::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::
Cazul NOTAR Gheorghe jr.

īnregistrat sub nr. 55 la 11 iulie 1996


La 10 iulie 1996, orele 18, NOTAR Gheorghe (Tīrgu-Mureş, str. Cuza Vodă nr. 19), tatăl minorului NOTAR Gheorghe jr. (născut īn 1979) a apelat la serviciile Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul Ligii PRO EUROPA prezentīnd următoarea situaţie:

      La 7 iulie 1996, īn jurul orelor 16, NOTAR Gheorghe jr. se afla pe strada Griviţa Roşie, unde, īntīmplător, s-a īntīlnit cu două cunoştinţe: minorii STOICA Rupi şi ÖTVÖS Ioan. Pe līngă ei a trecut minorul VASS Andrįs. STOICA Rupi, motivīndu-şi acţiunea cu o datorie mai veche a lui VASS, i-a luat o pungă din mīnă, īn care era un ceas, cu care l-a lovit peste faţă. A intervenit NOTAR Gheroghe jr., pentru a-l opri pe STOICA. Văzīnd că ceasul nu merge, STOICA i l-a īnapoiat lui VASS. Īntre timp oamenii adunaţi īn faţa bisericii baptiste din apropiere au observat ce se īntīmplă, şi s-au īndreptat īn fugă spre cei trei minori. Speriaţi de furia mulţimii, aceştia au fugit de la locul faptei.
      NOTAR Gheorghe jr. s-a dus la familia MOLDOVAN Leon din str. Hunedoarei nr. 28, unde a fost trimis de părinţi īnainte de evenimente. De aici a fost ridicat īn jurul orei 18.40 de poliţişti, şi dus la Centrul de Ocrotire al Minorilor.
      NOTAR Gheorghe sr. a declară că nu a fost anunţat de Poliţie īn legătură cu reţinerea copilului său. Īmpotriva lui nu s-a eliberat mandat de arestare. Deşi minorul este audiat zilnic la Poliţie, el nu a fost chemat nici o dată la aceste audieri, şi nici un avocat nu participă la aceste audieri. Deoarece NOTAR Gheorghe jr. refuză să semneze o declaraţie prin care să recunoască — īn contradicţie cu adevărul — că l-a lovit şi l-a jefuit pe VASS. NOTAR Gheorghe sr. a mai declarat că, din discuţiile cu mama minorului VASS Andrįs, care a participat la confruntarea dintre NOTAR şi VASS la Poliţie, a aflat că minorii reţinuţi au fost bătuţi de poliţişti pentru a „recunoaşte” participarea la tīlhărie. La 8 iulie 1996, NOTAR Gheorghe sr. s-a dus la Centrul de ocrotire al minorilor, unde iniţial i s-a refuzat posibilitatea de a-şi vedea copilul. După lungi insistenţe, şi-a văzut copilul, care avea urme de bătăi şi care i-a spus că fusese bătut de poliţişti şi de un gardian public, şi că a fost ţinut ore īn şir sub duş rece ca să dispară urmele de lovituri. NOTAR Gheorghe sr. a cerut ca fiul lui să fie examinat de un medic legist, sau să i se permită să aducă un medic pentru a-l consulta. Această cerere  i-a fost refuzată.

La 11 iulie 1996, ora 10, NOTAR Gheorghe a revenit la Liga PRO EUROPA. Biroul pentru Drepturile Omului, prin HALLER Istvįn, a luat legătura cu RĂCEANU Maria de la Centrul de Ocrotire al Minorilor, care a comunicat următoarele:

      Centrul de Ocrotire al Minorilor funcţionează pe baza Legii 3/1970. Minorii NOTAR Gheorghe jr., STOICA Rupi şi ÖTVÖS Ioan au fost aduşi cu o adresă de la Poliţia Tīrgu-Mureş, şi nu pot fi eliberaţi decīt īn cazul īn care dispune astfel Poliţia. Centrul este obligat să-i reţină pe minori.

Pentru clarificarea situaţiei, a fost contactat comandantul Inspectoratului de Poliţie, col. RUS POP Ioan, care a declarat următoarele:

      Centrul de Ocrotire al Minorilor funcţionează īn subordinea Primăriei Tīrgu-Mureş, şi numai Primăria poate dispune eliberarea minorilor.

La 12 iulie 1996, ora 9, Biroul pentru Drepturile Omului, prin HALLER Istvįn, īmpreună cu NOTAR Gheorghe sr., l-a contactat personal pe FODOR Imre, primarul municipiului Tīrgu-Mureş, care a precizat că Centrul de Ocrotire al Minorilor este īn subordinea Consiliului Judeţean Mureş, şi nu a Primăriei.

