::  Misiune :: Istoric :: Statut :: Membrii :: Structura :: Rapoarte anuale ::  Donaţii :: 2% ::  Comunicate :: Contact ::



C r o a t i


- datele Comisiei Nationale pentru Statistica
- date publicate de Consiliul pentru Minoritatile Nationale:
 Cadrul legislativ si institutional pentru minoritatile nationale, 1994
 Īnvatamīntul cu predarea īn limbile minoritatilor nationale din Romānia, 1995
- date provenind de la Uniunea Croatilor din Romānia
 
• 4180 de croati (0,02% din populatia Romāniei);

3682 īn judetul Caras-Severin, 299 īn Timis.
 
Istoric:

Imigrarea croatilor pe teritoriul Romāniei se pare ca s-a produs īn trei valuri.

Primul val a imigrat īn perioada secolelor XIII-XIV din zona nord-vestica a Bosniei (Srebrena Bosnia), cunoscut sub denumirea de croatii carasoveni, sau „bazinul carasovenesc”, asezat pe platoul nordic al rīului Caras, īn apropierea orasului Resita, īn sapte localitati cu populatie de origine croata aproape compacta (īn proportie de 92-98%): Carasova (Karasevo), Clocotici (Klokotic), Lupac (Lupak), Nermed (Nermic), Iabalcea (Jabalce), Rafnic (Ravnic) si Vodnic (Vodnik) si o populatie partial populata spre sfīrsitul sec. al XIX-lea de etnici croati - Tirol - īn partea sud-vestica a orasului Bocsa. Pe līnga localitatile amintite, īn aceasta zona au mai fiintat īnca trei localitati cu populatie croata: Seliste, Tālva si Jaszenovacz. Locuitorii primei s-au stramutat la Carasova, celei de adoua la Lupac, iar despre soarta locuitorilor din cea de a treia, nu este consemnat nimic.

Carasova, cea mai veche dintre localitati, este consemnata ca existenta si īn cartografia oficiala din sec. al XIII-lea si al XIV-lea, iar celelalte īncepīnd cu sec. al XVI-lea. Partea nord-estica a localitatii este strajuita de ruinele cetatii Carasovei, cunoscuta īn datinele locale de „cetatea turcului” (Turski grad), care se pare ca a fost ridicata īnca īn perioada romana ca punct de observare, consolidata īn perioada Imperiului Austro-Ungar si reconstruita īn perioada pasalīcului de la Timisoara (1552-1717). Īn partea vestica a Carasovei se afla vestita Pestera Socolovatului (Sokolovacka pecka), care a constituit loc de refugiu īn vremurile de restriste.

Cauza imigrarii acestui val se presupune a fi fost fie pericolul otoman care plana asupra acestei parti a Balcanilor, fie prigoana catolicilor din zona de bastina, dat fiind faptul ca secole de-a rīndul au fost pastoriti de calugarii din Ordinul Franciscan.

Al doilea val, conform ipotezelor, a imigrat īn secolele XVI-XVII, unii chiar īn perioada dominatiei otomane īn Banat, sau la sfīrsitul acesteia. Acest val este cunoscut sub denumirea de „Raci” au „Sokti”. Din punct de vedere lingvistic prezinta similitudini cu graiul din zona Slavoniei estice, īn jurul localitatii Vincovci, partea sud-vestica. O a doua ipoteza este ca ar proveni din Herteg Bosna si Dalmatia, luīndu-se ca punct de reper traditiile folclorice. Acest val s-a asezat īn doua zone: īn judetul Arad, īn jurul localitatilor Radna si Lipova, cunoscuti sub denumirea de croati lipoveni (lipovacki Hrvati ili Sokci), īn apropierea orasului Timisoara, īn localitatea Recas (Rekas), unde convietuiesc cu romāni, maghiari si germani. Croatii lipoveni au lasat numai urme īn inscriptiile din cimitirele de la Radna si Lipova, contopindu-se īn populatiile cu care au convietuit, prin rarefierea demografica.

Al treilea val cuprinde populatia de origine croata care s-a asezat la īnceputul secolului al XIX-lea īn localitatea Checea, apoi o parte s-a extins si īn Cenei, judetul Timis. Originea acestui grup este din partea sud-estica a Croatiei, zona Pokuplje, o parte din acest grup s-a asezat si pe teritoriul Banatului iugoslav si este cunoscut sub denumirea de croati „kaikavieni”, trasatura lingvistica distincta a acestui grup, celelalte fiind „stokaviene”. Grupul este descendent al micii nobilimi croate, transferate printr-un schimb de bunuri din zona de origine īn aceasta parte a Banatului, transfer cauzat de reorganizarea militara a Imperiului Habsburgic, care a īnceput din perioada domniei Mariei Terezia.

