::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::Cuvīnt īnainte


Smaranda EnachePaginile care urmează reflectă īn puţine cuvinte o activitate vastă desfăşurată īn 2001de Liga Pro Europa, prin organizaţiile sale din Transilvania, īn slujba valorilor care i-au conferit o certă unicitate, invidiată, dar şi de neinvidiat.
Invidiată, pentru că Liga Pro Europa este una din puţinele insule de societate civilă care a izbutit să fie flexibilă fără să renunţe la principii, să fie respectată, īn ciuda atacurilor constante la care a fost supusă īn cei 12 ani de existenţă, să fie previzibilă şi stabilă, fără a fi incremenită īn proiect. De neinvidiat, pentru că ideile sale, principiile şi valorile pe care le susţine cer sacrificii şi nu aduc răsplată imediată celor care le servesc. Liga Pro Europa este o comunitate a curajului şi angajamentului civic. Exerciţiul perpetuu de a fi de partea raţiunii, binelui şi echilibrului nu i-au adus īntotdeauna recunoaşterea  pe care o merită. Independenţa şi nealinierea sīnt de asemenea trăsături care fac din Liga Pro Europa o asociaţie singulară.
 Anul 2001 nu a făcut decīt să adīncească o falie care există tradiţional īn societatea romānească: aceea dintre discursul public şi realitate. Chiar dacă anul 2001 a īnsemnat o mai mare apropiere de instituţiile europene, prin adoptarea mai multor capitole din acquis-ul comunitar, acelaşi an, pe care nu demult l-am īncheiat, a marcat o creştere fără precedent a demagogiei proeuropene. Īn timp ce la nivelul guvernamental se alimentează un conformism europenist de vitrină, īn profunzimea societăţii corupţia, sărăcia, subdezvoltarea, lipsa de cultură ating forme monstruoase. Legat la plămīnii artificiali ai Uniunii Europene, organismul social romānesc este muribund.
Cīteva raze de speranţă: chiar dacă majoritatea tinerilor doresc să emigreze, există destui care caută  să se poată devota cauzelor nobile. Dintre ei sīnt studenţii cursurilor noastre, autentici agenţi ai europenizării.
Noi tabu-uri se prăbuşesc, responsabilitatea pentru democraţia locală, pentru dezvoltarea regională, pentru patrimoniu şi mediu răzbesc peste excesele autoritariste.
Privim spre anul 2002 īn primul rīnd cu emoţie. Va fi un an decisiv pentru noi, ca asociaţie, dar şi pentru noi, comunitatea mai largă. Lumea īnsăşi se află īn faţa unor opţiuni cruciale, violenţa şi diviziunile se vor amplifica, făcīnd īncă mai dificilă eficienţa societăţii civile. Proiectul paneuropean riscă să atingă cote tot mai scăzute de susţinere populară, pe măsură ce birocraţia şi cinismul instituţional tind să umbrească idealul fondator al unui continent reconciliat cu istoria, bogat īn diversitatea culturilor şi unit prin comunitatea de valori fundamentată de demnitatea umană.
Dar privim spre 2002 şi cu optimism temperat. Proiectele noastre tind să se extindă, ca şi īntreaga nostră organizaţie. Se vor amplifica ariile de interes, dar şi implicarea noastră regională şi europeană. Vom trece prin schimbări importante, de la militantismul general, spre ţintele mult mai precise şi concrete ale dezvoltării durabile.
Īn īncheiere, se cuvine să adresăm un cuvīnt de mulţumire personalului, experţilor, partenerilor şi susţinătorilor noştri de al căror sprijin sperăm să ne bucurăm şi īn viitor.

Smaranda Enache
Copreşedintă