La ora 9.30, NOTAR Gheorghe a depus o cerere la Inspectoratul de Poliţie din Tīrgu-Mureş, solicitīnd eliberarea minorului, considerīnd că reţinerea de 5 zile, fără mandat de arestare, este anticonstituţională.

La ora 10, HALLER Istvįn a contactat-o pe MATEI Viorica, preşedinta Comisiei de Protecţia Minorilor din cadrul Consiliului Judeţean Mureş, care a declarat următoarele:

      Centrul de Ocrotire al Minorilor este īn subordinea Consiliului Judeţean, dar eliberarea minorilor care se află īn Centru pentru comiterea unor infracţiuni nu poate fi dispusă decīt de Inspectoratul de Poliţie, personal de OPREA Daniel.

La ora 10.30 a fost contactat maiorul de poliţie OPREA Daniel la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, care a declarat:

      Minorii suspectaţi de comiterea unor infracţiuni pot fi reţinuţi timp de 30 de zile la Centrul de Ocrotire al Minorilor, fără mandat de arestare. Īn această perioadă, minorii sīnt anchetaţi de poliţie. Legea 3/1970 permite poliţiştilor să reţină minorii fără mandat.

După lungi insistenţe, HALLER Istvįn şi NOTAR Gheorghe sr. au fost conduşi la doi locotenenţi, ŞARLEA şi. PRECUP, anchetatorii cazului de tīlhărie, avīnd ca īnvinuiţi pe NOTAR Gheorghe jr., STOICA Rupi şi ÖTVÖS Ioan (născut īn 1981). După ce li s-a atras atenţia că reţinerea ilegală a unor persoane intră sub incidenţa Codului penal, iar această reţinere contravine Constituţiei Romāniei, Convenţiei pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, Convenţiei cu privire la drepturilor copilului, poliţiştii au telefonat la Centrul de Ocrotire şi au dispus aducerea minorilor la Poliţie.
Īn jurul orei 13 au fost aduşi NOTAR Gheorghe jr., STOICA Rupi şi ÖTVÖS Ioan. Toţi trei erau tunşi chel, īmbrăcaţi īn haine sumare (pantalon scurt, tricou, fără şosete). Prezentau urme de zgīrīieturi, iar NOTAR Gheorghe jr. avea un hematom pe vīrful capului.
Minorii au fost aşezaţi īn linie la perete, şi certaţi de locotenenţi pe un ton incalificabil (lui NOTAR Gheorghe jr. i s-au adresat cu „măi pulică”, iar despre STOICA Rupi au afirmat că „se vede pe el că este criminal, are o faţă tipic lombrosiană”). Īn jurul orei 15 s-a dispus eliberarea minorilor, pentru care NOTAR Gheorghe sr. şi-a asumat īn prealabil răspunderea prin semnătură că vor fi prezenţi la anchete ori de cīte ori va fi nevoie.

La 15 iulie 1996, Liga PRO EUROPA a trimis următoarea sesizare la Procuratura Militară Tīrgu-Mureş:

      Īn calitate de referent al drepturilor omului din cadrul Ligii Pro Europa, am fost solicitat din partea părinţilor minorului Notar Gheorghe, avīnd buletinul de identitate cu seria GK nr. 026990, pentru a constata modul īn care el a fost tratat de organele de Poliţie a municipiului Tīrgu-Mureş.
      Ca urmare, am constatat următoarele nereguli:
      - minorul a fost reţinut (privat de libertate) peste 24 de ore (5 zile) fără mandat de arestare, īncălcīndu-se grav prevederile Constituţiei Romāniei, art. 23 (Legea 3/70, invocată de organele de Poliţie nu poate fi un argument īmpotriva unei prevederi constituţionale — īn anul 1970, cīnd s-a elaborat această lege nu s-a ţinut cont de prevederile internaţionale referitoare la respectarea drepturilor omului);
      - minorul nu a fost audiat īn faţa unui avocat şi a părinţilor īn perioada īn care a fost privat de libertate (7-12 iulie), ceea ce contravine art. 37 al „Convenţiei cu privire la drepturile copilului” (Vă trimit alăturat o xerocopie a acestui document ONU, semnat de Romānia, care este astfel — conform art. 20 al Constituţiei Romāniei — parte a legislaţiei interne);
      - īn prezenţa mea, organele de Poliţie s-au adresat minorilor cu termenul de „măi, pulică”, iar discuţia purtată cu minorii s-a continuat pe acest ton, ceea ce contravine la fel art. 37 din documentul amintit anterior.
      Conform „Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”, orice cetăţean al unui stat membru al Consiliului Europei se poate adresa Curţii Europene a Drepturilor Omului din Strasbourg, īn cazul īn care drepturile lui au fost lezate, şi a parcurs toate căile de procedură internă, fără să i se facă dreptate. Pentru a evita această situaţie, Vă rog să cercetaţi acest caz cu maximă atenţie.

