Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.

Liga Pro Europa
s-centrul-intercultural

Centrul intercultural

Centrul intercultural 2003

Centrul intercultural 2004

Centrul intercultural 2005

Proiect finanţat de Fundaţia Heinrich Böll, Germania

Istoric

Centrul Intercultural, fondat în 1993, este unul din cele mai importante programe ale Ligii Pro Europa, fiind expresia parteneriatului dintre Fundația Heinrich Böll din Germania și Liga Pro Europa. Necesitatea creerii unui asemenea centru a fost relevată în cadrul seminarului internațional
„Minoritățile naționale în România” , desfășurat între 30 octombrie si 1 noiembrie 1992 la Tîrgu-Mureș, seminar organizat de Comitetul pentru Drepturile Omului în România din cadrul Fundației Heinrich Böll, Federația Internaționala Helsinki, Liga Pro Europa și Comitetul Helsinki din România. La seminar au participat aproape 100 de invitați printre care si reprezentanți ai Consiliului Europei și ai Parlamentului European. Printre recomandările prestigioasei manifestări s-a înscris și susținerea creerii unui Centru Intercultural.
„Sesiunea de lucru susține propunerea de a crea un centru social și cultural în Tîrgu-Mures, unde diferitele minorități pot să schimbe informații despre fiecare cultură și să participe împreună la programe de educație interculturală, utilizînd metode de instruire dinamice.”
Liga Pro Europa, prima organizație neguvernamentală din România a fost cea care și-a asumat rolul de fondatoare a acestui centru, beneficiind de sprijinul Fundației Heinrich Böll din Germania. Cuprinzînd, cunoscuți dizidenți, membrii ai Aktion’s Gruppe Banat, emigrați în Germania, Centrul Intercultural și-a conturat în timp, profilul, scopurile și programele ținînd cont de situația tensionată din Transilvania, de urgențele tranziției și perspectivele evoluției viitoare a României în context central european, așa cum arătau și editorii trimestrialului Alterei, în chiar primul număr:
„A-l cunoaste, a-l întelege, a-l respecta și, de ce nu, a-l preţui pe celălalt nu mai este, credem noi, un exerciţiu retoric, ci o condiţie a supraviețuirii.”

Profil

Centrul Intercultural este menit să înlesnească comunicarea și dialogul dintre diferitele comunități culturale, etnice, confesionale, să ocrotească alteritatea și diversitatea, să contribuie la prevenirea conflictelor, să semnaleze și să analizeze fenomenele de intoleranță și exclusivism. Într-un moment cînd unele comunitățti, traumatizate de istoria ultimelor decenii, îsi caută protecția în izolare etnica, lingvistică și confesională – motivată de altfel de nefasta experiența a purificărilor de tot soiul care au stigmatizat Europa secolului XX, Centrul Intercultural consideră ca singura opțiune responsabilă este cultivarea conviețuirii interculturale, complementara culturii naționale și europene, lucru exprimat și în platforma-program:
„Într-un moment cînd destule comunitățti, mai mult sau mai puțin traumatizate de istoria ultimelor decenii, îsi caută protecția în interiorul ghetourilor etnice, lingvistice și confesionale, demersul nostru pare să fie oarecum împotriva curentului. Și totusi, după nefasta experiența a purificărilor de tot soiul din imediata noastră vecinătate, sîntem ferm convinși ca singura opțiune responsabilă este cultivarea conviețuirii multiculturale. Constituit cu sprijinul initial al Fundatței Heinrich Böll, Centrul nostru și-a propus facilitarea comunicării interculturale, medierea dialogului, ocrotirea alteraității și diversității, prevenirea conflictelor, analizarea fenomenelor de intoleranță și exclusivism.”

Program

Programul Centrului se desfășoară în două direcții principale: una practică, vizînd dialogul social interetnic și interconfesional, învățarea interculturală în cadrul unor dezbateri, mese rotunde, cursuri, conferințe și seminarii, tabere sau universități de vară, schimburi culturale, manifestări artistice și sportive; cea de-a doua, teoretică, își propune elaborarea de studii și proiecte de cercetare menite să abordeze teme legate de problematica societăților multiculturale, contribuind la umplerea unui gol documentar prelungit. Multe din rezultatele acestor reuniuni sau cercetări și-au găsit locul în publicațiile Ligii Pro Europa: trimestrialul Altera și lunarul Pro Europa.

