a desfasurat o activitate intensa. Īn publicatii ca „Epoca”, „Argus”, „Universul”, „Neamul Romānesc” si altele apareau numeroase materiale dedicate Poloniei.

Multi, dintre emigrantii polonezi au adus o importanta contributie la dezvoltarea vietii culturale, stiintifice, economice si sociale din Romānia:

 Gustav Otremba, medic, a devenit medic sef al corpului IV al armatei romāne cu grad de colonel, a participat activ la Razboiul de Independenta (1877-78), a fost presedintele Societatii de Medici si Naturalisi din Iasi (1887-1891); totodata era si un talentat compozitor

 Izydor Kopernicki, antropolog, numit īn 1866 director al Muzeului de Anatomie de pe līnga spitalul Coltea, decorat cu medalia de aur „Bene Merenti” al Ministerului Romān al Instructiunii

 Julian Lukaszewski, medic primar la spitalul de la Pascani, care a īnfiintat īn 1866 la Mihaileni prima biblioteca polona din Romānia

 Witold Rola-Piekarski, profesor de desen la Slatina si Tīrgu Jiu, desenator si caricaturist, apreciat de Enciclopedia Romāna din 1904 ca „cel mai de seama caricaturist din Romānia”

 Teofil Glück, medicul personal al domitorului Al. I. Cuza

 Niculai Pisotki, colonel al armatei romāne, aghiotantul domnitorului Al. I. Cuza

 Ferdynand M. Twornikiewicz, fondatorul si redactorul revistei polone „Wiarus”

 A. Fialkowski, proprietarul celebrei cafenele din Piata Teatrului National

 Jan Zalplachta-Zapołowicz, antreprenor, participant la insurectia polona din 1863, fondatorul Asociatiei de Ajutor Reciproc a Polonezilor (Towarzystwo Wzaemnej Pomocy Polakow)

 Jan Zaplachta, medic, membru activ al „Cercului polon” („Koto Polski”) din Bucuresti

 Władysłav Dunin, inginer si ziarist

 H. Dąbrowski, general, primarul Bucurestiului (1940-42)

 J. Bem, general, participant la revolutia din 1848-49, conducatorul armatei maghiare īmpotriva celor habsburgice si tariste

 Kond Dombrowski, pictor, avīnd lucrari la Muzeul de Arta a Romāniei

 Tadeusz Aidukiewicz, pictor, avīnd lucrari la Muzeul de Arta a Romāniei

 Andrei Ostop, sculptor

 Fred Micos, grafician si pictor, a pictat bisericile catolice din Suceava, Siret Boian, Solonetu Nou, a participat la 74 de expozitii colective īn īntreaga lume

 Octavian Smigelski, pictor, cu lucrari īn Muzeul Bruckenthal din Sibiu, muzee de arta din Bucuresti, Cluj, Budapesta, a pictat biserici din jud. Alba, Bistrita-Nasaud si Timis

 Teodor Rogalski, muzician

 Evolutie demografica:
 1930: 15.804 (0,11%)
 1956: 7.627 (0,04%) din acest an, datele statistice nu reflecta realitatea
 1966: 5.860 (0,03%) 10.000
 1977: 4.641 (0,02%)
 1992: 4.232 (0,02%)

Caracteristici:
 lb. materna:
 69,07% limba poloneza
 26,51% limba romāna
 4,42% alta limba

 religie:
 3.729 romano-catolici
 312 ortodocsi

 mediu:
 55,2% rural
 44,8% urban

 studii:
 2,0% fara sau nedeclarate
 23,9% primare
 67,4% secundare
 6,7% superioare

 vīrsta:
 17,2% īntre 0-14 ani
 52,7% īntre 15-59 ani
 30,1% peste 60 ani

 ocupatie:
 38,9% sector primar
 foarte buni dogari īn zona Plesa, producatori de unt cu calitati excelente īn Poiana Micului

Reteaua scolara: 317 de elevi (din care 20 din ciclul liceal) īnvata limba materna īn mod facultativ īn sapte localitati din judetul Suceava. Pentru predarea limbii, au fost editate 8 manuale, cīte un titlu pentru fiecare clasa. Īn judetul Suceava lucreaza 3 cadre didactice din Polonia, si 3 cadre didactice specializate din cadrul comunitatii polone. Īn Bucuresti exista un cadru didactic din Polonia, care preda limba polona pentru un grup de 15 elevi.
 
Institutii culturale: nu exista
 
Presa: lunar: Polonus (editat de Un. Polonezilor din Rom. „Dom Polski”, subventionat din bugetul statului, bilingv, apare la Suceava)

Edituri: fara informatii
 
Simboluri si sarbatori:
 Drapelul alb-rosu cu stema (vultur si Maica Domnului)
 3 Mai (Sarbatoarea Constitutiei din 1791)
 11 Noiembrie (Ziua Independentei)
 
Monumente, asezaminte:
 Monumente ale emigrantilor polonezi din 1939, decedati īn Romānia (Craiova, Tīrgu-Jiu, Tismana)
 
Fundatii, organizatii, asociatii:
 politice:
 Uniunea Polonezilor din Romānia „Dom Polski”
 (0,03% la alegerile din 1992)
 Sediul central al Uniunii este la Suveava. Are filiale īn Bucuresti, Constanta, Iasi.
 
Reprezentare īn viata publica:
 reprezentanti alesi: 1 deputat (Suceava) - 2.690 (3.013) voturi

Problematica specifica:
 - manualul de Istoria Romānilor nu mentioneaza prezenta polonezilor pe teritoriul romānesc
 - nu toate organizatiile teritoriale au sedii - Guvernul aloca fonduri doar pentru un sediu central

Revendicari proprii: Casa Polona (Dom Polski) din Suceava - proces īn derulare