::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::Gazeta Ligii PRO EUROPA Liga,  4-5 / 2002


Sumar:

pag. 1:          Laura Ardelean: "A fi European īnseamnă a fi optimist"
pag. 2:          Calendar� Naptįr
pag. 3:          Szokoly Elek: De la poteca lui Robert Schuman la autostrada europeană
pag. 4:          Zilele EUROPA Napok
pag. 5:          Constituţia īn revizuire
pag. 6:          Poziţia Ligii PRO EUROPA privind cazul retrocedării Liceului Bolyai Farkas
pag. 7:          Liceul Bolyai Farkas din Tīrgu-Mureş � Scurt istoric
pag. 8:          Da, este important ca liceul Bolyai să fie un liceu maghiar�
pag 9-12:     Szokoly Elek: Cazul Liceului Bolyai sau cum poate fi �īnsănătoşită� structura etnică a Transilvaniei
pag 13:         S.O.S. Sighişoara
pag 14-15:  Academia Interculturală Transsylvania: Gīnduri de absolvire
pag 16-17:  Stagii la Bucureşti şi Budapesta
pag 18:        In memoriam Cardinalul Todea
pag 19:        La despărţirea de Ştefan Aug. Doinaş
pag 20:        Şcoala liderilor romi

  
Pagina 1

"A fi European īnseamnă a fi  optimist"


    �Am dori ca aceasta să nu fie o festivitate pentru că Europa nu s-a construit cu festivism ci cu foarte mult pragmatism. V-aş aminti doar că la baza Europei de astăzi, a Uniunii Europene stă gestul unor oameni care şi-au dat mīna peste mormintele celui de al doilea Război Mondial, francezii şi germanii care la puţin timp după ce războiul dintre cele două naţiuni īncetase au găsit īn ei resurse de optimism, de idealism necesare pentru a īncepe acest proiect� � a fost principiul īn spiritul căruia s-a desfăşurat manifestarea de la Sala de oglinzi a Palatului Culturii din Tīrgu Mureş dedicată Zilei Europei, Zilei Schuman şi, de ce nu, şi Ligii PRO EUROPA, prima organizaţie mureşeană şi, cred, prima organizaţie proeuropeană din ţară: �să fim mīndri că Tīrgu Mureşul este locul īn care a luat fiinţă una dintre primele organizaţii din Romānia democrată, că am luat fiinţă īn 1989 şi de atunci sute de tineri au trecut prin cursurile Colegiului Democraţiei, ale Academiei Interculturale Transsylvania, ale taberelor noastre, care le-au dat o dimensiune europeană. Peste 150 de tineri lucrează astăzi de la Ministerul de Externe, pīnă la consilii, primării şi īşi aduc contribuţia cu ştiinţa lor despre Europa la construcţia europeană. Opinia noastră este că Europa īncepe acasă.� (Smaranda Enache).
    Transilvania se reclamă de la o tradiţie europeană pe care, după perioada neagră a comunismului, īncearcă să o revitalizeze odată cu dificilul proces de reconstrucţie europeană, de revigorare a valorilor europene rămase latente īn lunga noapte a unui tip de societate pe care această regiune nu īl merita: �Noi aparţinem Europei, aşa cum se vede ea de la Arad, Tīrgu Mureş sau Cluj. Uneori ea apare ca un club exclusivist, un club al bogaţilor, uneori a unor bogaţi mofturoşi chiar dacă plini de politeţe şi curtoazie. Privind aşadar această Europă, ea este o Europă rīvnită īn care vrem cu orice preţ să intrăm īn mod īntemeiat nu doar din motive de orgoliu ci pentru că avem aceste acte de nobleţe culturală şi la nivelul civilizaţiei. Există o prioritate care vine din Transilvania. Īn anul 1922 un intelectual care studiase la Budapesta, care era īn relaţii de prietenie şi chiar cooperare literară cu Octavian Goga şi cu alţi cărturari din acest mare oraş central-european, pe numele său Octavian Tăslăneanu, a publicat mai multe articole īn care susţinea necesitatea unificării europene, concepută desigur la nivel intraguvernamental, la nivel politic, la nivel administrativ. Un an mai tīrziu, cine credeţi că relua această idee a cărei paternitate o constatasem deja la Tăslăneanu, o relua faimosul om politic ceh Eduard Beneš. Este o idee care plutea īn aerul epocii şi care, este interesant de constatat, plutea īn această zonă a Europei Centrale, Sud-Estice.
    Aici, īn acest culoar care ne poate părea uneori semi-obscur, alteori luminat de o mare vīlvătaie, din Romānia, putem īntrezări īn Europa o mare speranţă care vine pe urma unei certitudini. E limpede, cu cīt Europa se va lărgi, ea se va īntări, paradoxal.� (Ovidiu Pecican)
    Şi dacă Europa īncepe acasă, dacă Transilvania īn special se mīndreşte cu o tradiţie europeană, cu o contribuţie īnsemnată la conturarea ideii de Uniune Europeană, atunci cu siguranţă că şi Tīrgu Mureşul este un oraş European prin istoria sa, dar şi prin oamenii săi: �Ziua de azi este una optimistă. A fi european īnseamnă şi a fi optimist. Cīnd Schuman a lansat ideea unei Europe Unite īntr-o stare embrionară, Europa era īncă tensionată de urmările fascismului şi iată că s-a găsit o rezolvare pe care nimeni atunci nu o credea posibilă, o soluţie favorabilă, nu perfectă, pentru că de altfel nici democraţia nu este perfectă. (�) Toată dezvoltarea europeană īn fapt presupune o dezvoltare regională. Dacă sīntem europeni, azi trebuie să fim optimişti. Cum se justifică īnsă acest optimism pentru Tīrgu Mureş? Ce ne motivează să spunem că Tīrgu Mureşul este un oraş care a dat un exemplu īn a se alinia Europei? Vreau să spun că după 6 ani de muncă īn care societatea civilă, toată lumea s-a implicat putem spune că obiectivul strategic principal este ca, pierzīnd treptat caracterul preponderent industrial ne-ecologic, Tīrgu Mureşul să devină un centru regional cultural de īnvăţămīnt, de turism şi financiar. Īn această definiţie am comprimat munca a foarte mulţi specialişti şi care de fapt enunţă īntr-o propoziţie toată gīndirea noastră de dezvoltare a Tīrgu Mureşului de acum īnainte, o dezvoltare durabilă, europeană. (Fodor Imre).
    Şi fiindcă credinţa īn valorile europene ne este comună tuturor, s-a considerat că Ziua Europei este şi ziua tuturor tīrgumureşenilor, nu numai a  celor prezenţi la manifestare. Rămīne īnsă la latitudinea fiecăruia de a-şi sărbători ziua aşa cum crede că īl reprezintă mai bine. Mulţi ani pentru Europa comună şi mult optimism pentru europenii tīrgumureşeni!

Laura Ardelean


 Pagina 2
 
Calendar


6 aprilie �  Adunarea Generală a LPE. Alegerea organelor de conducere.

7-11 aprilie � Stagiu de studiu la Bucureşti. Studenţii Colegiului Democraţiei au vizitat Guvernul, Parlamentul Romāniei, Centrul de Informare şi Documentare al Consiliului Europei, Ambasada şi Centrul Cultural ale Ungariei la Bucureşti.

16 aprilie � Conferinţă de presă pe tema īnvăţămīntului īn limbile minorităţilor naţionale şi a bilingvismului īn administraţia locală.

16-22 aprilie � Sesiunea a III-a a Academiei Interculturale Transsylvania, ediţia a III-a la Alba Iulia şi Tīrgu-Mureş.

19-20 aprilie � Aplicarea Legii administraţiei publice locale privitor la utilizarea limbii materne a minorităţilor naţionale, seminar organizat de Project on Ethnic Relations la Tīrgu-Mureş. Din partea LPE a participat Haller Istvįn.

19 � 21 aprilie � A XVII-a īntīlnire a Centrelor de Pluralism īn Lvov, Ucraina, organizată de IDEE Washington şi Lion Society din Lvov. Din partea LPE a participat Smaranda Enache.

21 aprilie � Elemente de cultură şi istorie ale comunităţii maghiare din Transilvania, curs īn cadrul Colegiului Democraţiei. Lector: Szabó Ödön, istoric.

22 aprilie � Societatea civilă şi revizuirea Constituţiei, dezbatere organizată de Asociţia Pro Democraţia şi Fundaţia Konrad Adenauer la Bucureşti. Din partea LPE a participat Haller Istvįn.

26-28 aprilie � Primul modul al Şcolii liderilor romi, dedicat societăţii civile, organizat de LPE la Tīrgu-Mureş.

28 aprilie - 3 mai � Stagiu de studiu la Budapesta. Studenţii Colegiului Democraţiei au vizitat Guvernul, Parlamentul Ungariei, Ministerul Afacerilor Externe, Oficiul Maghiarilor de peste Hotare, Centrul de Informare şi Documentare al Consiliului Europei şi Ambasada Romāniei.

29 aprilie � Conferinţă de presă pe tema campaniei S.O.S. Sighişoara şi a conferinţei privind situaţia ceangăilor.

9 mai � Ziua Europei. La Tīrgu-Mureş: Europublicitate; la Satu Mare: Romānia şi Uniunea Europeană, dezbatere.

12 mai  � Crosul Pro Europa, ediţia a IX-a.

13-14 mai � Īn cadrul Zilelor Oraşului Satu-Mare, Filiala LPE a organizat īn colaborare cu diferite ONG-uri locale variate manifestări cultural-artistice, sportive şi un stand comun al organizaţiilor neguvernamentale locale.

15 mai � Conferinţă de presă pe tema campaniei S.O.S. Sighişoara,  a bilingvismului īn administraţia locală şi a respectării drepturilor copilului īn şcolile din Tīrgu-Mureş.

16-19 mai � Strenghts and Perspectives: Candidate Countries in the EU Enlargement Process, seminar internaţional organizat de Heinrich Böll Stiftung la Istanbul. Din partea LPE a participat Smaranda Enache.
 
20 mai � Conferinţă de presă a filialei LPE Satu Mare: prezentarea rezultatelor proiectelor anterioare, lansarea noului proiect şi prezentarea cărţii �Īmbunătăţirea situaţiei romilor�

26 mai � Elemente de cultură şi istorie ale comunităţii romāneşti din Transilvania, curs īn cadrul Colegiului Democraţiei. Lector: conf. univ. dr.  Alexandru Cistelecan.

28 mai � 2 iunie � Īntīlnire de lucru: Improving interethnic relations in South-Eastern Europe, organizat de Fundaţia King Baudouin la Belgrad. Din partea LPE a participat Laura Ardelean.
 
Pagina 3

De la poteca lui Robert Schuman la autostrada europeană*


    La aniversări se cade să evocăm memoria īnaintaşilor.
    Este firesc aşa, pentru că, de fapt, cu toţii continuăm ceva, formīndu-ne paşii următori din cei dinainte. Adesea clădindu-ne casele din pietrele cetăţilor dărīmate. Formīndu-ne paşii  fie īn căutarea Edenului pierdut, fie īn scrutarea unui Paradis īncă neinventat. Continuăm drumuri bătătorite de taţi, bunici, străbunici şi le sīntem recunoscători chiar nerecunoscīndu-le meritele.
    Unii, mai īndrăzneţi, mai aventurieri şi mai necugetaţi poate, sau pur şi simplu mai vizionari, coboară de pe potecile bine bătătorite ale īnaintaşilor şi o iau pe scurtătură. Astăzi īi evocăm cu recunoştinţă pe acei nonconformişti care au luat-o pe scurtătura istoriei.
    Poteca deschisă acum cincizeci de ani, după ultimul mare război mare, de un Jean Monet, Robert Schuman, Charles de Gaule, Konrad Adenauer, Winston Churchil şi ceilalţi, a devenit, iată, autostradă.
    Astăzi autostrada nu mai are nimic romantic īn ea, nici măcar surprizele şoselelor noastre pline de neprevăzut, dar are o calitate indiscutabilă: se poate circula pe ea bine şi repede. E şi asta ceva.
    Şi spre deosebire de hīrtoapele noastre mioritice, autostrada europeană �capitalistă� serveşte cu bună credinţă acel �cel mare capital� care este totuşi: omul. E şi asta ceva, chiar dacă nu totul.
    Astăzi multă lume sărbătoreşte ziua de 9 mai. (Unii nostalgici cu gīndul la 8 mai poate, aniversarea PCR, pentru cine n-ar şti, alţii la 10 maiu, ziua istaurării monarhiei, pentru cei care au uitat).
    Spre deosebire de cei care sărbătoresc trecutul, noi īncercăm să sărbătorim viitorul. Spre deosebire de cei care ridică monumente războinice şi aniversează bătălii victorioase � uitīnd că orice victorie are şi īnvişii săi �, noi preferăm să construim/să reconstruim drumuri europene.
�Én dolgozni akarok. Elegendő harc, hogy a mśltat be kell vallani� � / ��Vreau să muncesc. Destulă luptă este să spui pe faţă tot ce s-a-ntīmplat.� �  zice unul dintre cei mai mari poeţi maghiari, care īn acelaşi poem mărturiseşte că: �Anyįm kśn volt, az apįm félig székely, félig romįn, vagy tįn egészen az.�/ �Cumană mama, tatăl meu săcui, romān pe jumătate ori de-a-ntregul.� Ar trebui să ne mire că drumul E-60, ce ne poartă spre Europa, trece tocmai prin patria autorului acestor versuri: József Attila?
    Romānia, ca şi Ungaria vecină, au decis cu zdrobitoare majoritate să se īndrepte īn marş forţat spre acelaş ţel. Dar ştim oare cum arată limanul spre care dorim să ne cumpărăm biletul? Suntem conştienţi oare de preţul biletului rezervat? Ştim oare spre care Europă vrem să ne īndreptăm cu atīta convingere cu toţii?
    Spre �Europa untului� � ca să nu-l uităm totuşi pe intelectualul care nu putea găsi moment mai nepotrivit să ironizeze Occidentul decīt atunci cīnd noi stăteam la cozi umilitoare pentru  tacīmuri de pui? Spre Europa vitrinelor sparte de protestele descreierate īmpotriva unei globalizări oricum inevitabile? Spre Europa care nu a reuşit din păcate să depăşească ura interetnică īn zonele sale critice, ca Irlanda de Nord sau Ţara Bascilor, īn ciuda unei bunăstări evidente? Spre Europa care i-a adus pe un Haider sau Le Pen īn poziţie de factori politici de reală influenţă? Spre Europa naţiunilor şi a statelor naţionale � o fortăreaţă mai mare cu o mulţime de fortăreţe mai mici �, sau Europa regiunilor, a comunităţilor şi a cetăţenilor care o compun, o patrie mai mare cu o mulţime de patrii mai mici? O Europă federativă? Confederativă? O Europă deschisă spre toate zările lumii sau una īnchisă īn durerea pericolului pierderii identităţii sale? O Europă geografică, trasată cīndva de la Atlantic la Urali, dar care astăzi are pretenţia să se īntindă chiar pīnă la Pacific, deşi abia dacă ajunge pīnă la Carpaţi sau pīnă la Nistru�? Şi dacă nu Europa geografică ci o Europă a valorilor, care valori?
    Da, fără īndoială că noi, pro-europenii declaraţi şi īmpătimiţi sīntem īnainte de toate pentru o Europă a valorilor, dincolo de una geografică sau economică. O Europă clădită pe valoarea muncii cinstite retribuite corect, pe valoarea cuvīntului dat, a cuvīntului respectat, pe valoarea respectului de sine bazat pe respectul faţă de celălalt, pe valoarea libertăţii mele īngrădită doar de libertatea ta, pe valoarea speranţei că homo homini lupus poate realmente deveni īntr-o bună zi homo res sacra homini.
    Europa poate fi asemănat cu un grandios spectacol făcut de regizori, scenarişti, actori, tehniceni şi figuranţi. Chiar dacă pentru moment, īn situaţia deloc promiţătoare īn care ne zbatem, ne-am mulţumi să facem doar figuraţie īn spectacolul european, doar să fim primiţi pe scenă, avem convingerea că trecutul nostru multicultural transilvan, proeuropean avant la lettre, şi talentele noastre native cu nimic inferioare celor care au fost distribuiţi deja īn spectacol, ne īndreptăţesc să accedem, chiar dacă nu la pupitrul regizoral, dar la importante roluri de creaţie alături de cei mai mari actori ai Europei. Parafrazīnd dictonul de pe blazonul unui adevărat ardelean, ce poate fi regăsit pe multe din frontispiciile bisericilor noastre: �Ha Isten velünk, ki ellenünk?/ Dacă Domnul e cu noi, cine ne stă īmpotrivă?�, nu ne putem pune oare īntrebarea mai mult decīt retorică:  dacă noi credem cu adevărat, şi vrem ceea ce credem, ne poate sta cineva īn cale?
 