Manifestări (1994-2002)

Manifestări permanente:

Săptămîna Toleranței (martie)

Cea mai importanta manifestare a Centrului Intercultural, care se dorește a fi, la Tîrgu-Mures, o replica la intoleranța ce a culminat în primavara lui 90. Săptămîna Toleranței se desfășoară, an de an, în perioada 19-25 martie și constă într-o serie de manifestări civice, culturale și artistice destinate a fi un moment de reflecție asupra sensurilor profunde ale provocărilor acestui sfîrșit de veac.

Zilele Europei (mai)

Desfășurate an de an cu prilejul Zilei Schumann, Zilele Europei au inclus, manifestări din cele mai diverse. De la mese rotunde, expoziții de artă plastică sau concerte simfonice la Ziua porților Deschise. An de an cu acest prilej, Centrul Intercultural organizează Crosul Pro Europa, manifestare ce aliniază la start toți iubitorii mișcării, atît din județul Mureș cît și din întreaga tară.

Universitatea de Vară a devenit de-a lungul anilor unul din cele mai importante proiecte de dialog, româno-maghiar, un excelent prilej de trecere în revistă a procesului de tranziție din spațiul central – est european, de contact și cunoaștere reciprocă dintre tinerii Europei post-totalitare, de comunicare între reprezentanții clasei politice și liderii de opinie din regiune, de promovare a parteneriatului și cooperării la nivelul societății civile. Partenerul tradițional în organizarea acestei maifestări este Fundația Pro Minoritate din Ungaria. Cursanții universității sînt în majoritate studenți români și maghiari, tineri lideri politici, persoane interesate de tematica anunțată, reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale, jurnalisti. Lor li se adaugă, an de an un numeros auditoriu spontan.

Forum Intercultural (bianual)

Concepute ca un spațiu de dialog între reprezentantii uniunilor minorităților naționale, Forumurile Interculturale au fost în primii ani singurul cadru organizat în care uniunile minorităților naționale puteau dezbate problemele comune. Organizat bianual, Forumul Intercultural a luat în discuție problemele presante ale minorităților naționale.

Academia Interculturală Transylvania

Structurată ca o universitate volanta, Academia Interculturală Transylvania îsi propune să familiarizeze studenți și absolvenți de facultate cu tradițiile și cultura transilvanenilor de toate etniile, limbile, confesiunile. Excursiile de studiu, atelierele, personalitățile de marcă ce vor conferenția, fac din acest proiect un veritabil curs de istorie și civilizație regională.

Dezbateri (mese rotunde, seminarii, conferinţe)

1994

Europa contra intoleranţei

Drepturile omului și/sau Religia? masa rotundă la care au participat reprezentanți ai cultelor religioase din Transilvania, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale de drepturile omului precum și profesori implicați în domeniu.

Multiculturalitatea în arhitectura ecleziastică din Transilvania , simpozion și expoziție foto. Manifestarea a reunit specialiști în arhitectura ecleziasta, istorici. Paralel cu simpozionul a avut loc și o expoziție de gravuri, fotografii, planuri, relevee, proiecte ale bisericilor.

Evolutia relațiilor interetnice în Bucovina secolului XX , conferința publică susținută de Mariana Hausleitner, profesor la Freie Universitat Berlin.

Romii – necunoscuții de lînga noi. Seminar internațional ce a luat în discuție urmatoarele problematici: protecția minorităților în România, instituțiile statului și comunitatea romilor, prevenirea și soluționarea conflictelor în comunitățile multietnice, autoorganizarea comunităților de romi în Europa. Cu ocazia seminarului au avut loc și evenimente culturale: vernisajul expoziției fotografice a lui Jakob Tibor, recitalul actriței Kilyén Ilka, prezentarea versurilor poetei Luminița Cioabă.

1995

Triunghiularul Toleranței. Masa rotundă a adus la dialog reprezentanții partidelor parlamentare pe o latură a triunghiului, reprezentanții unor minorități naționale pe cea de a doua și reprezentanți ai societății civile pe cea de-a treia.

Credința și toleranța. S-au întîlnit la o masă rotundă reprezentanții bisericilor și cultelor care au încercat să evalueze dimensiunile și limitele toleranței raportate la canoanele propriei religii și la valorile umane universale.