Īn rapoartele de constatare medico-legale nr 2881 şi 2882 al Laboratorului de Medicină Legală din Tīrgu-Mureş elaborate la 17 iulie 1996 s-au consemnat următoarele:

      Numitul NOTAR Gheorghe nu prezintă leziuni traumatice. Nu necesită īngrijire medicală.
      Numitul ÖTVÖS Ioan nu prezintă leziuni traumatice. Nu necesită īngrijire medicală.
      La 17 iulie 1996, NOTAR Gheorghe sr. a depus o plīngere la Procuratura Militară Tīrgu-Mureş, cu următorul conţinut:
      Eu, Notar Gheorghe, domiciliat īn Tīrgu-Mureş str. Cuza Vodă nr. 19, avīnd buletinul cu seria GN nr. 833554, declar următoarele:
      Copilul meu, Notar Gheorghe, avīnd buletinul cu seria GK nr. 026990, a fost reţinut de Poliţie şi dus la Centrul de Primire al Minorilor īn data de 7 iulie a.c. După declaraţiile lui, a fost bătut şi maltratat atīt de poliţişti (serg. Mut Dorin şi Nicolae Ioan), cīt şi de personalul de pază a Centrului pe Primire a Minorilor. Īn data de 8 iulie am cerut ca copilul meu să fie văzut de un medic legist, cererea īnsă mi-a fost refuzată de serg. Mut Dorin şi de personalul Centrului de Primire al Minorilor.
      Deşi prevederile Constituţiei Romāniei sīnt evidente īn acest domeniu (nimeni nu poate fi reţinut mai mult de 24 de ore fără mandat de arestare), copilul meu este reţinut de 5 zile fără a exista vreun mandat (directorul Centrului, dl. Mondoc susţine că ei funcţionează pe baza Legii 3 din 1970, vreme cīnd nu a existat această restricţie de 24 de ore la reţinere — consider īnsă că prevederile Constituţiei Romāniei anulează orice lege care nu este īn concordanţă cu ea).
      Vă rog respectuos să anchetaţi cazul şi să luaţi măsurile necesare atīt īn ce priveşte maltratarea copilului meu, cīt şi interdicţia ca el să fie văzut de medic şi ilegalitatea reţinerii sale, care a depăşit 24 de ore.

La fel, cu dată identică, şi PAL Ilonco (Tīrgu-Mureş, str. Mihai Eminescu nr. 5) a depus o plīngere la Procuratura Militară Tīrgu-Mureş, īn care a specificat următoarele:

      Copilul meu, ÖTVÖS Ioan, a fost reţinut de Poliţie şi dus la Centrul de Primire al Minorilor īn data de 7 iulie a.c. După declaraţiile lui, a fost bătut şi maltratat atīt de poliţişti (serg. Mut Dorin şi Nicolae Ioan), cīt şi de personalul de pază a Centrului pe Primire a Minorilor.
      Deşi prevederile Constituţiei Romāniei sīnt evidente īn acest domeniu (nimeni nu poate fi reţinut mai mult de 24 de ore fără mandat de arestare), copilul meu a fost reţinut timp de 5 zile fără a exista vreun mandat. Nu am fost nici măcar anunţat oficial īn legătură cu arestarea copilului meu. Īn timpul arestării, copilul meu nu a fost audiat īn prezenţa mea.

ÖTVÖS Ioan are Certificat de īncadrare īntr-o categorie de persoane handicapate care necesită protecţie specială (nr. 1756 din 19.10.1994), cu diagnosticul īntīrziere mintală uşoară/moderată, handicapat psihic asimilabil cu gradul III de invaliditate.

Reprezentantul Ligii PRO EUROPA, HALLER Istvįn, a purtat discuţii īn repetate rīnduri cu directorul Centrului de Ocrotire al Minorilor, MONDOC Marius, vizitīnd acest centru de mai multe ori (17 iulie 1996, 25 septembrie 1996, 22 octombrie 1997). La aceste discuţii, dl. MONDOC Marius a declarat următoarele:

      Pe baza Legii 3/1970, pot fi aduşi minori la Centrul de Ocrotire al Minorilor īn două situaţii: dacă un minor este găsit fără părinţi, pierdut ori īn vagabondaj, sau dacă minorul a comis o infracţiune. Īn primul caz, minorul se eliberează dacă este preluat de părinţi, sau īn 30 de zile se anunţă una dintre Casele de Copii, care īi va acorda īngrijire. Īn al doilea caz, numai Poliţia poate dispune eliberarea copilului reţinut īn Centru. Īn această perioadă părinţii īşi pot vizita copii o dată pe săptămīnă, timp de două ore. Minorii aduşi īn centru sīnt tunşi chel şi li se schimbă hainele, din motive de igienă. Starea lor de sănătate nu este verificată, deoarece Centrul nu are medici. (Īn caz de urgenţe se apelează la Salvare.) Ori de cīte ori Poliţia dispune, minorii sīnt duşi din Centru pentru anchetă sau īn alte scopuri — Centrul nu este informat asupra acestui scop. Noaptea minorii sīnt supravegheaţi de gardieni publici.

