::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::
UN PERICOL  LA  ADRESA  CETĂŢENILOR  ŞI  A  INTEGRĂRII  EUROATLANTICE

 

În urma votului din aceste zile, Camera Deputaţilor se apropie de adoptarea legii informaţiilor clasificate iniţiată de guvernul PSD care, în varianta sa actuală, ar produce un blocaj al democraţiei româneşti. Actualele prevederi anulează, practic, legea accesului la informaţia de interes public, neagă primordialitatea interesului general, ameninţă libertăţile cetăţeneşti şi libertatea presei, invită la ascunderea actelor de corupţie. Serviciile de informaţii capătă din nou o putere supradimensionată. În mod cinic, arătând dispreţ faţă de aspiraţiile democratice ale cetăţenilor, PSD invocă interesul integrării în NATO, deşi adoptarea unei astfel de legi nedemocratice constituie un act clar împotriva valorilor fondatoare pe care organizaţia euroatlantică se întemeiază.

Semnatarii acestui protest sunt surprinşi să vadă că votarea proiectului de lege a fost posibilă cu sprijinul UDMR. Dacă în mod regretabil tendinţa antireformistă pare a prevala în PSD, alinierea la aceasta a UDMR, partid declarat prooccidental, este îngrijorătoare şi contravine atât principiilor programatice ale Uniunii cât şi tradiţiei sale prodemocratice afirmate în cei 12 ani de existenţă. Nu poate fi acceptată invocarea protocolului de colaborare dintre cele două partide ştiut fiind că în lumina lui, UDMR se obligă să sprijine numai acele legi şi măsuri care, respectând valorile fundamentale ale democraţiei şi drepturilor omului, servesc accelerării reformelor şi integrării euroatlantice.

Semnatarii acestui protest consideră că adoptarea de către Parlament a legii informaţiilor clasificate în forma propusă de guvernul PSD periclitează procesul de democratizare al societăţii româneşti şi integrarea în comunitatea euroatlantică.  Adresăm un apel Uniunii Democratice Maghiare din România să nu voteze adoptarea proiectului de lege în forma sa actuală. Solicităm să se alăture acelor forţe din Parlament care doresc ca legea să fie conformă cu interesele cetăţenilor şi cu valorile euroatlantice.Gabriel Andreescu
Doina Cornea
Smaranda Enache
Renate Weber

Bucureşti, 4 februarie 2002