Platforma prieteniei după cinci ani. O temerară încercae de a reuni în jurul unei mese rotunde grupul celor 30 de semnatari ai Platformei Prieteniei din 26 decembrie 1989, intelectuali români și maghiari care au răspuns la întrebarea: ce a mai rămas din ideile și spiritul acelei Platforme?

România și integrarea europeană. Conferința susținută de doamna Karen Fogg la care au fost invitați reprezentanți ai diferitelor partide politice, reprezentanți ai presei, oameni de afaceri, etc.

Din Europa spre Europa. Masa rotundă cu participarea unor personalități publice ca: Mariana Celac, Horváth Andor, Thomas Kleininger, Adrian Marino, Valentin Stan, Horea Andreescu.

Dialogul presei. În organizarea Ligii Pro Europa și a Asociației Ziariștilor Maghiari din România la Băile Tușnad a avut loc o întîlnire la care au participant reprezentanții presei majoritare precum și reprezentanții presei dedicată minorităților naționale.

Un naționalism bun?, un naționalism rau? Desfășurată la București, la sediul GDS, masa rotundă a adunat în jurul său personalități de marcă: Gabriel Andreescu, Radu Berceanu, Pavel Cîmpeanu, Magda Cîrneci, Andrei Cornea, Radu Filipescu, H.R. Patapievici, Horea Rusu, Manuela Ștefănescu, Renate Weber, Dinu Zamfirescu, etc

Forumul Intercultural: Minoritățile și societatea civilă

1996

Relațiile româno-maghiare și integrarea euro-atlantică. Prilejuită de vizita delegatiei FIDESZ condusă de Viktor Orbán, masa rotundă a adunat la dialog reprezentanți ai partidelor democratice, ai autorităților locale, ai societății civile, a presei.

Tentația intoleranței. Dezbatere teoretică la care au participat Smaranda Enache, Magda Cîrneci, Gabriel Andreescu, Horváth Andor, Claude Karnooh si Rudolf Herbert (Germania).

Pe urmele unei prejudecăți. Masa rotundă dedicată socializării copiilor romi în școala generală. Cei peste 50 de participanți au efectuat și o vizită la școlile generale 1, 8 și 12 din Tîrgu-Mures.

Forumul Intercultural: Forumul Intercultural al Minorităților

Interculturalitate și toleranța în revistele școlare și studențești. Masa rotundă dedicată tinerilor la care au participat 50 de invitați de la 32 de reviste școlare și studențești, care sub bagheta lui Andrei Cornea și Ágoston Hugo au purtat un amplu dialog despre toleranță, interculturalitate și modul cum aceste concepte se regăsesc în revistele școlare și studențești.

Relația majoritate-minoritate. Modele Europene. Organizat în cadrul Zilelor Europa, seminarul internațional a luat în discuție situația minorităților din România, Moldova, Ucraina, Slovacia, Ungaria, Norvegia, Finlanda, Franta, Elvetia, Spania precum și experiențele vest europene.

Tratatul de baza româno-maghiar. Concepută ca un forum intercultural, manifestarea a fost onorată de participarea doamnei Renate Weber, Valentin Stan, Szilágyi Zsolt, Ioan Muresan. Manifestarea a fost transmisa si la postul de televiziune TV MURES.

1997

Forumul Intercultural: Forumul Intercultural Transilvania
Forumul Intercultural: Administrația locală în comunitățile multietnice

Cum a fost posibil? Dezbaterea despre evenimentele din martie’ 90 Dezbatere moderată de Marius Tabacu a luat în discuție, cu participarea lui N.S. Dumitru, Verestóy Attila, Domokos Géza, Kincses Előd, Mircea Suhareanu și Smaranda Enache, evenimenele tragice din martie 1990.

Uniunea Europeană? ultimele evoluții și perspective de viitor, conferința publică susținută de doamna Edith Müller (Parlamentul European), organizată în cadrul Zilelor Europa

Forumul Intercultural: Instruirea în limbile minorităților naționale.