SZOKOLY Elek
  

Pagina 4

Zilele EUROPA 
   
Europublicitate

    Dacă sīntem de acord cu ideea că �informaţia īnseamnă putere� atunci manifestarea organizată de Liga PRO EUROPA şi Radio Tīrgu Mureş s-a dovedit a fi un gest de altruism faţă de tārgumureşeni. La 9 mai, īncă de la ora 10.00, īn faţa sediului Ligii PRO EUROPA a fost amplasat un stand la care studenţii Colegiului Democraţiei au difuzat materiale referitoare la Ziua Europei, la Uniunea Europeană, dar şi steguleţe şi baloane.
 
Societatea civilă şi integrarea europeană

    De la ora 14.00 la Radio Tīrgu Mureş a avut loc o masă rotundă virtuală cu tema �Rolul societăţii civile īn integrarea europeană�. Alături de alţi invitaţi, doamna Smaranda Enache, copreşedinta Ligii PRO EUROPA, a prezentat modul īn care societatea civilă, fiecare locuitor al cetăţii poate contribui la grăbirea procesului de integrare, la readucerea Europei la noi acasă.
 
Regionalism � regionalizare

    Analiştii, geopoliticienii prevăd că viitorul Europei comune se prefigurează a fi unul al regiunilor. De altfel, dezbaterile teoretice īnclină tot mai mult balanţa īn favoarea statelor compuse, īn care desconcentrarea şi descentralizarea să fie dublate de o autonomie locală sub forma regionalismului. Despre tendinţele din societatea romānească au vorbit ascultătorilor postului de Radio Tīrgu Mureş, īn data de 9 mai de la ora 16.00, domnul Szokoly Elek, directorul Ligii PRO EUROPA, Csutak Istvįn de la Agenţia de dezvoltare 7 Centru, Brassai Zsolt, preşedintele Asociaţiei Pro Regio.

Crosul PRO EUROPA, ediţia a IX-a

    Acum nouă ani, Centrul Intercultural i-a invitat pe toţi cei care iubesc alergarea să se alăture Crosului PRO EUROPA, prima manifestare de acest fel de la noi din ţară. Numărul participanţilor a crescut apoi cu fiecare an, tīrgumureşenilor adăugīndu-li-se şi iubitori ai alergării şi valorilor europene din īntreaga ţară. Ediţia a IX-a, desfăşurată duminică 12 mai 2002 de la ora 10.00, a aliniat la start peste 470 de participanţi, īn marea lor majoritate tineri şi foarte tineri � cel mai tīnăr participant nu a īmplinit īncă un an! � dar şi veterani ai alergării sau amatori cu mare experienţă � cel mai vīrstnic participant avīnd peste 75 de ani. Cei mai mici şi cei mai īnţelepţi au avut de parcurs un traseu de 3 km, iar cei aliniaţi la cel de-al doilea start au parcurs 6 km. S-au acordat premii primilor 3 clasaţi la fiecare categorie de vīrstă şi sex, celui mai tīnăr participant, celui mai vīrstnic participant precum şi celei mai numeroase familii. Cu ajutorul sponsorilor (Primăria Tīrgu-Mureş, Citadin Prest SRL, Ungarom Servcom SRL, Constructorul SCA, Mondo Trade SRL, Datalog SRL, Digitek SRL ) 20 de participanţi au primit premii surpriză. Premiile au fost īnmīnate de doamna Mihaela Peneş, director īn cadrul Comitetului Olimpic Romān, domnul Ovidiu Natea, prefectul judeţului Mureş, domnul Tiberiu Bidiga, director DJTS Mureş, domnul Fodor Imre, viceprimarul municipiului, doamna Smaranda Enache, copreşedinta LPE, şi domnul Szokoly Elek, directorul Centrului Intercultural şi iniţiatorul acestui cros.
 
Concert Nightlosers

    Şi, ca orice aniversare care se respectă, Ziua Europei s-a īncheiat cu un concert susţinut de formaţia Nightloser. Teatrul Naţional din Tīrgu Mureş a fost luat cu asalt īn special de tīnăra generaţie. Tīrgumureşenii care nu au avut şansa de a fi parte a concertului au putut asculta piesele la Radio Tīrgu Mureş.

Pagina 5

Constituţia īn revizuire

  La 22 aprilie 2002 Asociaţia Pro Democraţia şi Fundaţia Konrad Adenauer au organizat, la Bucureşti, dezbaterea Societatea civilă şi revizuirea Constituţiei, la care au participat reprezentanţii partidelor politice şi ai societăţii civile din Romānia.
     Conform părerilor aproape unanime ale partidelor politice şi ale specialiştilor īn drept constituţional, după doar zece ani de la adoptarea Constituţiei Romāniei, a devenit imperios necesară revizuirea sa. Nu putem să ignorăm faptul că, acum zece ani, acest lucru era prevăzut atīt de partidele democratice din acea vreme, cīt şi de membrii marcanţi ai societăţii civile. Tot aşa, avem obligaţia morală să ne aducem aminte de declaraţiile Preşedintelui Romāniei din acea vreme, conform cărora această Constituţie ar fi fost dintre cele mai moderne şi cele mai europene. (Putem doar spera că īmpreună cu revizuirea Constituţiei, cele 3-4 mandate prezidenţiale nu se vor eterniza.)
    Este oare malefică schimbarea prea deasă a constituţiilor? Constituţiile Romāniei datează din 1866, 1923, 1938, 1948, 1952, 1965, 1991. Se observă tendinţa de a adopta o nouă constituţie cu o �densitate� ridicată. Cea mai lungă existenţă a avut-o Constituţia din 1866, cea mai scurtă cea din 1948. Care este �practica internaţională� īn domeniu? Regatul Unit nu are constituţie. SUA īşi are constituţia din 1787, cu amendamente ulterioare. Constituţia majorităţii statelor din Europa de Vest datează de după cel de-al doilea război mondial: Franţa din 1958 (dar cu Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului din 1789), Italia din 1947, Germania din 1949. Majoriatea statelor din Europa de Est şi-au schimbat constituţia după 1989 (excepţie fiind Ungaria, cu o constituţie din 1949, cu amendări ulterioare). Frecvenţa revizuirii Constituţiei Romāniei este, totuşi, unică. Constituţia reprezintă atīt baza īntregii legislaţii, cīt şi baza sistemului de instituţii publice. Modificările nu ating aceste baze, dar revizuirile da. Dar mai malefică decīt o revizuire nu poate fi decīt o constituţie proastă.
Prin urmare, pentru a evita apariţia nevoii de a revizui, din nou, peste zece ani, Constituţia, nu este indiferent ce decizie politică se va lua īn următoarele luni. Se pare īnsă că o parte a clasei politice nu doreşte altceva, decīt adaptarea Constituţiei la strictele necesităţi de azi, ignorīnd cele care vor apare īntr-un viitor apropiat şi previzibil. Astfel se explică faptul că modificările solicitate de integrarea īn Uniunea Europeană sīnt considerate a fi prea timpurii.
    Ce idei pot apare privind revizuirea Constituţiei? Unele sīnt de-a dreptul īnfricoşătoare, depăşind chiar imaginaţia juriştilor din cea mai īntunecată perioadă de dictatură. Şi, culmea, autorii lor sīnt reprezentanţii unor organizaţii neguvernamentale care se autodefinesc ca fiind de apărarea drepturilor omului (pentru a nu lăsa cititorul īn negură: este vorba de organizaţii cum ar fi Liga pentru Identitate Naţională sau Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului). Cīteva spicuiri din aceste idei: să se egalizeze īn Constituţie numărul drepturilor şi obligaţiilor; nerespectarea obligaţiilor cetăţenilor să absolve statul de respectarea drepturilor; drepturile să nu implice obligaţii ale statului de a le respecta, ci obligaţii ale unor cetăţeni care le-ar īncălca, retragerea dreptului de vot de la persoane care nu absolvă īnvăţămīntul obligatoriu etc. Şi partidul de guvernămīnt, PSD, are idei novatoare asupra modului de a restrīnge democraţia. Iată o mostră din propuneri: �la cererea Guvernului, Camera se pronunţă prin vot asupra textului ... reţinīnd numai amendamentele propuse ori acceptate de Guvern�. Astfel Guvernul devine şi putere executivă şi putere legislativă, parlamentul fiind transformat, mai mult ca pīnă acum, īn maşină de vot, fără dreptul de a amenda o propunere de lege.
    Īntre ciudăţenii (şi nu aberaţii) figurează unele propuneri ca aceea făcută de UDMR: �obligaţia statului de a asigura pentru toţi cetăţenii apă potabilă sănătoasă�. O constituţie nu poate conţine prevederi atīt de specifice şi să coboare la nivelul legislaţiei ordinare. Din această categorie a bazaconiilor face parte şi propunera PSD de a garanta prin lege īnfiinţarea universităţilor multiculturale.
    La ce se referă modificările recomandate de partide? (Conform tabelului realizat pentru dezbaterea din 22 aprilie 2002, īn care figurează PSD, PD, PNL, UDMR � cu excepţia celor menţionate deja.)
    La Principii generale, doar UDMR a formulat propuneri, īn sensul de a nu defini Romānia ca stat naţional (ce poate da naştere la interpretări restrictive); de a redefini noţiunea de suveranitate (integrarea īn Uniunea Europeană īnseamnă delegarea unor elemente ale suveranităţii); de a accentua răspunderea Statului Romān faţă de romānii de pretutindeni; de a introduce, pe līngă recunoşterea limbii romāne ca limba oficială, şi consacrarea dreptului folosirii limbi materne a minorităţilor (ceea ce există deja la nivelul legislaţiei, dar o garanţie constituţională l-ar īntări).
    La titlul II, Drepturile, libertăţile şi īndatoririle fundamentale apar următoarele propuneri: dreptul de a deţine funcţii publice şi de persoane cu cetăţenie dublă (PSD, PNL), accesul egal al femeilor la ocuparea funcţiilor elective (PD), posibilitatea extrădării cetăţenilor romāni (PSD, PNL), arest preventiv dispus doar de judecători (PSD, PD, PNL � PNL propune ca şi deciziile privind măsuri cum ar fi percheziţia, interceptarea corespondenţei să intre īn competenţa exclusivă a judecătorilor), interzicerea sancţiunilor cu caracter privativ de libertate, alte decīt sancţiuni penale (PNL), includerea expresă a principiului nevinovăţiei şi a dreptului la un proces echitabil (UDMR), garantarea principiului autonomiei culturale şi educaţionale a minorităţilor naţionale (UDMR), garantarea dreptului la proprietate privată (PSD, PD, PNL, UDMR), eliminarea interdicţiei faţă de cetăţenii străini şi apatrizi de a deveni proprietari de teren (PD, UDMR � o modificare absolut necesară īn vederea integrării īn UE, totuşi PSD doreşte īn mod expres menţinerea formei iniţiale, iar PNL ar acorda doar drept de moştenire cetăţenilor străini de origine romānă), prevederi privind drepturile persoanelor cu handicap (PD), lărgirea atribuţiilor Avocatului Poporului (PD), considerarea drepturilor prevăzute de tratate internaţionale ratificate ca fiind drepturi de valoare constituţională (PNL), reglementarea generală a conflictului īntre dreptul internaţional şi dreptul intern (PNL), recunoaşterea capacităţii electorale pentru cetăţenii UE cu domiciliul īn Romānia (PNL), stabilirea acordării dreptului de azil (PNL), introducerea de teze noi cu privire la iniţiativa liberă privată şi patronate (PNL), definirea cetăţeniei īn conformitate cu reglementările din statele UE (UDMR), garantarea drepturilor de autor (UDMR), interdicţia manifestărilor care incită la modificarea graniţelor actuale ale Romāniei (UDMR).
    Privind Parlamentul, propunerile sīnt: definirea clară a numărului parlamentarilor (PSD), prezumarea renunţării la mandat pentru parlamentarii care nu participă la lucrări (PSD), reducerea categoriilor de legi organice (PSD, PD), modificări privind ordinea īn care cele două camere dezbat legile (PSD, PD, UDMR), consacrarea forţei obligatorii a deciziilor Curţii Constituţionale (PSD, PD, PNL), crearea Consiliului Economic şi Social ca un organ consultativ al Parlamentului (PSD), diferenţierea atribuţiilor celor două camere (PD, PNL, UDMR), diferenţierea modului īn care parlamentarii celor două camere sīnt alese (PD � sau modificarea sistemului electoral īn general: PNL; la aceste propuneri UDMR se opune īn mod expres), revocarea demnitarului care īşi schimbă partidul (PD), restrīngerea imunităţii parlamentare (PD, PNL), acordarea de competenţe Curţii Constituţionale de a valida sau devalida parlamentari (PNL), suprimarea atribuţiilor preşedintelui ţării īn raport cu Parlamentul şi procesul de legiferare, lărgirea dreptului la iniţiativă legislativă prin includerea consiliilor locale (UDMR).
    La capitolul Preşedintele Romāniei s-a prevăzut: dacă prin propunerea Preşedintelui de remaniere se schimbă compoziţia politică a Guvernului, pentru exercitarea acestei atribuţii e nevoie de acordul Parlamentului (PSD � PD īnsă cere acordarea expresă a dreptului de remaniere guvernamentală doar pentru Primul Ministru, consacrarea faptului că Preşedintele nu poate revoca Primul Ministru), dizolvarea Parlamentului să fie precedată de un proces de mediere (PSD; PD cere eliminarea condiţiilor restrictive pentru dizolvarea Parlamentului, iar PNL, īn contră, suprimarea atribuţiilor şefului statului īn raport cu Parlamentul, restrīngerea rolului la acela de simbol al statului şi al naţiunii), alegerea şefului statului de către Parlament (PNL, UDMR).
    Referitor la capitolele Guvernul şi Raporturile Parlamentului cu Guvernul, există următoarele propuneri: reducerea ordonanţelor de urgenţă la situaţii excepţionale, modificarea regimului lor (PSD, PD, PNL), reglementarea expresă a demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură (PSD, PNL).
Parcă obosiţi īn elaborarea propunerilor de revizuire, la Titlul III, Capitolul IV, nici un partid nu a mai formulat recomandări īn domeniile administraţiei publice, autorităţii judecătoreşti, economiei şi finanţelor publice, Curţii Constituţionale, revizuirea Constituţiei. Putem doar spera că pīnă la dezbaterile ce se preconizează pīnă īn a doua parte a anului 2002, politicienii vor avea timp să citească pīnă la capăt Constituţia Romāniei.