Cazul a fost anchetat de Parchetul Militar Mureş, de unde cazul a fost transferat la Parchetul Militar Bucureşti. Īn dosarul nr. 1543/P/1996 al Parchetului Militar teritorial Bucureşti s-a dat soluţia de neīncepere a urmăririi penale, cu următorul motiv:

      Nu a fost dovedită comiterea vreunei infracţiuni. (Scrisoarea Ministerului Public, Parchetul General de pe līngă Curtea Supremă de Justiţie, Secţia parchetelor Militare)

Īmpotriva acestei soluţii, Liga PRO EUROPA, la 8 septembrie 1997, a īnaintat o scrisoare către Ministerul Justiţiei, cu următorul conţinut:

      NOTAR Gheorghe jr., īmpreună cu STOICA Rupi şi ÖTVÖS Ioan (toţi trei minori) au fost reţinuţi īn data de 7 iulie 1996, fiind acuzaţi de tīlhărie (acuzaţia dovedindu-se a fi nefondată īn cazul lui NOTAR Gheorghe jr.). Fără mandat de arestare, ei au fost reţinuţi la Centrul de Primire al Minorilor din Tīrgu-Mureş pīnă īn data de 12 iulie 1996 (cinci zile). Īn această perioadă, minorii au fost duşi zilnic pentru anchetă la Poliţie, şi au fost audiaţi fără prezenţa unui avocat sau a părinţilor. Minorii au susţinut că au fost agresaţi pentru a da declaraţii prin care īşi recunosc vinovăţia. Dl. NOTAR Gheorghe a cerut o expertiză medico-legală, dar Centrul de Primire al Minorilor nu a permis această expertiză. Minorii au fost eliberaţi doar īn urma insistenţei noastre. Expertiza ulterioară (din 17 iulie 1996) nu a constatat leziuni.
      Parchetul Militar Tīrgu-Mureş a fost sesizat de NOTAR Gheorghe, PAL Ilonco (mama minorului ÖTVÖS Ioan) şi Liga PRO EUROPA (īn axexă).
      Cazul a fost anchetat şi de Amnesty International, organizaţie care a elaborat un studiu (īn anexă) referitor la tratamentul celor trei minori.
      Prin scrisoarea nr. 1473/96 (īn anexă), Ministerul Public, Parchetul General de pe līngă Curtea Supremă de Justiţie, Secţia Parchetelor Militare, din sfīrşitul lunii august a.c. (nedatată), am fost informaţi că īn dosarul nr. 1543/P/1996 al Parchetului Militar Teritorial Bucureşti s-a dispus neīnceperea urmăririi penale.
      Considerăm, că reţinerea minorilor fără mandat de arestare şi audierea lor fără respectarea legislaţiei īn vigoare ar fi fost motive temeinice pentru trimiterea prezumtivilor vinovaţi īn faţa justiţiei.
      Vă rugăm respectuos, să luaţi măsurile necesare pentru redeschiderea dosarului 1543/P/1996, aflat la Parchetul Militar Teritorial Bucureşti.

La această adresă, răspunsul procurorului militar şef al Secţiei Parchetelor Militare, col. magistrat VOINEA Dan (scrisoare din 6.10.1997) a fost următorul:
 
      Dosarul a fost examinat īn Secţia Parchetelor Militare şi s-a constatat că hotărīrile adoptate sīnt temeinice şi legale.

Această soluţie a fost comunicată lui NOTAR Gheorghe sr. şi organizaţiei Amnesty International. Din acest moment singura posibilitate de soluţionare rămīne sesizarea Comisiei Europene a Drepturilor Omului, constatīndu-se următoarele īncălcări ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale:

      • art. 3 — tortură şi tratament degradant
      - minorul NOTAR Gheorghe prezenta urme ale violenţei poliţiştilor (aceste urme au fost confirmate şi de medicul ARDESHIR Vahidi, care l-a văzut pe NOTAR Gheorghe jr. la data de 13 iulie 1996);
      - minorii au fost tunşi chel la Centru, ceea ce este tratament degradant pentru un băiat de 16-17 ani;
      - modul īn care se adresa lt. PRECUP şi ŞARLEA minorului īn faţa reprezentantului Ligii PRO EUROPA;
      • art. 5 — reţinere ilegală;
      • art. 6 lit. c — īn timpul declaraţiilor pe care le-a făcut, minorul nu a fost asistat de un apărător, obligatoriu īn cazul minorilor.

3 decembrie 1997
Tīrgu-Mureş
Elaborat de HALLER Istvįn