1998

Alteritate în mass-media – masa rotundă la care au fost invitați jurnaliști, sociologi, reprezentanți ai mass-media locală. Problemele dezbătute au vizat modul în care alteritatea este reflectată în mass-media.
Toleranța și indiferența socială? masa rotundă cu reprezentanții organizațiilor de romi din Transilvania, a liderilor comunităților de romi din județul Mureș.
Forumul Intercultural: O restanță în prelucrarea trecutului comunist: minoritățile
Colocviu: Minoritate în majoritate, majoritate în minoritate. Desfășsurat la Miercurea Ciuc, colocviul s-a bucurat de participarea reprezentanților administrației locale, a instituțiilor din Miercurea Ciuc, a reprezentanților organizațiilor neguvernamentale din județul Harghita precum și a invitaților Mircea Toma, Dan Pavel, Marius Lazar, Renate Weber, Gabriel Andreescu, Bartunek István, Dan Oprescu.
Valorile pluralismului european în programele și practica partidelor democratice – masa rotundă avînd ca invitați lideri ai partidelor PNTCD, PL, PNL, UDMR, ApR, PAR, PDSR, PAC din Tîrgu-Mures, Reghin, Ludus, Tîrnăveni, membrii ai Parlamentului, reprezentanți ai Prefecturii și Primăriei, reprezentanți mass-media precum și a unor organizații neguvernamentale.
De la „problema transilvană” la „problema europeană” – la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj. Prilejuită de lansarea numărului 10 al trimestrialului „Altera”, dezbaterea publică s-a bucurat de prezența autorilor: Bakk Miklós, Al. Cistelecan, Hannelore Baier, Molnár Gusztáv, Victor Neumann dar și a unor personalități ca Adrian Marino, Claude Karnoouh, Paul Philippi.
„Odorheiul Secuiesc pluricultural și reflectarea lui în școalăa” este un proiect de educație interculturală desfășurat între septembrie 1998 – aprilie 1999 la Odorheiul Secuiesc. Proiectul a inclus o serie de cursuri și ateliere de lucru la care au participat cadre didactice române și maghiare din Odorheiul Secuiesc. Acestea au susținut o serie de lecțtii demonstrative de educație interculturală
„300 de ani de la Unirea Bisericii Române cu Roma, 50 de ani de la scoaterea în ilegalitate”. Organizat sub înaltul patronaj al cardinalului Todea, în colaborare cu AGRU Reghin, simpozionul a adus în discuție problematica Bisericii Unite din punct de vedere istoric, religios, social, al drepturilor omului. Au participat: Doina Cornea, Ioan Roșca, Steliu Lambru, Florin Ignat Boitos.
Forum Intercultural: „Identitatea națională și învățămîntul în limba maternă”

