::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::
Dezvoltarea comunităţilor multietnice


Coordonator program: Laura Ardelean

Programul „Dezvoltarea comunităţilor multietnice“ este continuarea programului „Īmbunătăţirea relaţiilor interetnice īn Sud Estul Europei“ program la care Liga PRO EUROPA a fost partener alături de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală īn perioada 1998-2001. Acest proiect se derulează simultan īn 5 ţări din Sud Estul Europei iar īn Romānia este implementat de CRDE, Liga PRO EUROPA, ARDC şi Fundaţia Gama. Principalul scop al programului este de a reduce potenţialul de conflict dezvoltīnd o nouă atitudine de o convieţuire intercomunitară tolerantă şi cooperantă īntr-un mediu multicultural. Proiectul urmăreşte, de asemenea să ofere o altă modalitate de implicare socială īn scopul de a dezvolta democraţia şi a proteja drepturile omului. Obiectivul primordial al proiectului este promovarea toleranţei şi a cooperării interetnice utilizīnd dezvoltarea comunitară ca liant al comunităţilor locale. Mai mult, prin diversitatea programelor finanţate, implicarea comunităţilor locale, a autorităţilor, liderilor de opinie programul „Dezvoltarea comunităţilor multietnice“ contribuie la reducerea tensiunilor existente īntre diferite grupuri comunitare etno-lingvistice şi la neutralizarea trendurilor naţionaliste existente, reconstruind īncrederea, solidaritatea şi īnţelegerea īntre diferitele comunităţi.
Programul este structurat pe două module: modulul pe termen lung, prin care se realizează facilitare comunitară īn 9 localităţi rurale din 5 judeţe este implementat de ARDC şi CRDE; modulul pe termen scurt este structurat ca un program de finanţare prin care se urmăreşte o īmbunătăţire şi dezvoltare a relaţiilor interetnice īn Romānia şi este gestionat de Liga PRO EUROPA şi CRDE.
Scopul programului este de a īntării capacitatea cetăţenilor şi comunităţilor īn combaterea prejudecăţilor şi discriminării pe baze lingvistice sau entice. Īntr-un mediu īn care politicienii naţionalist-extremişti se bucură īncă de un relativ success electoral, programul este deschis proiectelor ce prin educaţie interculturală sau acţiuni de dezvoltare comunitară dezvoltă o democraţie locală autentică.
Cea mai importantă realizare a programului īn 2001 este modalitatea de implementare a noii strategii care a dus la creşterea numărului de proiecte provenite din localităţi mici, proiecte care au fost finanţate. Prin realizarea acţiunilor de informare şi marketing direct precum şi prin informarea tuturor primăriilor din ţară s-a reuşit realizarea unei popularizări a programului īn zone şi regiuni neaccesibile pīnă acum.
Spre deosebire de anii precedenţi, s-a rea­lizat şi o extindere īn sens geografic a prog­ramului. Astfel, cele 81 de cereri de finanţare sosite au acoperit urmă­toarele judeţe:


harta Romaniei

Dintre acestea, īn prezent īn cele două module sīnt cuprinse următoarele judeţe (harta 1) spre deosebire de anul trecut (harta 2):

harta Romanieiharta Romaniei

O altă realizarea a programului este īncurajarea comunităţilor care nu au accesat fonduri să aplice īn cadrul acestui program. Acordarea de consultanţă, simplificarea modului de accedere a fondurilor a permis intrarea īn competiţie a unor comunităţi mici, multiculturale şi care cunosc cel mai bine nevoile reale locale. Implicarea acestora īn program adduce īn plus o modalitate de sporire a competenţelor locale şi de īntărire a autonomiei locale.
• Transferul de know-how realizat atīt prin componenta de parteneriat dar şi prin staff-meetinguri, a permis īntărirea comunităţilor locale şi īmbunătăţirea strategiei naţionale a programului.
• Componenta de trainig a programului a dus la formarea de noi abilităţi pentru organizaţiile existente şi a facilitat crearea de organizaţii neguvernamentale noi. Prin implicarea unor reprezentanţi ai administraţiei publice locale s-a realizat un schimb de expertiză necesar realizării unor proiecte mult mai bine ancorate īn realităţile locale. Un alt effect pozitiv al acestei componenta īl constituie şi īntărirea sectorului neguvernamental din Romānia.
• Realizarea vizitelor la locul de desfăşurare a dus la realizarea unei selecţii mult mai obiective şi mai adaptate obiectivelor generale a programului. Evaluările de teren, interviurile cu membrii comunităţilor constituie punctul de plecare al unei baze de date utile īn adaptarea strategiei naţionale, aducīnd note noi acestui proiect.
Finanţatorii proiectului sīnt: Fundaţia Roi Baudouin (Belgia), Fundaţia Charles St. Mott (SUA) şi Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (Romānia).