Croatii vorbesc o limba slava care face parte din grupul limbilor slave sudice. Scrierea limbii croate este latina. Croatii din Romānia au folosit si folosesc aceasta grafie la biserica, īn scoli si īnviata de toate zilele.
 
Evolutie demografica:
 1850: 10.000 (din primul val de imigranti)
 1890: 1.700 (din al doilea val de emigranti)
 1977: 7.500 (0,03%)
 1992: 4.180 (0,02%) 6.873 din primul, 185 din celelalte valuri
 
Date statistice:
 lb. materna:
 93,12% limba croata
 4,85% limba romāna
 2,03% alta limba

 religie:
 3.954 (7.156) romano-catolici

 studii:
 1,9% fara sau nedeclarate
 33,7% primare
 62,6% secundare
 3,3% (0,7%) superioare

 vīrsta:
 18,0% īntre 0-14 ani
 60,5% īntre 15-59 ani
 21,5% peste 60 ani

 ocupatie:
 41,7% sector secundar

 Reteaua scolara: Reteaua scolara de limba croata este alcatuita din 3 gradinite si 2 unitati (sectii) cu clasele I-IV, cuprinzīnd 144 (118) elevi - 73 (82) prescolari, 71 (36) īn īnvatamīntul primar - pregatite de 5 (6) cadre - 3 educatoare, 2 (3) īnvatatori. Au fost elaborate 6 titluri de manuale scolare (manuale de limba materna si de matematica), 2 (3) titluri sīnt īn curs de elaborare (limba croata). Un numar de 602 (622) elevi care frecventeaza scoli cu predare īn limba romāna au optat pentru studiul limbii materne.
 
Institutii culturale: nu exista
 
Presa:
 lunare: Hrvatska grančica (bilingva, editata de UCR subventionata din bugetul statului, apare la Carasova)
 
Edituri: nu exista
 
Simboluri si sarbatori
 Drapelul tarii mama, rosu-alb-albastru
 Emblema specifica: turnul redutei pe vīrf de pisc - simbol al ruinelor Cetatii Carasovei
 
Monumente, asezaminte: nu exista
 
Fundatii, organizatii, asociatii:
 culturale:
 Uniunea Croatilor din Romānia

 Uniunea este succesorul de drept al organizatiei „Karaševski ogranak” din cadrul Uniunii Democratice a Sīrbilor, dar nu si continuatorul programului acesteia.

 Este persoana juridica īn baza Īncheierii nr. 20/18.06.1991 a Judecatoriei Teritoriale Resita.

 Scopul Uniunii este pastrarea si dezvoltarea identitatii etnice īn toate formele ei de manifestare, a patrimoniului cultural, īn conformitate cu prevederile Constitutiei Romāniei, sustinerea dezvoltarii economice a comunitatii croate din Romānia si stabilirea relatiilor cu poporul de origine din Croatia si īntreaga lume.

 Uniunea va actiona pentru:

 - cercetarea si dezvoltarea traditiilor;
 - īnsusirea limbii materne si a culturii īn limba materna;
 - īnfiintarea si sustinerea īnvatamīntului īn limba materna la toate nivelele, potrivit legislatiei din Romānia;
 - pastrarea dreptului la confesiunea si educatia religiosa;
 - pastrarea, cercetarea si promovarea creatiilor orale si scrise īn limba materna si īn limba statului, precum si la realizarilor din toate genurile ale artelor create pe aceste meleaguri de membri comunitatii;
 - activitatile editoriale unilingve sau bilingve;
 - realizarea emisiunilor la radio si televiziune īn limba materna;
 - promovarea relatiilor de prietenie cu poporul majoritar si celelalte minoritati nationale;
 - dezvoltarea relatiilor interne si externe īn domeniul īnvatamīntului cultural-artistic si religios.
 
Organele de conducere ale Uniunii sīnt: adunarea generala, conferinta comunala si zonala (31-61 delegati), congresul, consiliile de conducere ale organizatiilor locale, consiliul coordonator, biroul executiv
 (5 membri), comisia de cenzori (3 membri), comisii de lucru (3 membri).

 cultural-artistice:
 Karaševska Zora din Carasova
 
Reprezentare īn viata publica:
 reprezentanti alesi: 1 primar, 2 viceprimari, 16 consilieri
 
Problematica specifica:
 Reducerea numerica prin artificii de recenzare a populatiei; lipsa de legaturi telefonice si a cailor de acces īn timp de iarna īn unele localitati din zona „bazinului carasovenesc”; caminele culturale construite prin contributia baneasca si īn munca a comnitatilor sa fie redate ca bunuri de drept ale acestora, īn localitatile cu populatia compacta de origine croata.
 
Revendicari proprii: Memoriu īnaintat Guvernului Romāniei pentru a se corecta scindarea etnica nejustificata (includerea carasovenilor īngrupul de croati, si nu sīrbi)