1999

Bilingvismul în administrația publică locală, masa rotundă a luat în discuție modalitățile de reprezentare a minorităților la nivelul administrației publice locale și posibilitatea utilizării limbii materne în administrație. Au fost prezenți: reprezentantul Departamentului pentru Protecția Minorităților Naționale, primarii din Tîrgu-Mures, Reghin, Sovata, consilieri municipali, reprezentanți ai Consiliului Județean, reprezentanți ai mass-media.
Dezbatere: Între libertatea de expresie și calomnia prin presă. Au fost prezenți: Monica Macovei, avocat, Vera Cîmpeanu si Marius Lazar, sociolog, profesor universitar, reprezentantii ai mass-media locală, reprezentanți ai Parchetului de pe lînga Judecătoria Tîrgu-Mureș
Masa rotundă: Politicile de imigrare și traficul de femei , a pus în discuție în prezența reprezentantelor organizațiilor de femei problematica traficului de femei, a modalităților de stopare a extinderii acestui fenomen.
Masa rotundă la televiziunea locală: Toleranța noastră cea de toate zilele, Participanții, Szokoly Elek, director Liga Pro Europa, Lucia Briscan și Fodor Zeno, membrii ai Consiliului de Coordonare al Ligii Pro Europa au prezentat problematica complexă a toleranței și au răspuns întrebărilor telespectatorilor.
Conferința publică: Un mic stat luminat în centrul Europei – Problema toleranței religioase în Ardeal, a fost prima manifestare publică desfășurata în limba maghiară.
România într-o Europa a regiunilor? dezbatere la Universitatea de Vest Timișoara, prilejuită de lansarea numarului 10 al trimestrialului Altera. Desfășurată în prezența unui public elevat și numeros, dezbaterea și-a atins scopul de a face cunoscută publicația Ligii Pro Europa în mediul universitar timișorean. La dezbatere au luat parte profesori universitari (Mircea Mihaies, Adriana Babeti, Cornel Ungureanu etc), istorici (Marius Turda), sociologi (Gabriela Coltescu), personalități ale vieții publice (Gabriel Andreescu, Brîndusa Armanca), studenți ai universității timișorene precum și reprezentanți ai mass media.
Conferința publică: Unificarea Europei? istoric și perspective, conferința susținută de politologul Valentin Stan. Desfășurată în colaborare cu Primăria Tîrgu-Mureș, conferința s-a bucurat de o prezență numeroasă în special tinerii tîrgumureseni.
Transilvania văzută în presă: În colaborare cu Project on Ethnic Relation a avut loc la sediul Ligii Pro Europa o întîlnire a unui grup de reprezentanți ai mass-media natională cu membrii Consiliului de Coordonare a Ligii Pro Europa. Programul avea ca obiectiv familiarizarea ziariștilor bucureșteni cu specificitatea spațiului transilvan multicultural.
Naționalism sau democratism? : La Librăria Universității din Cluj a avut loc lansarea cărții domnului Andrei Roth, profesor de sociologie la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Nationalism sau democratism? Publicul participant a fost format în special din profesori, studenți și reprezentanți mass-media.
Lansarea cărții Naționalism sau Democratism? a profesorului Andrei Roth de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, cu ocazia Tîrgului Internațional de Carte de la Tîrgu-Mures. La prezentare au participat peste 40 de persoane reprezentînd autorități locale, studenți ai Colegiului Democratiei, public interesat.
Lansarea cărțtii Problema transilvană? : La sediul Grupului pentru Dialog Social din București a avut loc prezentarea acestei cărți, o colecție de eseuri și studii realizate de experți în domeniu, printre care și directorul executiv al LPE, Szokoly Elek. Cartea colectivă, editată de Gabriel Andreescu si Molnár Gusztáv este o analiză a specificității transilvanene precum și o încercare de explicare a unor noțiuni considerate tabu de opinia publică: devoluție, subsidiaritate, federalizare.
Podium discussion: Șansele reale de integrare ale României în Europa secolului XXI : la Tîrgu-Mures cu participarea doamnei Smaranda Enache, copreședinta Ligii Pro Europa, Ambasadoarea României la Helsinki alături de trei ziariști locali. Tema discuției a adunat la Palatul Culturii din Tîrgu-Mures peste 100 de participanți.
Lansarea la librăria Romulus Guga din Tîrgu-Mures a numarului 12 al revistei Altera (Multiculturalism) și a volumului domnului Eugen Patras Minoritățile naționale din Ucraina și Republica Moldova. Statutul juridic Prezentările realizate de Renate Weber, Cornel Moraru, Smaranda Enache, Szokoly Elek, au atras la manifestare un numeros public.
A VIII-a editie a Forumului Intercultural cu tema Stat și societate în Noua Europa. Scopul a fost dezbaterea influenței integrării europene asupra statelor naționale, necesitatea de descentralizare, subsidiaritate și pozitia statelor din Europa Centrala și de Est, incluzînd România în acest proces. Aceste două zile de discuții s-au bucurat de participarea a 30 de experți din tară și Ucraina: Horváth Andor, Valentin Constatin, Eugen Patras, Paul Philippi, Szilágyi N. Sándor, Renate Weber și alții. A fost o oportunitate pentru a sublinia progresul de democratizare în societatea românească, precum și de a arăta disfuncționalitățile care încetinesc reforma. O problemă centrală a discuției a fost dezbaterea rolului și a șanselor societății civile din România în vederea accelerării procesului de integrare și influența minorităților în acest proces.

2000

Holocaustul – datoria de a nu uita: podium disscusion cu participarea istoricului Spielmann Mihály și a reprezentantilor comunității evreiești Harry Kuller, Lia Benjamin și Halász Anna. Dezbaterea s-a desfășurat la Teatrul Național din Tîrgu-Mures cu participarea a peste 150 de reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, autorităților publice, tineri și tîrgumureseni. Discuția a fost moderată de directorul Centrul Intercultural, domnul Szokoly Elek.