HALLER Istvįn

Pagina 6
    
Poziţia Ligii PRO EUROPA privind cazul retrocedării Liceului Bolyai Farkas

    Liga PRO EUROPA consideră că dezbaterea din jurul liceului Bolyai Farkas este īn primul rīnd o chestiune de restituţie. Restituirea Liceului Bolyai către comunitatea maghiară reformată din Tārgu-Mureş căreia īi aparţinuse timp de peste 400 de ani face parte din pachetul de restituţii la care s-au angajat guvernările democratice post-revoluţionare, asemenea retrocedărilor proprietăţilor persoanelor fizice sau comunităţilor etnice şi religioase. Proprietatea este garantată de Constituţie Romāniei.
    Īn acelaţi timp, este vorba de aplicarea prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor, semnată şi ratificată de Romānia, privind respectarea patrimoniului cultural ale acestora conform art.5, secţiunea II. Angajamentele internaţionale ale Romāniei obligă.
    Din punct de vedere politic este o chestiune de reparaţie. Liceul Bolyai Farkas este o entitate cultural-educativă simbolică a comunităţii maghiare din Romānia. Ea a fost confiscată de puterea comunistă, iar Nicolae Ceauşescu a impus şi aici modelul său naţional-comunist de asimilare forţată a comunităţilor minoritare.
    Evenimentele din martie 1990 au dat o coloratură etnică unei probleme de restituţie a proprietăţii. Cercuri politice interesate īn salvarea privilegiilor puse īn pericol de revoluţie, care pe parcursul celor 12 ani s-au opus constant democratizării ţării, restituirii proprietăţilor, excluderii securiştilor din structurile de stat, integrării Romāniei īn instituţiile euro-atlantice etc. au deturnat procesul legitim de retrocedare şi reparaţie īn direcţia creării conflictelor interetnice.
    Īn acest moment evenimentele sīnt aţīţate de aceleaşi forţe care doresc să creeze animozităţi īnainte de summit-ul de la Praga pentru a induce īn opinia publică internaţională că Romānia nu este un stat democratic, fiind incapabil să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să menţină armonia dintre cetăţeni şi comunităţi. Este foarte important ca persoanele cu convingeri democratice şi proeuropene să nu cadă īn această capcană.
    PSD a acţionat de această dată corect īn sensul intereselor majore ale societăţii romāneşti şi este regretabil că opoziţia democratică (PNL, PD, PNŢCD) a fost incapabilă să formuleze o politică coerentă privind relaţiile interetnice şi se situează pe poziţii mai apropiate de PRM sau PUNR īn această chestiune decīt de valorile europene. Este regretabilă absenţa unui consens politic asupra valorilor democratice fundamantale.
    Opinia Ligii PRO EUROPA este că e nevoie de mai multă īnţelepciune şi flexibilitate din partea comunităţii locale. Sīntem īn favoarea restabilirii proprietăţii comunităţii maghiare reformate, a restituirii şi reparaţiei pentru injustiţia comunistă suferită, īn acelaşi timp considerăm că trebuie optat pentru o soluţie graduală, trebuie evitat ca o injustiţie să fie corectată prin alta. Avīnd īn vedere obligaţiile contractuale ale conducerii liceului Bolyai Farkas şi Inspectoratului Şcolar Judeţean cu profesorii şi elevii de la secţia romānă, aceştia trebuie să aibă posibilitatea să absolve liceul īn care s-au īnscris. Īn paralel să se iniţieze procesul de restituire prin restabilirea şi garantarea caracterului de liceu cu limbă de predare maghiară, iar din anul şcolar 2002-2003 să se facă īnscrieri numai pentru clase cu limbă de predare maghiară.
    Liga PRO EUROPA invită la reţinere şi cumpătare, la utilizarea cu precădere a diplomaţiei şi dialogului civic, decent şi constructiv. Īn Romānia există 66 de şcoli cu limba de predare īn limba unor minorităţi naţionale. Īn acelaşi timp există un important program de restituiri către comunităţile etnice, religioase, precum şi persoanelor fizice. Restuirea Liceului Bolyai Farkas nu este decīt un caz de reparaţie pe lista retrocedărilor, alături de celelalte instituţii similare. Mīndria de a fi tīrgumureşan constă şi īn mīndria de şterge de pe obrazul acestui oraş un stigmat pe care i l-au pus forţe marginale antieuropene şi antiromāneşti. Cartea noastră de vizită şi dezvoltarea oraşului nostru a avut destul de suferit īn aceşti 12 ani din pricina lor. Ajunge!
Tārgu-Mureş, la 16 aprilie 2002

Pagina 7

Liceul Bolyai Farkas din Tīrgu-Mureş
Scurt istoric


    Dieta Transilvaniei, īntrunită īntre 25 noiembrie şi 7 decembrie 1556 la Cluj, prin articolul de lege nr. 23, a decis īnfiinţarea a două şcoli, una la Cluj şi una la Tīrgu Mureş. Pentru şcoala din Tīrgu Mureş s-a decis ca locaţia să fie mănăstirea franciscană, abandonată (din cauza reformei religioase), de līngă biserica devenită reformată (azi Biserica din Cetate). Deoarece īnfiinţarea īntīrzia, Dieta din 1557 de la Alba Iulia o obliga pe regina Izabella (refugiată īn capitala Transilvaniei după căderea Budei, acceptată de Dietă ca regină īn 1556) să cedeze mănăstirea pentru noua şcoală. Īn acest an, o nouă Dietă, cea de la Turda, asigura şi bugetul şcolii.
    Schola Particula, cum era denumită, era de nivel liceal (īn terminologia de astăzi), pregătind elevii pentru īnvăţămīntul superior (denumite colegii).
Primii trei rectori ai şcolii, cunoscuţi din secolul al XVI-lea, au absolvit Universitatea de la Wittenberg. Datorită vastei lor pregătiri, au reuşit nu numai să creeze un centru educaţional recunoscut, dar şi să transforme Tīrgu Mureşul īntr-un important centru cultural.
    Şcoala, īncă īn prima perioadă a existenţei sale, a cunoscut şi momente de conflict. Īn 1596, īn urma diferendelor dintre secuii nobili şi Sigismund de Bįthory, răzbunarea a atins şi şcoala. Īn 1601 şi 1602 armatele lui Giorgio Basta distrug şcoala, care trebuie complet reconstruită. De această dată, se alege o nouă locaţie: cea unde este şi īn zilele noastre.
Īn a doua parte a secolului XVII apare o mişcare de reformă īn educaţia din Transilvania. Apįczai Csere Jįnos, īntors de la universităţile din Olanda īn 1653, a adus cu el cunoştinţele acumulate prin studiul lui Descartes, Copernic, Comenius, Ramus. A militat pentru educaţia īn spiritul raţionalităţii şi al valorilor ştiinţifice, totodată pentru studiul īn limba maternă, afirmīnd că doar astfel poate deveni educaţia accesibilă pentru cele mai largi mase. Īn perioada următoare, treptat, această reformă pătrunde şi īn Schola Particula din Tīrgu Mureş: se introduce, ca noutate pentru respectiva epocă, sistemul claselor, orarul. Se pune accent deosebit ca profesorii să devină un exemplu de urmărit şi prin modul lor de viaţă, iar pedepsele corporale, aplicate mai īnainte pe scară largă, devin excepţii de la regulă.
    Īn 1718 īncepe o nouă perioadă īn viaţa şcolii.
    Colegiul Reformat din Sįrospatak (Ungaria) a devenit, īn 1671, victima recatolicizării ţării, lansată de Habsburgi. Profesorii şi elevii iau drumul pribegiei, stabilindu-se, īn 1672, la Alba Iulia. (Īn Transilvania exista o toleranţă religioasă unică pentru Europa. Edictul de toleranţă din 1573, adoptat de Dieta Transilvană la Tīrgu Mureş, īn imediata vecinătate a şcolii, garanta activitatea nestingherită a diferitelor biserici.) Īn 1716 īnsă, un ordin al armatei habsburgice, care dorea să ridice o cetate īn Alba Iulia, a alungat Colegiul Reformat din oraş.
    Deşi exista teama unor represalii, īn 1718 Colegiul Reformat din Sįrospatak este găzduit de Schola Particula din Tīrgu-Mureş. Astfel institutul primeşte rang de şcoală superioară. Condiţiile nu sīnt tocmai prielnice. Din acest motiv īncepe o reconstrucţie a Colegiului Reformat, care se finalizează īn 1784.
    Īn 1793 ia fiinţă prima asociaţie maghiară ştiinţifică, cu caracter academic: Asociaţia Transilvană pentru Cultivarea Limbii Maghiare. Nu īntīmplător, la Tīrgu Mureş, la iniţiativa unui profesor al Colegiului, Aranka György.
    Prospera viaţa ştiinţifică. Bolyai Farkas, absolvent al Universităţii de la Göttingen, unde a fost coleg şi prieten cu Gauss, se īntoarce īn Transilvania şi devine profesor de matematică la Colegiul din Tīrgu Mureş, unde predă timp de o jumătate de secol (din 1804 pīnă īn 1851). Corespondīnd cu Gauss, a rămas conectat la viaţa ştiinţifică a epocii, publicīnd o seride de studii, ulterior o operă īn două volume: Tentamen. La care anexa īi aparţinea fiului său, Bolyai Jįnos, care īn acest Appendix a reuşit să reformeze geometria (neīnţeles nici de Bolyai Farkas şi nici de Gauss). Pentru o perioadă, oraşul Tīrgu-Mureş, prin Colegiul Reformat, a devenit o capitală a ştiinţelor.
Spiritul revoluţiei din 1848 atinge şi Colegiul. Deja īn 1846 s-a editat o revistă a şcolii, a cărei apariţie, după patru numere, a fost oprită de cenzură. Īn martie 1848, sălile de clasă găzduiesc dezbateri, dispute pe tema revoluţiei. Şi īncepe instrucţia militară a tinerilor...
    După īnăbuşirea revoluţiei, Colegiul īşi reīncepe activitatea īn 1850. Cu un număr redus de elevi (spre exemplu, la teologie, din 148 de studenţi revin 25). Dar activitatea revoluţionară nu se termină. Sīnt arestaţi profesori, elevi. Īn 1852 armata habsburgică īnconjoară colegiul. Īnsuşi Bolyai Farkas īncearcă să intervină, cu ocazia vizitei īmpăratului Franz Iosif la Tīrgu Mureş. Degeaba. Profesorul Török Jįnos este condamnat la moarte şi executat. 11 dintre studenţi sīnt condamnaţi la īnchisoare.
La īnceputul secolului XX, Colegiul devine din nou neīncăpător. Īn anul 1908 īncepe construirea unei aripi noi, care durează pīnă īn 1911. Primul război mondial transformă īnsă Colegiul Reformat īn spital militar.
    Īn perioada interbelică instruirea īn limbă maghiară īn Colegiul Reformat cunoaşte o perioadă dificilă. Din iunie 1924 bacalaureatul, la probele orale, trebuia să se desfăşoare īn limba romānă. Toţi profesorii au fost examinaţi din limba şi literatura romānă, istoria Romāniei şi drept constituţional. Din octombrie 1926 sīnt interzise activităţile de tipul cercurilor ştiinţifice. Din noiembrie al aceluiaşi an se introduce obligativitatea folosirii limbii romāne la serbările şcolare. Din 1933 elevii care nu au un nume cu sonoritate maghiară sau a căror mamă este romāncă, nu pot fi īnscrişi decīt cu o aprobare ministerială. Deşi Colegiul Reformat era o instituţie cu limbă de predare maghiară, fără să conteze apartenenţa etnică sau religioasă a elevilor, autorităţile romāneşti īncearcă să modifice această situaţie.
    Īn timpul celui de-al doilea război mondial gimnaziul a fost transformat, din nou, īn spital militar.
    Īn toamna anului 1945, īncepe un nou an şcolar. Doar şase profesori au supravieţuit războiului. Treptat, Colegiul capătă viaţă. Dar īn timp ce pe de o parte se īncearcă crearea unui centru cultural şi educaţional, pe de altă parte politica comunistă doreşte ruinarea tradiţiilor.
    Īn 1952, Colegiul Reformat primeşte denumirea de �Iosif Rangheţ�. Această denumire are īnsă o viaţă efemeră. Īn preajma sărbătoririi a 400 de ani de existenţă, la 17 noiembrie 1956, colegiul devine Liceul Bolyai Farkas, piaţa din faţa liceului primeşte denumirea de Piaţa Bolyai, unde se va dezveli statuia celor doi Bolyai (Farkas şi Jįnos).
    După revoluţia maghiară din 1956, mai ales datorită faptului că ideile unei revoluţii anticomuniste au prins rădăcini şi īn Romānia, puterea a căutat soluţii pentru dizolvarea instituţiilor ce aparţineau comunităţii maghiare. Astfel, īn anul şcolar 1960-61, Liceul Bolyai se transformă īn liceu mixt. Sīnt aduse 11 clase de la Liceul Papiu cu limbă de predare romānă. Paralel, iau naştere decizii absurde: se interzice folosirea culorii verzi īn ornamente, a orgii din Sala Festivă (să nu dea o atmosferă �clericală�...), a clopoţelului tradiţional. Se īnchide muzeul liceului (exponatele dispar), se scot inscripţiile, chiar şi plăcile comemorative din marmură. Se pune sub strictă interdicţie tot ce aminteşte de trecut...
(H. I.)


