::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::
Cazul G. T. (poliţist cu comportament agresiv)
īnregistrat sub nr. 41/1996

La data de 8 mai 1996, G.T. s-a prezentat la Liga PRO EUROPA, acuzīnd un subofiţer de poliţie de comportament agresiv, şi prezentīnd certificatul medico-legal nr. 1745 din 8 mai 1996, care īn concluzii arată:

      Numitul [G. T.] prezintă leziuni traumatice produse la 7 mai 1996, produse posibil prin comprimare cu degetele. Necesită 4-5 zile de īngrijiri medicale pentru vindecare.

Pe baza celor relatate, a fost ajutat să formuleze următoarea sesizare către Parchetul Militar Tīrgu-Mureş:

      Īn ziua de 7 mai 1996 la ora 22.30 am trecut pe trecerea de pietoni din faţa Farmaciei nr. 1 spre Hotelul Transilvania (menţionez că semaforul nu era īn funcţiune). Un Trabant de culoare gri deschis a trecut īn mare viteză, fără să īncetinească, foarte aproape de noi, cu riscul de a ne lovi (dacă nu trăgeam de prietena mea, [S. C.], o lovea maşina). Speriat, am īnjurat spre şofer din impuls, fără să remarcăm cine era la volan.
      Ajunşi īn faţa magazinului Corso, m-a atacat din spate şoferul Trabantului, m-a trīntit de o maşină şi m-a lovit cu cotul, fiind foarte furios pentru īnjurătură. Am simţit pe agresor un miros puternic de alcool. M-a īntors, ţinīndu-mă cu stīnga, a īnceput să mă sugrume cu mīna dreaptă. După ce m-a īntors, am observat că este īn uniformă de poliţist. Prietena mea a intervenit, īncercīnd să-l oprească. A īmpins-o īn spate, zicīnd: „tu ce dracul vrei”. O altă persoană, la fel īn uniformă de poliţist a īncercat să-l tempereze. Au intervenit şi alte persoane īn ajutorul meu, care au văzut ce s-a īntīmplat.
      [...]
      Martorii la eveniment sīnt: [urmează o listă de persoane cu adresă].

G. T. s-a īntors la Biroul pentru Drepturile Omului la data de 18 iulie 1996, afirmīnd următoarele:

      Citaţia mea la Parchetul Militar a fost adus de sectoristul nostru, care m-a ameninţat că īn cazul īn care nu-mi retrag plīngerea, va găsi motive şi pretexte să mă amendeze ori de cīte ori vrea el. Cred că nu pot īnfrunta poliţia, doar au puterea īn mīinile lor. Din acest motiv mi-am retras plīngerea.

Īn urma retragerii sesizării, Parchetul Militar din Tīrgu-Mureş a īnchis ancheta cazului.
La data de 22 ianuarie 1997, Liga Pro Europa a trimis o scrisoare la Parchetul Militar Tīrgu-Mureş pentru a obţine informaţii īn legătură cu 6 cazuri īn care Biroul pentru Drepturile Omului a fost sesizat (toate īmpotriva unor poliţişti), īntre care figura şi cazul G.T. Īn scrisoarea nr. 18, 19, 20 din 25 martie 1997 al Parchetului Militar se face referire la doar 3 dintre aceste cazuri — la cazul G. T. nu.