Școala toleranței în scoală : masa rotundă la sediul Ligii Pro Europa cu participarea a numeroși elevi din liceele tîrgumureșene, profesori și reprezentanți ai mass-media.
Forum Intercultural : Martie 2000: Cu participarea a 15 specialiști din România și Ungaria printre care Smaranda Enache, Ariadna Combes, Molnár Gusztáv, Salat Levente, Törzsök Erika, Dana Prelipceanu, Gabriel Andreescu, Marius Tabacu s-a realizat o analiză a evoluției relațiilor româno-ungare după martie 1990 și viitorul acestor relații în condițiile integrării euro-atlantice.

Valorile europene și partidele politice: podium disscusion care s-a concentrat pe dimensiunile europene ale programelor partidelor politice. Cu această ocazie au fost decernate premiile concursului de eseuri pentru liceeni „Cine este un bun european?”

For Mures 3 : A treia ediție a Forumului Organizațiilor Neguvernamentale din județul Mureș la care au participat peste 90 de reprezentanți ai 50 de NGO-uri locale. Organizațiile prezente au analizat noua legislație privind asociațiile și fundațiile, implementarea Agendei Locale 21, cooperare cu administrația publică locală.

România și minoritățile – zece ani după : Cea de-a VIII-a ediție a Forumului Intercultural a trecut în revista realizările și insuccesele politicilor față de minorități în ultimul deceniu. La masa rotundă au participat reprezentanții uniunilor minorităților naționale, sociologi, analisști politici, reprezentanți ai mass-media. Fiecare dintre temele de discuție au fost introduse de către autorii unor studii sintetice: Dan Pavel (relația minorități partide politice), Mircea Toma și Marius Cosmeanu (imaginea minorităților în mass-media), Gabriel Andreescu (schimbări legislative), Marius Lazar si Horváth István (cercetările despre minorități). Discuțiile au vizat și posibilitatea realizării unor strategii comune în viitorii ani.

2001

Armenii din Transilvania: conferința cu această temă a avut loc la Teatrul Național cu participarea a peste 150 de persoane. Prezentarea a fost realizată de Nicolae Gazdovits autorul cărților despre istoria armenilor.
Holocaustul romilor: conferința publică realizată cu participarea a doi supraviețuitori ai Holocaustului precum și a experților romi: Maria Ionescu, Vasile Burtea și Florin Cioaba.
Educație civică, educația drepturilor omului: masa rotundă cu studenți, liceeni și cadre didactice din Tîrgu-Mureș
Drumul spre Europa – exerciții de comunicare: podium disscusion realizat în cooperare cu Radio Tîrgu-Mureș. Invitații manifestării au fost: Smaranda Enache și Constantin Balaceanu Stolnici.
Ziua Europei la Odorheiul Secuiesc: masa rotundă cu participarea cadrelor didactice, autorităților publice, mass-media precum și a membrilor Consiliului de Coordonare a Ligii Pro Europa. Asemenea manifestări au fost organizate la Satu Mare, Blaj și Sighișoara.
Nacionalizmus vagy demokratizmus?: lansarea cărții cu același nume a profesorului Andrei Roth s-a realizat la Libraria Phoenix din Cluj. Prezentarea cărții a fost realizată de: Szokoly Elek, Balázs Sándor, Kallós Miklós.
Un concept românesc despre viitorul Uniunii Europene: podium disscusion organizat în colaborare cu Universitatea Babeș Bolyai și Fundația pentru o Societate Deschisă București. Manifestarea găzduită de Biblioteca Centrala Universitara s-a bucurat de participarea cîstigătorilor concursului lansat de FSD: Gabriel Andreescu și Adrian Severin, Sorin Moisa, Dorina Năstase. Discuția a fost moderată de doamna Smaranda Enache și domnul Ovidiu Pecican.
Riscurile interne și geopolitice ale integrării europene: masa rotundă organizată la Uniter București cu participarea a numeroase personalități ale vieții politice românești.
Negarea Holocaustului în Europa de Est: conferința organizată la Tîrgu-Mureș cu participarea domnului Michael Shafir, analist politic principal la Radio Europa Liberă Praga.
Strategii de combatere a rasismului, seminar organizat la Tîrgu-Mures de LPE, cu prezentarea concluziilor Conferinței mondiale împotriva rasismului, xenofobiei și altor forme de intoleranță și a cadrului juridic de combatere a rasismului în România.
Mitul evreului rătăcitor: conferința publică la Teatrul Ariel cu participarea domnului Andrei Oisteanu, profesor la Universitatea București. La conferința au participat peste 75 de persoane interesate de tema conferinței.
Lansarea carții Imaginea evreului în cultura română s-a realizat în cadrul Tîrgului Internațional de Carte de la Tîrgu-Mureș. Prezentarea cărții a fost realizată de criticul literar Al. Cistelecan.
Comunitățile minoritare – factor de stabilitate în Europa Centrală și de Est: reuniunea comunităților minoritare din România și a comunităților românești de peste hotare a fost tema celei de a IX-a ediții a Forumului Intercultural desfășurat la București. Alături de reprezentanți ai uniunilor minorităților naționale din țară și a reprezentanților comunităților românești din Ungaria, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova și Iugoslavia la masa rotundă au participat experți de renume ca: Valentin Stan, Renate Weber, Zoe Petre, Molnár Gusztáv.