Pagina 8
 
�Da, este important ca liceul Bolyai să fie un liceu maghiar�
Interviu realizat de Farkas Istvįn cu Smaranda Enache īn ianuarie 1990


    Prezentatorul Televizunii Romāne Libere: (...) �Īnvăţămīntul īn limbile maghiară şi germană a fost redus cu brutalitate şi mai ales īn ultimii 15 ani. Lupta pentru o nouă societate democratică a apărut ca un principiu de bază, egalitatea reală īn drepturi a tuturor cetăţenilor ţării. Dar, ca īn orice domeniu, nu se pot găsi soluţii perfecte şi imediate pentru remedierea greşelilor din trecut. Īn Tīrgu-Mureş, de exemplu, s-a iniţiat un dialog condus de Consiliul Orăşenesc al Frontului Salvării Naţionale.
Declaraţia Doamnei Smaranda Enache, membră īn Consiliul Judeţean Mureş al Frontului Salvării şi al Ligii Pro Europa, care a fost prezentă la īntrunire, depăşeşte cu mult cazul particular al Liceului Bolyai. Şi credem că e cazul să fie ascultată de toţi cei care se confruntă astăzi cu unele probleme inerente īn contextul unei moşteniri grave sociale şi spirituale lăsată de dictatură.�

    Smaranda Enache: Eu consider acest moment din istoria oraşului nostru, un moment foarte important şi nu numai pentru acest oraş, pentru cele două licee, dar pentru īntreaga ţară şi chiar pentru imaginea Romāniei īn Occident. Am discutat despre această problemă la şedinţa Consiliului Frontului Salvării Naţionale la judeţ, şi īmi face impresia că am reuşit să captez interesul celor care erau īn sală, atīt romāni cīt şi maghiari.
    Problema cea mai importantă īn momentul de faţă este că se continuă a se aduce, a se reactiva din fostul arsenal naţionalist-şovin-ceauşist, unele idei care par mascate de īnţelegere şi bunăvoinţă. Pentru că, eu consider că, īntr-o ţară īn care romānii sīnt īn mod covīrşitor majoritari, rolul naţiunii majoritare nu este acela de a garanta nişte drepturi, ci este chiar acela de a proteja şi de a veghea la realizarea lor. La 22 decembrie s-a īnfăptuit o revoluţie minunată. Am fost cu toţii īmpreună fără deosebire de naţionalitate, dar trebuie să īnţelegem, noi romānii, că această revoluţie īncă nu a adus roade concludente, vizibile, substanţiale şi pentru naţionalităţile conlocuitoare. Că abia din momentul cīnd toate localităţile unde există romāni şi alte naţionalităţi, vor avea pe frontispiciile clădirilor inscripţii īn mai multe limbi īn aşa fel, īncīt fiecare cetăţean să se regăsească la el acasă, abia īn acel moment se va realiza revoluţia pentru toţi.
    La Tīrgu-Mureş s-a discutat acum foarte mult despre această separare a liceelor. Poate că a existat o atitudine de grabă de a se statua foarte repede, de a se separa foarte repede cele două licee. Eu īnţeleg această atitudine din punct de vedere uman, subiectiv, pentru că prietenii nostri maghiari aveau nevoie de o confirmare că revoluţia le-a adus ceva. Aveau nevoie de un lucru palpabil, nu de o promisiuni. Promisiuni s-au făcut īn 1918 şi nu s-au respectat. Promisiuni s-au făcut după război, nu s-au respectat. Iată avem prilejul o dată, noi romānii, īmpreună cu maghiarii, nu să ne facem promisiuni, ci să venim cu fapte concrete şi eu cred că, trebuie să privim īn mod european, degajat, fără crispare acest moment. Peste 3-4 luni, tot aici, tot aceste cadre didactice vor dezbate problema īnfiinţarea unui liceu reformat sau catolic sau ortodox sau particular. Nu trebuie să fim crispaţi faţă de acest demers al democraţiei, europenizarea noastră. Interesul nostru este să se spiritualizeze frontierele. Interesul, adevăratul interes al romānilor adevăraţi şi patrioţi trebuie să fie acela ca să se creeze o ţară, un stat de drept īn care maghiarii să dorească să trăiască, nu să fie obligaţi să trăiască, să dorească să īnveţe limba romānă, nu să fie obligaţi s-o īnveţe. Pentru mine ceea ce se īntīmplă pe stradă este concludent. Fără deosebire de naţionalitate, se stă la coadă la ziarele centrale. Poate mulţi maghiari care nu au citit atīta presă īn limba romānă o fac acum. Şi īn fiecare zi stau la televiziune. Acesta este un mod de a-i cointeresa, de a-i stimula. Dacă lucrurile sīnt interesante, ei vor citi īn limba romānă. Dacă lucrurile vor continua să fie mascat noi, dar īn esenţă vechi, nu vor citi şi nu vor īnvăţa această limbă.
    Cred că este important ca un oraş ca al nostru să aibă un liceu maghiar pentru că acesta are tradiţie. Nu se pune problema să aibă un liceu romānesc pentru că toate celelalte licee vor fi licee comune. Liceul Papiu a fost īn mod tradiţional un liceu romānesc. Nu contestă maghiarii acest fapt. Nu văd de ce romānii ar trebui să conteste statutul de liceu maghiar al liceului Bolyai. Eu īmi pot imagina minunate meciuri de volei, de fotbal, concursuri de pictură, de muzică, īntre elevii celor două licee. Nu īnţeleg că această separare lingvistică va duce la o separare cetăţenească sau naţională. Da, este important ca liceul Bolyai să fie un liceu maghiar, pentru că dacă nu va fi, īn mod mascat se va continua uşor īn timp o politică periculoasă. Īn ce limbă se vor desfăşura consiliile profesorale? Īn ce limbă se vor desfăşura careurile elevilor? Īn ce limbă se vor scrie tabelele nominale? ş. a. m. d. Cred că, īn cazul īn care liceul nu se desparte, se va continua să se folosească mai mult limba romānă. Nu īnţeleg prin asta că elevii de la Bolyai nu vor īnvăţa şi limbă şi literatură romānă. Dar există o putere a majorităţii asupra minorităţii pe care o poate exersa foarte uşor, şi poate, imoral. De aceea, părerea mea personală, este că trebuie să terminăm cu şabloanele vechi, să īncercăm să renunţăm la atīta mīl naţionalist-şovin care s-a inflitrat īn conştiinţele noastre. Am fost īndurerată să aud profesoare vorbind aici despre persecuţii mai vechi la care au fost supuşi romānii de către maghiari. Oare nu vom ajunge niciodată īn contemporaneitate? Oare vom continua să trăim īntr-un ev mediu intelectual? Oare nu vom īnţelege că noi, fiecare, nu sīntem răspunzători pentru ce au făcut strămoşii noştri? Astăzi īnsă sīntem răspunzători de ceea ce se īntīmplă acum aici! Faptul că la această adunare nu am avut voie să vorbesc pentru că nu am primit cuvīntul, nici eu, nici domnul Kincses Előd, care ne străduim, vă rog să mă credeţi, cu toată fiinţa noastră, pentru democratizarea acestei ţări şi am fi putut furniza informaţii interesante celor care erau aici. Faptul că nu am putut vorbi demonstrează că nu numai cei care au părăsit şedinţa nu doresc să dialogheze, ci şi acei care au rămas īn sală, nu doresc decīt monoloage. S-a cerut Consiliului Frontului să dovedească o unitate indestructibilă. Aceste cuvinte le-am auzit prea mult īn trecut. Ele sīnt compromise şi trebuie să fim atenţi pentru că īn oraş circulă deja o foaie volantă, xeroxată, foarte stupidă īn care se afirmă, de nu ştiu cine, că limba vorbită īn toate şcolile din Romānia, mai mult chiar, limba de predare īn toate şcolile din Romānia trebuie să fie romāna şi o mulţime de alte puncte privind chiar mutări de populaţie īncoace şi īncolo. Oare cine elaborează aceste foi volante? Oare cui folosesc aceste foi volante dacă nu foştilor activişti de partid, īndoctrinaţi cu vechile doctrine care simt că pierd teren. Şi poate şi acelor lucrători de Securitate care se mai găsesc īntr-o semi-libertate īn acest oraş.
    Īn momentul de faţă Tīrgu-Mureşul este o cheie a rezolvării unei probleme foarte importante şi de aceea cred că fiecare om de bine este absolut obligat să-şi spună părerea. E greu să ne spunem părerea pentru că nu toată lumea e dispusă să ne asculte. Chiar glumeam cu cīţiva prieteni maghiari, şi iertaţi-mi această glumă crudă, sper să nu fie niciodată un adevăr: atunci cīnd romānii şi maghiarii vor ajunge să se confrunte, sau ar ajunge să se confrunte, noi o să fim luaţi la mijloc.  Sīntem cīţiva īn amīndouă naţionalităţile sau popoarele, şi sper �cīţiva� mulţi, care vrem să reuşească această revoluţie. (...)
    Există o intoleranţă tradiţională care s-a mutat pur şi simplu īn sufletele multor oameni. Există un pericol cert pentru mulţi oameni incompetenţi cărora odiniară le era suficient certificatul de naştere, cu un nume romānesc, īn anii ceauşismului, pentru a putea ocupa funcţii sau a promova. Acum va exista o concurenţă liberă a valorilor, poate nu toţi oamenii, nu toţi maghiarii, nu toţi romānii sīnt pregătiţi pentru această concurenţă liberă, şi se īncearcă tot felul de subterfugii. Această politică pe care o fac anumite grupuri īn momentul de faţă este foarte transparentă. Lucrul cel mai ruşinos este cīnd politica face apel la afecte. Ceauşescu a apelat la sentimentul naţional, care este sentimentul cel mai curat şi mai fierbinte al fiecărei om pentru a īmbrobodi o īntreagă naţiune. Ca eu să citesc acum īntr-un ziar, cu surprindere, o tentativă de a demonstra că Ceauşescu nici măcar nu era romān. După cum, īn urmă cu 40 de ani, a trebuit să auzim că Hitler era, de fapt, austriac. Iată deci, tot soiul de diversiuni. Ceauşescu era romān. Şi ruşinea că a fost posibil regimul său o purtăm fiecare dintre noi, romānii, īn suflet.
Difuzat de TVR la 28 ianuarie 1990

Pagina 9-12
 

Cazul Liceului Bolyai
sau cum poate fi �īnsănătoşită� structura etnică a Transilvaniei

    Pentru cititorul romān care n-a auzit īn viaţa sa numele Bolyai, al marilor matematiceni tīrgumureşeni, tată şi fiu, descoperitori ai geometriei neeuclidiene, acesta a ajuns, datorită contribuţiei regretabile a clasei politice şi a presei romāneşti, un soi de termen de ocară, sursă suspectată de zīzanie interetnică īn Transilvania. Pentru un maghiar, el semnifică mai degrabă simbolul insucceselor comunităţii īn recuperarea instituţiile fanion ale ocrotirii identitare.
După deceniile de naţional-comunism (sinonimul romānesc al naţional-socialismului, pentru cine n-ar şti) īn care paranoia naţionalistă depăşise orice īnchipuire, după ce la  22 decembrie �89 īn centrul Tārgu-Mureşului s-a scandat �nu există şovinism!� iar īn 7 ianuarie Frontul Salvării Naţionale a dat o declaraţie plină de promisiuni, īn ianuarie �90 minorităţile au avut iluzia că a luat sfīrşit nu numai comunismul ci şi naţionalismul, şi că, īn sfīrşit, pot să-şi  ceară drepturile ce li se cuvin. Īn plină forfotă post-revoluţionară, ungurii nu īnţelegeau de ce li se contestă un drept atīt de firesc cum sīnt şcolile proprii, iar romānii nu īnţelegeau de ce īşi vor ungurii şcolile īnapoi dacă de-acum trăiesc īntr-o �democraţie�, suspectīndu-i de �separatism�. Mă refer evident la cei de bună credinţă, deşi termenul cu pricina fusese lansat īn conştinţa publică de īnsuşi preşedintele Iliescu. Īntr-un interviu televizat din 24 ianuarie 1990, care impresionase intelectualitatea romānă de bună factură, o entuziasmase pe cea maghiară şi atrăsese desigur ura furibundă a şovinilor vatrişti, Smaranda Enache declarase plină de naivitate: �Peste 3-4 luni, tot aici, tot aceste cadre didactice (care se opuseseră vehement separării şcolilor, n.n.) vor dezbate problema īnfiinţării unui liceu reformat, catolic sau ortodox sau particular�. N-a fost să fie aşa. Astăzi, după 12 ani de la evenimentele respective, Liceul Bolyai Farkas se află īn aceeaşi situaţie ca īn februarie-martie �90, şi īndată ce īndrăzneşte cineva să ridice problema retrocedării sale comunităţii căreia īi aparţinuse timp de 450 de ani,  ameninţarea cu noi �mineriade� patriotice īn apărarea �sfīntului interes naţional� revine īn actualitate. Dar despre ce este de fapt vorba?
Colegiul Reformat (īn centrul imaginii) � Fragment din gravura lui Nagy Sįmuel, 1827 Īn 1557 ia naştere Schola Particula, străbunul Liceului Bolyai Farkas de astăzi. Pīnă la reforma īnvăţămīntului din 1948 funcţionează sub denumirea de Colegiu Reformat şi aparţine Bisericii Reformate. Īn 1718 şcoala este ridicată la rang de instituţie superioară de īnvăţămīnt. Īn 1622 filozoful iluminist Apįczai Csere Jįnos devine profesor al Colegiului. Īn 1804 īşi īncepe aici activitatea ca profesor de matematică Bolyai Farkas, tatăl lui Bolyai Jįnos, ce va dura aproape jumătate de secol, motiv pentru care, de altfel, la īnceputul anilor cincizeci, şcolii i se atribuie numele marelui matematicean. Pīnă īn 1960 şcoala funcţionează cu limba de predare maghiară.
    �Democraţiile populare� post-belice promiseseră � şi nu era greu să fie crezute după cataclismul abia īncheiat � libertate deplină pentru toate categoriile sociale dezavantajate, inclusiv pentru comunităţile etno-culturale sau minorităţile naţionale marginalizate īn Romānia interbelică sau decimate īn holocaust. Nu e de mirare că minorităţile discriminate īn perioada interbelică de aşa-zisa democraţie burghezo-moşierească  � mai ales evreii şi ungurii � au aderat cu mari speranţe la noul regim, crezīnd, cel puţin o vreme, că şi pentru ei īncepea o eră a libertăţii şi a şanselor egale. Regimul comunist care a profitat din plin de aceste speranţe, la sfīrşitul anilor cincizeci īşi considera puterea suficient de consolidată pentru a se putea dispensa de sprijinul lor şi a trece la �romānizarea� comunismului din Romānia. Oricum, liderii minoritari (Ştefan Foris, Ana Pauker, Vasile Luca, Iosif Chişinevschi şi ceilalţi) fuseseră eliminaţi deja din conducerea de vīrf al PCR (PMR), cei rămaşi ocupīndu-şi locurile cuvenite de figuranţi legitimativi īn marele spectacol al anesteziei naţional-comuniste. Pe de o parte, modelul fusese preluat tocmai de la Uniunea Sovietică unde naţionalismul rusesc, īn ciuda tuturor declaraţiilor contrare, eliminase īncă īn perioada marilor epurări din anii �30 elementele �străine� de la īnalta conducere a �patriei popoarelor�. Pe de altă parte, aveam fireşte şi propriile noastre modele īn naţionalismul romānesc interbelic, fie �moderat�, fie legionaroid, pe care nu era nevoie să le importăm din vecini.
    Īn 1958, trupele sovietice părăsesc Romānia. Linia naţională Dej-Ceauşescu ( nu e nici o contradicţie aici, Ceauşescu n-a făcut altceva decīt să continue politica lui Dej, chiar dacă la un moment dat, din raţiuni de imagine, a īncercat să-şi ponegrească maestrul) consideră că are mīnă liberă să īnceapă purificarea. Peste cīteva luni va īncepe aşa-zisa �unificare� a universităţilor romāne şi maghiare, Babeş şi Bolyai din Cluj, īn realitate īnghiţirea Universităţii Bolyai de către Babeş şi desfiinţarea treptată a universităţii cu limba de predare maghiară, instituţie culturală simbolică a comunităţii maghiare din Romānia. Īn fruntea acţiunii de �unificare� se afla, nu īntīmplător, īncă de pe atunci energicul membru al Comitetului Executiv al Comitetului Central al PMR, Nicolae Ceauşescu.
    Īn 1960 se trece la faza următoare a �apropierii� dintre majoritate şi minorităţi, mixarea şcolilor. (Paralel se desfăşoară şi noua īmpărţire teritorială a ţării, prilej cu care este desfiinţată şi Regiunea Autonomă Maghiară, o altă �enclavă� a limbii maghiare pe teritoriul Romāniei, mai īntīi prin transformarea sa īn Mureş-Autonomă Maghiară prin adăugarea unor zone compact romāneşti, apoi prin desfinţarea sa completă). Aparent  acţiuni nevinovate, din raţiuni pragmatice. Elementele etniei majoritare pătrund astfel īn toate instituţiile de īnvăţămīnt ale minorităţilor naţionale, pīnă atunci ateliere active ale reproducerii culturale şi supravieţuirii identitare ale acestora. Sistemul bolşevic al comisarilor (naţionali, de astă dată) se instalează īn toate instituţiile culturale minoritare, cīt de cīt autonome la acea dată.
Colegiul Reformat la mijlocul secolului XIX, desenat de Greguss Jįnos Nu e un secret pentru nimeni că o comunitate etno-culturală supravieţuieşte īn primul rīnd prin limbă. Dacă a īnvăţa limba maternă nu este similar cu a īnvăţa īn limba maternă, nici a īnvăţa īn limba maternă doar anumite discipline nu este similar cu a īnvăţa integral īn limba maternă. Toate limitările duc īn mod inevitabil la sărăcirea limbii şi la restrīngerea sa la nivelul comunicării comune, la diglosie, şi īn cele din urmă la abandonarea sa īn domenii ce depăşesc limbajul cotidian. Chiar şi īn situaţia unui īnvăţămīnt complet īn limba maternă a minorităţii presiunea zilnică a limbii oficiale, majoritare este atīt de puternică īncīt pierderile limbii materne sīnt inevitabile.
    Păstrătorii şi ocrotitorii limbii sīnt instituţiile culturale proprii, īn primul rīnd şcoala, instituţia fundamentală care reproduce intelectualitatea capabilă să păstreze şi să dezvolte limba şi cultura unei comunităţi. Dacă vrei să nimiceşti o comunitate culturală, decapitează-i intelectualitatea. Şi cum poţi s-o faci mai bine decīt confiscīndu-i şcolile, chiar dacă la īnceput doar mixīndu-le sub pretextul aprofundării �unităţii naţionale īn jurul partidului� şi a apropierii dintre naţionalităţi. Exact acest proces a īnceput īn 1959-60 şi a continuat pīnă īn 1989, cu �excelente� rezultate. Chiar dacă  atunci aplicarea hotărīrii s-a făcut de la o zi la alta, procesul de asimilare a fost lent, de lungă durată,  o strategie aplicată cu răbdare, uneori aproape pe neobservate, creīndu-se chiar o psihoză prin care victima să aibă, pe cīt posibil, şi sentimentul vinovăţiei. Securitatea s-a ocupat cu succes şi de acest aspect. Mixarea s-a petrecut treptat, introducīndu-se mai īntīi doar cīteva clase romāneşti, doar cīteva discipline care să fie predate exclusiv īn limba romānă, şi pe măsură ce creştea prezenţa elementului majoritar, prezenţa celui minoritar devenea tot mai timidă, mai simbolică, mai retrasă. Nemaivorbind de faptul că, de-acum, datorită prezenţei cadrelor didactice şi elevilor romāni care ori nu ştiau, ori �nu trebuia� să ştie limba celuilalt, toate activităţile comune se desfăşurau īn limba şi īn spiritul culturii naţionale majoritare, limba şi cultura minoritarului find silite să se retragă tot mai mult din spaţiul public al şcolii, tot aşa cum erau silite să se retragă tot mai mult din spaţiul public īn general. Strategia urmărea īn mod evident atrofierea treptată a liniei culturale minoritare īn favoarea afirmării tot mai puternice a celei majoritare. Minoritarul trebuia să conştientizeze faptul, fără dreptul de a-l şi exprima, că este doar tolerat īn instituţia respectivă, nu īn ultimul rīnd şi datorită �generozităţii� majoritarului. Īn acelaşi timp, prezenţa elementului romānesc � mai ales a cadrelor didactice, dar nu numai � era considerată ca necesara prezenţă a ochiului vigilent al patriotului, al reprezentantului statului naţional, care să ţină sub observaţie elementele �alogene� ca nu cumva să nutrească idei ostile. Romānii care nu acceptau această �misiune patriotică� au devenit suspecţi, au fost marginalizaţi şi stigmatizaţi drept trădători de neam.
Recīştigarea şcolilor după decembrie �89 devenise astfel īn mod absolut firesc obiectivul numărul unu al tuturor comunităţilor minoritare din Romānia, printre care, fireşte, şi al comunităţii maghiare. Evenimentele din primăvara lui 1990 ilustrează tocmai afirmarea acestei priorităţi, respectiv reacţia celor care nu puteau accepta abandonarea �cuceririlor socialismului biruitor�.
    Sumara evocare a acestor detalii istorice am considerat-o inevitabilă pentru a īnţelege situaţia de astăzi. Pentru că astăzi, ca şi acum doisprezece ani, ne aflăm nu numai īn faţa unei probleme reale care se cere a fi rezolvată, dar şi īn faţa unei perfide diversiuni ale cărei nuanţe nu sīnt evidente la prima privire. Şi, īn cele din urmă, ne găsim īn faţa unei profunde crize de conştiinţă. Nu asistăm oare din partea celor care au participat īnainte de �89 la confiscarea şcolilor minorităţilor de către statul naţional-comunist � īn mod activ sau pasiv, dar neopunīndu-se! �, sau din partea urmaşilor acestora, la culpabilizarea colectivă ca �separatişti�, �egoişti etnici� etc. a unei comunităţi care are tupeul să-şi revendice proprietatea? Şi asta īn răspăr cu tot ce poate fi numit principiu european al proprietăţii, evocīndu-se sus şi tare tocmai aceste principii? (Asemănarea izbitoare cu situaţia bisericii greco-catolice nu este īntīmplătoare).
    Acum, īn 2002, tehnica culpabilizării victimei a funcţionat impecabil � şi datorită colaborarării entuziaste a aproape īntregii prese romāneşti, ca şi īn martie �90 de altfel. Dar ceea ce este mai dureros este că tīnăra generaţie, de bună credinţă, a fost din nou īmpinsă īn faţă, fiind folosită drept �carne de tun� fără pic de scrupule, de cei care s-au ferit să-şi arate faţa. De aceea mă adresez īn primul rīnd acestor tineri care sīnt primele victime potenţiale ale unor linii de front pe care nu le cunosc şi, ca atare, n-au cum să le īnţeleagă.
    Pentru cei pentru care şirul argumentelor īncepe şi se sfīrşeşte cu dogma �sīntem īn Romānia�, �Ardealul veşnic romānesc� etc. (ca şi cum Romānia ar trebui să fie un lagăr de concentrare şi nu o republică democratică a cetăţenilor contribuabili care o formează, iar Ardealul nu ar fi patria comună a locuitorilor săi) este oricum inutil să ne risipim energiile. Dar tinerii, atīta timp cīt īşi pun īntrebări şi nu se limitează doar la răspunsuri prefabricate, reprezintă o şansă.
    Ceea ce revine ca un refren obsedant �  �de ce vreţi să ne despărţiţi odată ce noi trăim īmpreună īn această ţară şi ne īnţelegem atīt de bine?� � este īntrebarea adresată cu generozitate patetică de elevii şi cadrele didactice romāni, īntrebare retorică adresată unor politiceni care, chipurile se amestecă īn treburile şcolii. Īntrebarea pare să fie de bun simţ.  La prima vedere, aproape că nu ai ce răspunde. Dar ne aduce aminte īn mod inevitabil de acea nedumerire a unor colegi romāni din 1990 care se īntrebau miraţi de ce vor maghiarii drepturi lingvistice, şcoli separate şi autonomie culturală odată ce �am stat atīţia ani īmpreună la cozi?�
    Cine sīnt cei care nu doresc �să se despartă�, sau mai exact nu doresc să părăsească instituţia de īnvăţămīnt? Şi unii şi alţii? Şi maghiarii şi romānii? Altfel spus, şi gazdele şi oaspeţii? Nu. Doar aceştia din urmă. Cei care īn 1960 au fost implantaţi īn misiune īn şcolile maghiare īn general şi īn Liceul Bolyai Farkas din Tārgu-Mureş, �care reprezintă simbolul naţionalismului şi tradiţionalismului� (maghiar desigur), după cum reiese din articolul unui �dr. sociolog�. Dacă ar fi să dăm crezare �mărturiei� dlui Zeno Opriş, preşedintele Uniunii Vatra Romānească, din scrisoarea deschisă adresată dlui Adrian Năstase, conform căreia �am ascultat stupefiat relatarea unui ofiţer de securitate (īn 1965, n.n.) care mi-a spus că hotărīrea de amestecare a claselor de elevi romāni cu unguri şi secui (sic!) īn cadrul aceleiaşi şcoli a fost dispusă de Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca urmare a faptului că a fost dejucat un act terorist pus la cale de unguri, care intenţionau să arunce īn aer un liceu romānesc�, am avea raţiunea misionariatului acestor implantări. Pentru cei care cunosc īnsă tehnicile diversioniste ale Securităţii � cu care iată, nu īntīmplător, dl Zeno Opriş īntreţinuse relaţii de asemenea confidenţialitate � nu se īndoiesc că este vorba de un pretext tipic securistic de legitimare a intervenţiei, �amestecarea� făcīnd parte dintr-o strategie mult mai amplă care numai de  astfel de pretexte nu mai avea nevoie.
Desigur, de atunci au trecut 40 de ani şi fizic atīt profesorii cīt mai ales elevii s-au schimbat. Īntrebarea este dacă spiritul urmaşilor acelor misionari (de voie sau de nevoie,  nu mai are importanţă) de-acum 40 de ani este sau nu altul? Reacţiile lor vehemente īnsă la revendicările proprietarilor de drept, după 30, respectiv 40 de ani, par să pună sub semnul īntrebării speranţele noastre īntr-o schimbare fundamentală a mentalităţii lor de atunci.
    Dacă e să supunem unei analize mai atente argumentele elevilor  romāni de a nu părăsi şcoala (pentru că profesorii, mai chibzuiţi, au preferat să rămīnă īn umbră), vom afla de la liderii răsfăţaţi de presă ale acestora că �doresc să fie īmpreună cu elevii maghiari ca să se cunoască mai bine�. Nobilă intenţie! Dar ce-ar fi fost ca ziariştii noştri, mulţumiţi cu minima rezistenţă, să-şi fi adīncit curiozitatea continuīnd seria īntrebărilor īncercīnd să afle dacă īn cei patru ani de zile de cīnd frecventează cursurile īn aceeaşi clădire şi instituţie s-au cunoscut mai bine sau nu, dacă au īnvăţat cīt de cīt şi limba celorlalţi, dacă au īnvăţat ceva despre cultura, istoria, obiceiurile colegilor lor, dacă au dezbătut īmpreună problemele lor comune sau dacă au īncercat să afle ceva despre aspiraţiile specifice ale colegilor lor de altă naţionalitate, limbă maternă şi confesiune? Dacă au desfăşurat programe culturale comune care să-i apropie īn afară, eventual, de bătutul mingii īmpreună īn timpul recreaţiilor�?
    N-ar trebui să mire pe nimeni dacă răspunsurile elevilor romāni la aceste īntrebări, mai mult decīt retorice, vor fi negative. Şi chiar dacă vom afla că uneori au avut loc şi programe comune, acestea nu au fost altceva decīt noi prilejuri de afirmare şi  impunere a limbii şi autorităţii majorităţii, şi nicidecum prilejuri de comunicare autentică īntre comunităţi cu drepturi egale. (Doar nu poţi pretinde, nu-i aşa, de la un reprezentant al naţiunii de stat să fie bilingv ca minoritarul şi să asculte cuminte minute īn şir �păsăreasca� supusului alogen pe care oricum n-o īnţelege�) Comunitatea fizică, existentă īn aceeaşi clădire nu răspunde astfel nici unei aspiraţii interculturale, elevii se ignoră de fapt, cu singura diferenţă că minoritarii studiază īn cadrul programei obligatorii limba şi cultura majorităţii. Desigur, nu elevii poartă răspunderea pentru acest handicap programat, ci sistemul de īnvăţămīnt oficial care nu oferă majoritarilor şansa, fie şi facultativă, de a studia limba şi cultura minorităţii cu care convieţuieşte. Nu clădirile īi separă pe aceşti tineri, ci filozofia ce stă īn spatele unui sistem de īnvăţămīnt, opac la valorile interculturale.
    Cam acesta este nivelul comunicării dintre comunităţile şcolare īn condiţiile exerciţiilor impuse de statul naţional (-ist). De ce atīta �disperare� atunci la ameninţarea spectrului despărţirii? De ce mai e nevoie să frecventeze elevii romāni şi maghiari sălile aceleiaşi clădiri şi instituţii dacă comunicarea dintre ei este cvasi nulă, fie pentru că unii nu pot, fie că alţii nu vor? De ce nu ar putea participa la reuniuni comune, la competiţii sportive comune, la tabere şi excursii comune respectīnd īntocmai identitatea şi specificul cultural al celuilalt şi dacă īnvaţă īn clădiri şi instituţii separate?
    După cum am putut afla mai devreme de la securistul �patriot� al preşedintelui UVR, �amestecarea� urmărea de fapt cu totul alt scop: infiltrarea instituţiilor culturale ale minorităţilor cu majoritari dispuşi să-i ţină sub observaţie pe concetăţenii lor de altă limbă. Or, revenirea la vechea situaţie echivala cu abandonarea unei cuceriri şi scoaterea de sub controlul vigilent al majoritarului a unei instituţii culturale minoritare, un �periculos� laborator al reproducerii identitare. Ar echivala poate cu abandonarea �proiectului naţional romānesc��
    Dar totuşi, cărui fapt i se datorează opoziţia atīt de īnverşunată la separarea şcolilor, dincolo de aspectul său măreţ, misionar? Gurile rele susţin (sau şoptesc, neavīnd curajul să spună cu voce tare) că atīt elevii cīt şi profesorii romāni se tem īn primul rīnd de� competiţie. Dacă a fi romān īn �liceul ungurilor� era suficient, indiferent de performanţă, ba mai aducea şi o aură de eroism misionar, īn liceele romāneşti de acelaşi nivel, ca Papiu sau Unirea, pretenţiile find diferite atīt pentru elevi cīt şi pentru profesori, naţionalitatea n-ar mai juca rolul de criteriu selectiv. �Martirajul� cu banderolă tricoloră la Papiu sau Unirea nu şi-ar mai avea legitimitatea.
    Dar dacă teama de competiţie este omeneşte explicabilă, opoziţia de principiu a elevilor faţă de transformarea şcolii īn liceu maghiar şi după absolvirea lor, cīnd orice tīnăr normal se bucură de fapt că a scăpat de şcoala respectivă cu toate gesturile lacrimogene de rigoare, este deja suspectă şi trădează directive venite din afara şcolii. Dacă pot īnţelege şi susţine chiar pretenţia elevilor romāni de a absolvi şcoala īn care au dat admitere şi aveau astfel o relaţie contractuală, e greu să accepţi declaraţiile cu evident substrat politic care neagă īn principiu dreptul comunităţii maghiare de a i se restitui o proprietate, respectiv o instituţie cu valoare simbolică īn ocrotirea identităţii sale cultural-lingvistice. Negarea īn principiu a acestui drept trădează de fapt, sub pretextul iubirii frăţeşti dintre elevi, intenţia politică a ştergerii identităţii prin anihilarea instituţiilor care s-o apere şi s-o reproducă.
    Trebuie să vă mărturisesc că, īntr-o societate autentic democratică şi liberală, aş opta fără să stau pe gīnduri pentru o instituţie mixtă, bilingvă, nu numai cu linii cultural-lingvistice separate dar şi permutabile. Īntr-o societate interculturală īn care comunicarea să acţioneze nu numai dinspre minoritate spre majoritate, ci şi invers, īntr-un echilibru echitabil īntre comunităţi, opţiunea pentru o instituţie comună dominată de reciprocitate ar fi cīt se poate de firească. Unde permiabilitatea culturală să fie reciprocă, fără sub- şi supraordonări īn funcţie de relaţia comunităţii respective cu statul naţional, adică cu autoritatea. Dar nici īn cazul unei astfel de opţiuni nu mi-aş permite să contest dreptul legitim al comunităţilor naţionale la existenţă unor instituţii autonome � ateliere vii ale păstrării, reproducerii şi dezvoltării limbii şi culturii unei comunităţi īn deplină privatitate. Ceea ce considerăm, nu-i aşa, ca a fi fost pe deplin legitim pentru comunitatea romānească din Ardealul unguresc de dinainte de 1918 sau pentru cea din Cernăuţi sau Gyula de astăzi? (Dincolo de aspectul juridic al chestiunii, ar fi o eroare gravă dacă aceste instituţii autonome s-ar īnchide īn sine, nu ar comunica activ cu restul mediului şi ar ignora contextul social-politic īn care trăiesc. Dar de aici pīnă la a contesta dreptul de a avea instituţii proprii, este distanţa totuşi de la democraţie la autoritarism.)
Liceul Bolyai Farkas la mijlocul secolului XX Comunităţile cultural-lingvistice nu se pot dezvolta fără grave deteriorări identitare īntr-o permanentă stare de subordonare şi imixtiune īn chestiunile lor culturale specifice şi, īntr-un fel, private. Nu īntīmplător subliniează Gabriel Andreescu că privatitatea comunitară a grupurilor etno-culturale este la fel de legitimă şi necesară pentru salvarea raporturilor interetnice cum este cea individuală. �Acesta ar fi nevoia comunităţii de a circumscrie un spaţiu propriu. Putem face analogie cu persoana care tinde să-şi circumscrie un spaţiu al ei � numit spaţiu privat �unde are dreptul să rămīnă cu sine īnsăşi, fără intervenţii din afară. Nevoii de viaţă privată īi corespunde, īn cazul persoanei, <dreptul la privatitate>. Pe această analogie putem vorbi despre nevoia comunităţii de <privatitate comunitară> şi despre un drept al comunităţii, <dreptul la privatitate comunitară>�. (Altera 17-18, p.126).
    Este cel puţin straniu că privatitatea comunitară necontestată īn cazul comunităţilor religioase, este puternic negată īn cazul celor etno-naţionale. Duplicitatea discursului celor care refuză acest tip de privatitate poate fi ilustrată cīt se poate de elocvent cu exemplul relaţiei dintre Biserica Ortodoxă Romānă şi cea Romānă Unită cu Roma. Īn timp ce prima refuză cu vehemenţă să īmpartă bisericile cu cea de a doua (făcīnd chiar abstracţie de faptul că ele aparţin de drept acestora din urmă), apărīndu-şi cu dinţii privatitatea proprie, atunci cīnd este vorba de retrocedarea unor şcoli concetăţenilor maghiari, de exemplu (făcīnd din nou abstracţie de faptul că acestea aparţin de drept acestora din urmă), reprezentanţii aceloraşi filozofii sīnt cuprinşi de o �iubire� interetnică sufocantă care īi determină să refuze de astă dată, evident, separarea, adică privatitatea altora.
    Īn zona noastră politico-geografică şcolile mixte, ca şi universităţile �multiculturale� de altfel, nu sīnt din păcate decīt ori soluţii de forţă majoră, ori instrumente mascate de asimilare culturală. Atīta timp cīt multiculturalitatea nu este şi interculturalitate, aceste instituţii mixate nu sīnt decīt pretexte comode de asimilare �fără durere� ale minorităţilor. Pentru maghiarii din Ardeal, o fază intermediară spre statutul de �ceangău�.
    Dacă cineva s-ar īndoi de sensul adevărat al �multiculturalităţii� deplīnse cu atīta spectaculozitate de eroii principali ai �scandalului Bolyai�, ajunge să recapitulăm cuvintele cheie ale partizanilor �iubirii interetnice�, practicabile fireşte īn cadrul instituţiilor culturale minoritare īn care au reuşit să-şi strecoare piciorul: �Transilvania romānească eternă şi nedespărţită�, �Noi de aici nu plecăm dornici ca limba romānă să fie īntr-adevăr, acasă stăpīnă!�, �mişcarea romānească Pro Bolyai � romān�, �Cu asemenea tineri Ardealul va fi veşnic romānesc!� etc., ca să citez doar cīteva dintre perlele sincerităţii involuntare ale acestora. Este de mirare că apărătorii autonomiei culturale minoritare refuză o asemenea �multiculturalitate�?
    Naţionaliştii romāni optimişti (precum şi cei maghiari sceptici) susţin că Liceul Bolyai nu va fi retrocedat niciodată comunităţii căruia i-a aparţinut aproape o jumătate de mileniu. După cum nu va fi reīnfinţată Universitatea Bolyai şi nu vor fi retrocedate proprietăţile bisericilor şi comunităţilor minoritare, īn ciuda legilor adoptate, a promisiunilor făcute şi angajamentelor faţă de instituţiile internaţionale. S-ar putea să aibă dreptate. Urmările acestei politici naţionale ar putea fi īnsă previzibile, după cum dovedesc şi  primele rezultate ale recentului recensămīnt al populaţiei. Īntrebarea este doar dacă � după plecarea germanilor şi evreilor � odată cu dispariţia ungurilor din Transilvania, romānii rămaşi vor fi mai fericiţi?
 
SZOKOLY Elek

Pagina 13
 
S.O.S. Sighişoara

    Campania SOS Sighişoara a fost iniţiată de Liga Pro Europa şi Asociaţia Sighişoara Durabilă īn noiembrie 2001, dorindu-se a fi o iniţiativă a societăţii civile īmpotriva amplasării parcului tematic �Dracula Park� īn apropierea singurei cetăţi medievale locuite īn sud-estul Europei, parte a patrimoniului mondial UNESCO din 1999 şi pe teritoriul Platoului Breite � zonă protejată de legislaţia romānească � pe care se găsesc peste o sută de stejari, cu vīrsta peste 400 de ani. Campania a reunit un mare număr de organizaţii neguvernamentale active. La demersurile īntreprinse de cele două organizaţii s-au raliat experţi, personalităţi publice şi culturale din Romānia. Parte a acestei campanii a fost şi APELUL lansat pentru schimbarea amplasamentului parcului de distracţii, pe care-l redăm īn continuare, īmpreună cu cīteva fragmente din mesajele primite pe parcursul Campaniei:

Apel

   Noi, semnatarii prezentului apel solicităm Ministerului Turismului şi celorlalte instituţii competente să renunţe la amplasarea la Sighişoara a Dracula Park.
Sighişoara, cu o vechime de peste opt secole, este ultima cetate medievală locuită din Romānia şi a fost inclusă īn 1999 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Platoul Breite, pe care ar urma să se construiască Dracula Park, este o rezervaţie naturală de stejari seculari.
Īmpărtăşind preocuparea autorităţilor pentru restaurarea Cetăţii Sighişoara şi includerea sa īn circuitul turistic european, ne pronunţăm pentru identificarea acelor proiecte de dezvoltare durabilă care să nu atenteze la unicitatea ei şi să răspundă exigenţelor de protecţie a patrimoniului cultural şi natural din Romānia.

Apelul lansat de Asociaţia Sighişoara Durabilă şi Liga Pro Europa a fost semnat (īn ordine alfabetică) de: Gabriela ALEXANDRESCU, Vlad ALEXANDRESCU, Livia Maria ANDREAS, Gabriel ANDREESCU, Silvia-Carmen ANDREESCU, Crişan ANDREI, Sorin ANTOHI, Liviu ANTONESEI, Manuel AVRAMESCU, Hannelore BAIER, BAK M. Jįnos, BAKK Miklós, Iulian BALICA, Tudor BERZA, Adriana BOILĂ, Dorin BOILĂ, Daniel BUDURU, Ion CARAMITRU, Ioana BOGDAN CATANICIU, Vera CĀMPEANU, Ruxandra CESEREANU, Alexandru CISTELECAN, Emil CONSTANTINESCU, Nicolae CONSTANTINESCU, Doina CORNEA, Marius COSMEANU, Petru DEREVENCO, Oana DIMA, Petre DITA, Smaranda ENACHE, Hermann FABINI, FARKAS Csaba, FEY Lįszló, Oana FIRICA, Iancu FISHER, Lidia GHEORGHIU-BRADLEY, Alexandru GOŢA, Matias Baltazar Le Comte Nobrega GUILHERME, Stere GULEA, Alexandra HILLEBRAND , Anton Ştefan HILLEBRAND, Mihaela HILLEBRAND, Andreea IFTIMIE, Delia ILIEŞIU, Afrodita IORGULESCU, Mircea IOSIFESCU, KACSÓ Judit-Andrea, Thomas KLEININGER, V. LIS, Ana LUDUŞAN, Silviu LUPESCU, Alexandru LUPŞA, Monica MACOVEI, Ion MAGYAROSY , Gabriela MASSACI, Adrian MARINO, Andrei MICU, Liliana MICU, Mihaela MIROIU, Pierluigi MODESTI, MOLNĮR Gusztįv, Cornel MORARU, Ilina MURGAN, Marina NEAGU-SADOVEANU, Sebastian NEAGU-SADOVEANU, Ştefan NEAGU-SADOVEANU, Toader PALEOLOGU, Liviu PAPADIMA, Ioan PAŢIU, George PĂTURCĂ, Ovidiu PECICAN, Dan PERJOVSCHI, Zoe PETRE, Ion POP, Sorin POPESCU, Sandra PRALONG, Dana PRELIPCEANU, Milenko PRVACKI, Cristina RHEA, ROTH Endre, Sergiu RUDEANU, Traian ŞTEF, Gheorghe M. ŞTEFAN, Raluca SANDRU, Brigitt GHEORGHIU-SCHWARTZ, Paul GHEORGHIU-SCHWARTZ, Hedy SALMEN-SCHWARTZ, SELYEM Zsuzsa, Maria SOMEŞAN, Valerian STAN, Horia STUPCANU, Floarea SUCIU, SZILĮGYI Jślia, SZOKOLY Elek, TÓFALVI Zoltįn, TONK Sįndor, VĮRHELYI Csaba, Daniel VIGHI, Constantin VOLANSCHI, Elena VOLANSCHI, Renate WEBER, Cristina WOINAROSCHI.
La această listă de semnături ulterior s-au mai raliat un număr de 150 persoane şi un mare număr de organizaţii neguvernamentale.
 

�Ţara noastră şi īn special frumoasele plaiuri transilvane au fost legate īn mintea publicului American de vampirul Dracula numai datorită unui concurs nefericit de īmprejurări, şi anume imaginaţia scriitorului Bram Stoker. Pe semne acest autor a vrut să-şi plaseze eroul de groază īntr-un teritoriu oarecum transcendenteal şi numele de Transilvania i-a venit la īndemīnă. Vagile referinţe istorice la Domnitorul Vlad Dracul şi la pedepsele crude (tragerea īn ţeapă) date de Vlad Ţepeş duşmanilor şi trădătorilor, nu justifică această asociaţie. Basmele Romānilor conţin personaje menite să inspire groază (zmei, căpcăuni) dar nicioadată vampiri care sug sīngele altor oameni. Asociaţia e cu totul artificială.
Sīnt gata să accept, fără mare entuziasm, ideea că această fixaţie a publicului American poate fi folosită de statul nostru pentru a aduce ceva venituri īn valută. Dar īn nici un caz la Sighişoara! Printre amintirile pe care le păstrez din lungii ani petrecuţi īn Romānia, cele două vizite la Sighişoara sīnt printre cele mai vii. Sighişoara este o adevărată bijuterie de arhitectură medievală păstrată pīnă īn zilele noastre. Nu degeaba este inclusă īn patrimoniul UNESCO. Chiar dacă propusul parc de distracţii ar fi īn afara oraşului vechi, acesta va fi invadat de turişti aculturali care nu dau doi bani pe patrimoniul cultural al Romāniei. Efectul de lungă durată va fi negativ, nu va ajuta la creare īn ochii publicului occidental a imaginei pozitive pe care Romānia o merită şi de care, din păcate, nu se bucură īn prezent.� (Adrian Valeriu, Ohio, SUA)

�(...)Aş dori să adaug regretul meu nespus că naţia noastră nu găseşte resurse să-şi ocupe locul īn concertul naţiunilor şi să revigoreze soarta economică a unui oraş/cetate unic, decīt apelīnd la cel mai grotesc mit prin care Transilvania s-a identificat īn conceptul unir īncuiaţi īn afara ţării noastre.  Dracula, contele vampir, este cel mai jalnic mijloc pe care vrem să-l promovăm pentru a mīnca de pe urma curiozităţii, eventual al miilor de doritori de senzaţii Ťtariť. Dacă doar atīt putem, ne merităm soarta. De altfel, sīntem celevri īn cultivarea nonvalorii, a formalismului, a festivismului de suprafaţă dus la extrem, fără mīndrie, fără consistenţă, doar infatuaţi, īmbuibaţi şi profitori. (...)� (Alexandru Lupşa, Romānia)

�NU pentru Dracula Park la Sighişoara. S-a distrus enorm de multă istorie adevărată şi cultură īn numele unor Ťidealuriť idioate şi deşarte. Are mai multă valoare īn istoria noastră viitoare să salvăm Sighişoara decīt să acceptăm naşterea unui mega-kitsch, care este īndoielnic şi ca afacere şi ca iniţiativă socio-culturală. (...)� (Iulian Balica, Romānia)

�Īn atenţia persoanelor competente: Subsemnatul, profesor emerit de studii medievale al Universităţii UBC Canada, vă rog să reconsideraţi serios planul Parcului tematic īn apropierea centrului istoric al Sighişoarei. Am fost de mai multe ori la Sighişoara � cu studenţi şi profesori de la universitatea mea � şi de fiecare dată am remarcat exemplara conservare şi supravieţuire a oraşului (chiar şi cu lipsa fondurilor) care poate fi o mīndrie pentru Romānia şi un important monument pentru caracterul ei multietnic. Fiind conştient de avantajele financiare şi turistice ale unui astfel de parc tematic, fie el numit Dracula sa nu (şi pot observa intenţia Dumneavoastră de a momi publicul �vestic� cu această denumire), permiteţi-mi să subliniez rugămintea mea (făcută īn numele a multor istorici, prieteni ai Romāniei şi īn special ai Transilvaniei) de a-l amplasa īntr-un alt loc pentru a nu distruge situri naturale sau istorice. Sīnt convins că există mai multe alte locaţii pentru acest proiect care vor avea acceptul populaţiei locale cīt şi al celor care se preocupă de patrimoniul istoric al Europei Centrale � sau īn această privinţă, pentru īntreaga lume.� (Jįnos M. Bak, Ungaria)
 

Pagina 14-15
 
Gīnduri de absolvire

 Academia Interculturală Transsylvania concepută ca un program alternativ de educaţie interculturală a debutat īn 1998. Īncepīnd chiar cu prima ediţie, studenţi şi absolvenţi de facultate au salutat ideea unei universităţi itinerante care să īmbine cursurile teoretice, atelierele practice şi contactul direct īn cadrul a trei sesiuni de cīte o săptămīnă. Ediţia a IV-a, beneficiind de experienţele celor trei ani, a reuşit să prezinte participanţilor � adevăraţi parteneri īn derularea programului � imaginea vie, necosmetizată a spaţiului transilvan şi să-i familiarizeze totodată cu concepte şi noţiuni pe care īncă cele mai multe instituţii de īnvăţămīnt superior se īncăpăţīnează să le ignore. Astfel īntr-o primă sesiune, la Cisnădioara īn miezul lui Brumar, istoria, cultura şi civilizaţia comunităţilor germane au fost relevate atīt de personalităţi marcante  transilvane dar şi de tinerii de la Forumul Democrat al Germanilor sau de saşii rămaşi īn Cisnădioara. Īn februarie, la Şumuleu Ciuc, au reuşit să privească cu obiectivitate istoria şi cultura comunităţii maghiare ardelene, pentru ca īn aprilie, la Blaj, să recunoască specificul romānilor ardeleni. Deşi desfăşurate īntr-un cadru informal, īnchinat dialogului deschis şi sincer, parcurgerea celor trei etape nu a fost uşoară pentru fiecare.
    Tocmai de aceea consider că cei 18 absolvenţi ai acestei ediţii merită felicitările noastre, ale organizatorilor. Sperăm ca eforturile tuturor referenţilor, partenerilor şi finanţatorilor să fie meritate.
*   *   *
    Īn luna aprilie, Blajul şi-a deschis larg porţile celor 20 de �academicieni�. Pentru o săptămīnă, aceştia doreau să cunoască cīt mai multe despre comunităţile romānilor ardeleni, despre specificul transilvan, avīnd drept ghizi, experţi, profesori universitari, cercetători. Īntr-un oraş care respiră istorie nu se putea trece peste demitizarea unor pagini controversate de istorie comună. S-a vorbit şi despre Biserica Romānă Unită, despre Şcoala Ardeleană, despre literatura ardeleană. Īn plus, studenţii Academiei Interculturale Transsylvania au avut ocazia de a se īntīlni cu redactorii revistei �Provincia� şi de a trece īmpreună īn revistă problematica regionalizării īn Romānia. Excursia din Apuseni s-a īncheiat la Tīrgu Mureş unde şi-au primit şi diplomele de absolvire, dar nu īnainte de a evalua cu, sperăm, sinceritate programul īn care au fost parteneri:
� �Cred că īn final fiecare am avut de cīştigat: unii au īnvăţat pentru ei, dar am ajuns să ne cunoaştem şi sper să rămīnem īn continuare prieteni pentru că ceea ce ne-a adus aici a fost un punct comun care nu a dispărut ci s-a dezvoltat.� (Ionuţ Oniceanu)
� �Această ultimă sesiune a fost una deosebită. Ne-a făcut să simţim istoria acelui oraş şi cu asta să simţim şi să īnţelegem Transilvania� (Iulia Vizi)
� �Deşi venim din locuri diferite, cu preocupări diferite am reuşit să construim ceva īmpreună care sper să rămīnă şi să se dezvolte. Pentru mine, a fost uimitor cum am reuşit să capăt o nouă viziune, īn special faţă de comunitatea de romi.� (Mădălina Simion)
� �Mie mi-au plăcut mult cele două dezbateri şi cred că punctele tari au fost atīt de multe īncīt am uitat punctele slabe. Aş sintetiza spunīnd că a fost o bucurie să fiu părtaşă la acest program�. (Nyulas Ildikó).
� �Eu venind din sudul ţării am avut posibilitatea să văd şi să cunosc locuri pe care, altfel, puţin probabil că le-aş fi cunoscut. Mai mult, am avut curiozitatea de a mă convinge singură dacă există acest specific transilvan. Īn grupul de ardeleni m-am integrat destul de bine. Eu cred că asemenea programe ar trebui făcute şi īn celelalte zone ale ţării pentru că fiecare regiune are ceva de arătat.� (Aura Baldăr)
� �Dacă īn viitor aş organiza un asemenea program aş introduce un interviu īnainte pentru a selecta cīt mai bine participanţii. Despre cursuri, mi-a plăcut că am īntīlnit lectori obiectivi. Eu consider că interculturalitatea se bazează pe cunoştinţe dar are acel ceva care stimulează gīndirea pentru că mentalităţile nu se schimbă de la o zi la alta. De aceea, eu consider că obiectivitatea este lucrul cel mai important. Totodată, multiculturalitatea nu īnseamnă numai cunoştinţe despre istoria, cultura celuilalt, ci şi cum să tratăm practic diferenţele dintre noi. De aceea, sper ca relaţiile care au fost de prietenie să rămīnă, iar cele care nu au fost chiar de prietenie să devină, pentru că īn esenţă aşa se manifestă toleranţa.� (Kovįcs Réka)
� �Ideea cu care plec este cum se pot ameliora cīt mai mult relaţiile romāno-maghiare. Cred īnsă că cei mai mulţi ar trebui să īnveţe şi cum să folosească mai departe informaţia oferită aici.� (Ramona Băluţescu)
� �Varietatea oamenilor de diferite profesii nu cred că strică. Fiecare poate duce mai departe ideile desprinse de aici chiar dacă nu sīntem istorici toţi. Şi un inginer poate să facă asta şi un medic.� (Răzvan Bereţchi)
� �Eu sīnt din Ardeal, dar nu am avut contacte cu comunitatea maghiară. La facultate am mulţi colegi din Sud care sīnt cumplit de radicali, sīnt promotorii acelui gen de naţionalism rău, īndreptat īmpotriva maghiarilor. Acum pot afirma cu certitudine că este o percepţie total greşită, bazată pe necunoaştere. De aceea v-aş sugera să aduceţi mai mulţi participanţi din Sud. Şi mai cred că fiecare dintre noi ar putea contribui pe mici sectoare la realizarea unui plan viabil de regionalizare: avem aici istorici, economişti, jurişti. Am putea veni chiar cu unele propuneri inedite. Am putea construi ceva īmpreună pe care să-l lăsăm celorlalţi� (Iuga Brad Darius)
� �După părerea mea, este extraordinar să vină participanţi din domenii diferite. Eu sīnt jurnalistă şi numai jurnalişti găsesc şi īn cercul meu de prieteni. Pe de altă parte trebuie să recunosc că atīta istorie cītă am īnvăţat aici nu am īnvăţat īn toţi anii de şcoală. Ce mi-a lipsit īnsă a fost mīncarea specifică fiecarei comunităţi.� (Nyulas Csilla)
� �Am avut posibilitatea să văd lucrurile din perspective diferite de cele cu care am fost obişnuită la şcoală. Am īnvăţat lucruri noi chiar despre comunitatea mea.� (Molnįr Lenke)
� �Eu de vreo cīţiva ani sīnt ardelean doar cu sufletul. M-aţi adus īnapoi īn Ardeal şi l-am redescoperit. Acum plec cu un background: sīnt lucruri de care putem fi mīndri, sīnt lucruri de care trebuie să ne ruşinăm şi să le ascundem dacă nu putem să le schimbăm. Şi am descoperit īncă ceva: noi mentalităţi.� (Vasile Hodorogea)
� � Eu voi lucra foarte mult cu oamenii şi am mare nevoie să-i cunosc, să le īnţeleg mentalităţile, formarea lor culturală. Timpul īl consider īnsă prea scurt, mai aveam multe de īnvăţat. Eu aş fi vrut să īnvăţ mai multe despre romi pentru că ei sīnt capul ziarelor.� (Tulia Căşvean)
� �Eu cred că am numai cuvinte de laudă pentru acest program. Mie mi l-a prezentat foarte roz un multiplicator format aici anii trecuţi şi mi-a stīrnit curiozitatea. Informaţiile care mi-au fost oferite au fost foarte multe şi mă bucur că le-am şi asimilat. Aş fi dorit īnsă o sesiune specială despre romi pentru că ei rămīn necunoscuţii de līngă noi.� (Victor Şerban)
� �Pentru mine personal a īnsemnat foarte mult: naşterea de noi legături şi contactul cu personalităţi ardelene autentice � cum a fost īntīlnirea cu cei de la ŤProvinciať. Şi mai cred că a fost primul dialog romān�maghiar la care am fost parte.� (Buzįs Zoltįn)

Absolvenţii ediţiei a IV-a, 2001-2002

1. Aura Baldăr, Slatina, studentă la Facultatea de Ştiinţe Economice, Universitatea Bucureşti
2. Ramona Băluţescu, Timişoara, jurnalistă la Timişoara
3. Răzvan Bereţchi, Tīrgu-Mureş, student la Facultatea de Stomatologie, Universitatea de Medicină şi Farmacie Tīrgu-Mureş
4. Buzįs Zoltįn, Odorheiu-Secuiesc, student la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş Bolyai Cluj
5. Tulia Maria Căşvean, Reghin, studentă la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării Bucureşti
6. Vasile Hodorogea, Tīrgu-Mureş, student Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării Bucureşti
7. Darius Iuga � Brad, Alba Iulia, student la Facultatea de Istorie, Unirvesitatea Lucian Blaga Sibiu
8. Kovįcs Réka, Odorheiu-Secuiesc, studentă la Facultatea de Ştiinţe şi Litere, Universitatea Petru Maior Tīrgu-Mureş
9. Mihai Lucaciu, Drobeta Turnu Severin, student la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş Bolyai Cluj
10. Sabina Mihai, Sighişoara, absolventă a Facultăţii de Istorie, Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia
11. Molnįr Lenke Laura, Tīrgu-Mureş, studentă la Facultatea de Administraţie Publică, Universitatea Petru Maior, Tīrgu-Mureş
12. Nyulas Csilla, Tīrgu-Mureş, studentă la Facultatea de Jurnalistică, Universitatea Babeş Bolyai Cluj
13. Nyulas Ildikó, Tīrgu-Mureş, studentă la Facultatea de Litere, Universitatea Babeş Bolyai Cluj
14. Oniceanu Ionuţ, Tīrgu-Mureş, student la Facultatea de Istorie, Universitatea Petru Maior Tīrgu-Mureş
15. Cornelius Perianu, Timişoara, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice, Universitatea de Vest, Timişoara
16. Mădălina Simion, Caracal, studentă la Facultatea de Drept, Universitatea Craiova
17. Victor Şerban, Tīrgu-Mureş, student la Facultatea de Sociologie, Universitatea 1 Decembrie 1918, Alba Iulia
18. Vizi Iulianna, Tīrgu-Mureş, studentă la Facultatea de Istorie, Universitatea Petru Maior Tīrgu-Mureş
 

Pagina 16-17
 
Stagii la Bucureşti şi Budapesta

    Pentru Colegiul Democraţiei,  perioada aprilie-mai este prin tradiţie consacrată deplasărilor la Bucureşti, respectiv Budapesta pentru punerea īn practică a cunoştinţelor acumulate de la īnceputul cursurilor.
    Stagiul la Bucureşti a debutat cu o vizită la Ambasada Republicii Ungare īn Romānia şi la Centrul de Informare şi Documentare al Consiliului Europei. Apoi a urmat participarea la şedinţa īn plen a Senatului unde am urmărit declaraţiile politice ale senatorilor. A doua zi a fost consacrată vizitei la Parlamentul Romāniei, respectiv la Camera Deputaţilor. Am avut aici ocazia să discutăm cu liderii grupurilor parlamentare PSD şi PD. Vizita la Guvernul Romāniei a coincis cu primirea cursanţilor de către reprezentanţi ai Ministerului Integrării Europene, Departamentului de relaţii interetnice, precum şi de către domnul ministru Vasile Dāncu, de la Ministerul Informaţiilor Publice. Ni s-a prezentat deasemenea specificul şi modul de organizare ale Instituţiei Avocatului Poporului de către domnul Gheorghe Iancu, adjunctul Avocatului Poporului. Stagiul la Bucureşti s-a terminat cu īntīlnirea de la Preşedinţie unde domnul consilier Andrei Stoiciu a prezentat modul de organizare şi funcţionare a instituţiei. Cu această ocazie am vizitat şi muzeul Cotroceni.
Ī    n perioada 28 aprilie � 3 mai a avut loc deplasarea la Budapesta, unde programul nostru a debutat cu vizită şi dialog la Ambasada Romāniei din Ungaria, Primăria Budapestei şi la Ministerul Afacerilor Externe. A urmat īntīlnirea cu domnul director Ştefan Frătean de la Oficiul Minorităţilor Naţionale şi Etnice iar apoi vizita la Parlamentul Ungariei unde am avut ocazia de a discuta cu domnul deputat dr. Répįssy Róbert. Īn aceeaşi zi am vizitat la Ministerul Educaţiei Oficiul Ombudsman al Drepturilor Educaţionale şi l-am īntīlnit pe domnul dr. Aįry-Tamįs Lajos, ombudsman, originar din Tīrgu-Mureş. Cu ocazia īntīlnirii de la Preşedinţia Republicii Ungare, ni s-a prezentat specificul structurii şi modului de organizare ale acestei instituţii. La Oficiul Maghiarilor de peste Hotare doamna Szabó Gabriella ne-a explicat rolul mult discutatei legi al �statutului� maghiarilor de peste hotare.
    Ca şi la Bucureşti, şi la Budapesta am vizitat Centrul de Documentare şi Informare al Consiliului Europei unde doamna directoare Papp Farkas Klįra ne-a prezentat şi facilităţile de care pot dispune studenţii care doresc să cerceteze īntr-un anumit domeniu. Ei se pot folosi de baza materială şi documentară existentă la acest centru.
    Cele două stagii au constat nu numai din vizite şi dialoguri la instituţii administrativ-politice ci şi din vizitarea a numeroase obiective civico-turistice ale celor două capitale.
Leda Panaiot

Pagina 18

In memoriam Cardinalul Todea

L-am īntīlnit pe cardinalul Alexandru Todea doar de cīteva ori. Dar de fiecare dată īntīlnirea a fost memorabilă. Fireşte, pentru mine. Īntīia oară l-am văzut, īmpreună cu cīţiva colegi, scriitori de sub jurisdicţia sa spirituală, la Blaj, īntr-un sediu mitropolitan īn care vechimea castelului mai era īncă ameninţată de urmele proaspete ale unei proaste īngrijiri. Sediul mitropoliei īncă mirosea a sediu de CAP sau IAS, deşi poate nu fusese aşa ceva. Zvelt, īnalt, vivace � mai vivace decīt noi toţi, cam intimidaţi şi de eveniment şi de persoană. Din discuţia noastră n-au ieşit, atunci, multe. Dar cardinalul a rostit, simplu, fără patetisme, lucrul esenţial: din trecut trebuie doar să īnvăţăm; nu trebuie să trăim īn el; problema noastră e viitorul, şi el e o problemă mult mai gravă decīt trecutul. Cardinalul trecuse prin multe īnchisori, a fost, după ce-a scăpat, veşnic urmărit. Dar se despărţea de trecut  cu un fel de uşurare iertătoare. Era un om simplu, tranşant, fără sofisticării şi ascunzişuri. Le zicea pe faţă şi drept, chiar dacă, īn felul său, cu mult tact. Cred că era mai optimist atunci decīt se cuvenea. Poate şi mai naiv decīt ar fi trebuit. Tocmai el, care o viaţă īntreagă a redactat memorii fără consecinţe. A scris un tom de memorii, pe numele tuturor potentaţilor comunişti. Toate cu speranţa că-i va convinge să-i repună īn drepturi Biserica. S-a asigurat, la majoritatea, că primesc număr de īnregistrare. Sperīnd că birocraţia se obligă prin asta. Oricum, nu se aştepta deloc la o primire atīt de �frăţească� şi de creştinească din partea �marii surori�. Credea că, īn locul comunismului, a venit dreptatea. Martiriul Bisericii Unite ar fi fost doar un capital de pornire pentru o nouă operă evanghelică şi patriotică. Realitatea cu care s-a confruntat, bizantinismul cu care a fost tratat, i-au grăbit, fără īndoială, boala. Mulţi ani, īn suferinţa lui mută sau aproape, dar profund expresivă, a fost un simbol al vechilor şi noilor suferinţe ale Bisericii lui. Īntīlnirea cu Papa Ioan Paul al II-lea din catedrala latină �Sfīntul Iosif� a fost momentul de maximă tensiune simbolică a existenţei sale. Dar nu singurul. Pentru că, de fapt, a avut parte de o viaţă care s-a tradus de la sine, pas cu pas, īntr-o acţiune simbolică.
    L-am mai īntīlnit la Reghin, īntr-un fel de pelerinaj cu colegii mei din redacţia revistei Vatra. A fost o īntīlnire īn care am vorbit fără vorbe, un dialog, intens, prin tăcere. La plecare, cardinalul a ţinut să ne binecuvīnteze. A rostit cuvintele cu durere, cu efort. Fiecare vorbă părea că se rupe dintr-o materie grea, că se desface din imemorialul suferinţei. Dar nu cred că vom mai auzi vreodată cuvinte ieşite mai din adīncul inimii.
    L-am ascultat apoi, altă dată, rostind Pater noster la sfinţirea Bisericii din Hodac. Cum stătea oarecum ascuns, īn spatele episcopilor şi preoţilor care oficiau, glasul lui părea venit nu dintr-un loc anume, ci de undeva din īnalturi şi, totodată, de undeva din adīncuri. Nu fac aici literatură, dar nu era un simplu glas omenesc rostind o rugăciune. Dumnezeu s-a obligat să asculte orice rugăciune. Cred īnsă că aceea rostită - atunci şi acolo - de cardinalul suferind s-a auzit tot atīt de tare īn ceruri ca şi īn piaţa Hodacului. Şi poate a fost tot atīta linişte acolo, sus, ca şi aici, jos.
    Acum Cardinalul īşi va schimba locul de rugăciune. Oricum, a fost el īnsuşi o lumīnare. Şi ce e o lumīnare altceva decīt ceva/cineva care se roagă īn locul nostru?! Cardinalul Alexandru Todea e lumīnarea aprinsă de Biserica Unită şi trimisă acum �la faţa locului�.
Al. Cistelecan
(Articol apărut īn Evenimentul zilei şi preluat cu permisiunea autorului)
 
La aflarea veştii īntristătoare a decesului

Īnalt Prea Sfinţiei Sale Cardinalul
ALEXANDRU TODEA

personalitate excepţională a istoriei contemporane a Romāniei şi a lumii catolice, care şi-a asumat un rol exemplar īn rezistenţa anticomunistă dedicīndu-se cu abnegaţie eroică reconstruirii şi păstoririi comunităţii Greco-Catolice, adresăm sincerele noastre condoleanţe şi sentimentul solidarităţii noastre umane familiei, Mitropoliei Romāne Unite a Blajului, comunităţii reghinene, tuturor credincioşilor greco-catolici, tuturor celor care i-au fost aproape de-a lungul vieţii.
Liga Pro Europa

Pagina 19
 
La despărţirea de Ştefan Aug. Doinaş

�Iar pentru vina de-a se fi născut
el se va pedepsi precum urmează:
La stīlpul dragostei va fi ţinut
optzeci de ani, sub soarele de-amiază
un prea frumos călău īl va-nfiera
c-o stea īn frunte, pentru ca mulţimea
de oameni, diavoli, zei et caetera
să-i jinduie īntr-una īnălţimea��
   
La o lună după īmplinirea vīrstei de optzeci de ani, īn noaptea de vineri spre sīmbătă (26/27 mai 2002), s-a stins din viaţă Ştefan Aug. Doinaş, īn urma unui infarct postoperator. Şi pentru ca premoniţia din poemul său Sentinţă să fie desăvīrşită, odată cu poetul intra īn veşnicie soţia lui, balerina Irinel Liciu, căci �o prea mare iubire ucide�.
Ştefan Aug. Doinaş (pseudonimul literar al lui Ştefan Popa) s-a născut la 26 aprilie 1922, īn comuna Caporal Alexa, judeţul Arad. După o scurtă perioadă de studii de medicină, a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie  a Universităţii Cluj-Sibiu (1941-1948), şi a fost unul dintre fondatorii celebrului Cerc Literar de la Sibiu şi chiar unul dintre semnatarii Manifestului Cercului Literar, publicat īn revista Viaţa din 13 mai 1943. Volumul rămas īn manuscris, Alfabet poetic (1947), este distins cu premiul �E. Lovinescu�. După absolvirea facultăţii este, pe rīnd, profesor pe meleagurile natale, redactor la revista Teatrul, corector la revista Lumea, iar din 1969 redactor la revista Secolul 20. Este poet prin excelenţă, dar şi eseist, comentator al fenomenului politic şi prestigios traducător. Un episod dramatic din existenţa sa l-a constituit condamnarea lui � ca şi a scriitorului I. D. Sārbu � de către comunişti la un an de īnchisoare şi interdicţia de a publica, pentru �vina� de �omisiune de denunţ�; pretextul condamnării: cei doi prieteni nu l-au denunţat pe Ion Negoiţescu� Adevăratul debut s-a petrecut īn anul 1964, după reabilitarea sa, cu volumul de versuri Calea mareelor; au urmat nenumărate alte volume de versuri, de eseuri şi de atitudine, pe care, desigur, istoria literară le va reţine la locul cuvenit. Doar enumerarea tuturor titlurilor operei sale ocupă o īntreagă pagină īn Dicţionarul Esenţial al Scriitorilor Romāni. Traducerea operei Faust, de Goethe, de pildă, este o izbīndă de necontestat şi recunoscută ca atare. Opera sa a fost recunoscută prin numeroase şi prestigioase premii: Premiul �M. Eminescu� al Academiei (1968); Premiul Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă (1970); Premiul Uniunii Scriitorilor (1975, 1979); Premiul European pentru Literatură, Iugoslavia (1990); Premiul Asociaţiei Scriitorilor Romāni din Israel (1997); Premiul naţional de poezie �Mihai Eminescu� (1997).
    Doinaş a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii �Lucian Blaga� din Sibiu, a fost Preşedinte al Centrului Cultural �Paul Valery� din Romānia, Preşedinte al Fundaţiei �Secolul 21�, Preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Romānia (din 1990), membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, al Alianţei Civice, al Fundaţiilor �Memoria� şi �Europa Aici�, membru al Academiei Romāne (corespondent din 3 iulie 1990 şi membru titular din 12 martie 1992).
    Din domeniul politicului, reţinem faptul că a fost senator īn perioada 1992-1996, ales pe listele PAC; după anul 1996 s-a īnscris īn PNL, īmpreună cu Al.Paleologu şi Constantin Bălăceanu Stolnici, a făcut parte din Senatul PNL � poziţie onorifică. Nu a desfăşurat niciodată o politică polemică, una dintre īnsuşirile sale fundamentale fiind discreţia şi modestia, dar a scris īn mod regulat tablete politice īn cotidianele centrale.
Raţionalist subtil, egal mereu cu sine, aşa cum numai spiritele superioare conştiente de valoarea lor pot fi, Ştefan Aug. Doinaş a fost şi rămīne pentru noi un umanist modern, caracterizat atīt prin probitate morală cīt şi prin aspiraţia spre frumuseţea geometrică a Ideii.
    Moartea sa a lăsat un gol imens īn cultura romānă.
    La 28 mai, la Cimitirul Bellu, spre parcela rezervată Academiei Romāne, mii de persoane l-au condus pe ultimul drum, au fost prezentate onoruri militare (s-a remarcat absenţa ministrului culturii şi al cultelor, Răzvan Theodorescu, reprezentat de un secretar de stat), s-a plīns, s-au rostit fraze frumoase, dar poate că nimic nu poate exprima totul mai bine decīt Poezia (şi am ales, pentru rămas bun, cīteva versuri din poemul său Epitaf):
�Da: mie � celui stins aici � uitare.
Să cadă praful pe scriptura mea.
Ca nimănui, de astăzi, să nu-i dea
măsură şi temei pentru-ngīmfare�(�)
Aşadar, mie � mortului � uitare!
Praf să se-aleagă de scriptura mea:
ca fiecare dintre voi să-şi ia
măsura drept temei pentru-ngīmfare.�

Cornelia ALEXANDRU

Pagina 20
 
Şcoala liderilor romi

    Īn perioada 26-28 aprilie s-a desfăşurat, la Tīrgu-Mureş, primul modul al Şcolii liderilor romi, cu tema Societatea civilă.
    Programul a īnceput cu vizitarea unei comunităţi de romi, cea din strada Viilor. Cei 18 participanţi, veniţi din toate zonele ţării, de la Satu Mare pīnă la Buzău, au putut constata că, indiferent de specificităţi regionale şi locale, există o serie de probleme comune cu care se confruntă marea parte a comunităţilor de romi: familii care au ca singură sursă de venit pensia bătrīnilor (īnainte de 1990 aproape toţi romii din comunitate lucrau) şi alocaţia pentru copii. Scopul vizitei a fost conştientizarea faptului că programul nu se adresează liderilor romi, ci, chiar dacă numai īn mod indirect, acestor comunităţi care au nevoie de lideri capabili să aducă modificări esenţiale īn viaţa oamenilor.
    După vizită a īnceput programul propriu-zis, prin cursurile şi atelierele Ce este societatea civilă? (Oana Ţigănescu, FDSC), Promovarea imaginii ONG, căi de influenţare (Smaranda Enache, LPE), Posibilităţi de finanţare pentru sectorul neguvernamental şi Scrierea de proiecte (Alina Porumb, ARC), Legislaţia din Romānia cu privire la asociaţii şi fundaţii şi Modalităţi de creare a organizaţiilor neguvernamentale (Haller Istvįn, LPE), Priorităţi īn elaborarea unui proiect. Necesităţile comunităţii şi sondarea lor (Cosima Rughiniş, Universitatea din Bucureşti), Organizaţii de romi, modele de succes (Adrian Moldovan, Fundaţia Ramses).
    Participanţilor, care au pornit cu diferite baze de cunoştinţe, li s-au oferit aceste cursuri pentru a arăta care sīnt avantajele, posibilităţile societăţii civile īn promovarea unor acţiuni a căror finalitate este īmbunătăţirea situaţiei romilor. Prezentarea Fundaţiei Ramses a arătat că cei care au capacitatea şi dorinţa de a se implica pot obţine succese īntr-un timp relativ scurt.
    Tema următorului modul, din septembrie, va fi Autorităţile publice locale.


PRO EUROPA este publicată cu sprijinul Fundaţiei Heinrich Böll (Germania) şi Charles Stuart Mott

Redactor: Haller Istvįn