2002

SOS Sighișoara a fost numele celei de a IV-a ediții a Forumului Județean al Organizațiilor Neguvernamentale din judetul Mureș precum și a unei dezbateri organizată la GDS București în colaborare cu Asociația Sighișoara Durabilă, fiind parte a Campaniei SOS Sighișoara lansată de cele doua organizații. Atît participanții la Forum (peste 30 de organizații neguvernamentale mureșene) cît și cei de la București (personalități culturale, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale ecologice și culturale) au reliefat necesitatea protejării patrimoniului cultural și natural sighișorean în pericol de distrugere odată cu amplasarea parcului tematic Dracula Park.

PROVINCIA 2000 : Lansarea ultimei cărți a Editurii Pro Europa a îmbrăcat forma unei dezbateri publice la care au participat în prezența unui numeros public Molnár Gusztáv, Marius Lazar, Ágoston Hugó, Marius Cosmeanu, Ovidiu Pecican ți Szokoly Elek, o parte dintre autorii volumului.

Limitele toleranței, masa rotundă organizată la Clubul Presei cu participarea unui număr mare de tineri târgumureșeni și reprezentanți ai mass-media.

SOS Sighișoara: conferința la Biserica Evanghelica din Sighișoara cu participarea unor cunoscuți arhitecți, istorici, experti în probleme de patrimoniu, reprezentanți ai mass media, cetățeni ai municipiului Sighișoara. Participanții au demonstrat că construcția parcului tematic Dracula Park contravine legislației românești și va distruge atît rezervația naturală Breite cît și cetatea sighișoreană.

Prezentarea cărții„ Etnopolitika – a konfliktustól a méltányosságig. Az autentikus kisebbségi lét normatív alapjai” s-a realizat la sediul Universității Sapientia cu participarea autorului Salat Levente, precum și a numeroși studenți, personalități locale. Cartea a fost prezentată de Ungváry Zríny Imre și Szokoly Elek.

Societatea civilă și integrarea europeană, masa rotundă radio realizată în colaborare cu Radio Tîrgu-Mureș. Din partea Ligii Pro Europa a participat doamna Smaranda Enache.
Regionalism – masa rotundă radio realizată în colaborare cu Radio Târgu-Mureș cu participarea domnilor: Szokoly Elek, Csutak István și Brassai Zsolt.

Ziua Europei, podium la care au participat: Ovidiu Pecican profesor la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, Facultatea de Studii Europene, Fodor Imre, viceprimarul municipiului Tîrgu-Mures, Szokoly Elek, directorul Centrului Intercultural. Tineri studenți au prezentat fragmente din Adrian Marino, Denis de Rougemont și Richard N. Coudenhove – Kalergi.

2003

În 30 ianuarie la Cluj, Liga Pro Europa a organizat seminarul „Dezvoltarea regională și descentralizarea administrativă“. La dezbatere au participat 30 de personalități și experți în această problematică.
În 20 martie, în cadrul manifestărilor cunoscute sub denumirea de Săptămîna Toleranței s-a desfășurat la Târgu-Mureș, masa rotundă „Metamorphosis Transsylvanie“ . Masa rotundă desfășurată în limba maghiara a reunit intelectuali maghiari care au dezbătut evoluția viitoare a comunității maghiare ardelene.
În data de 22 martie, pe fundalul ultimelor evoluții s-a desfășurat masa rotundă Extremismul în România. La întîlnire au participat experți cunoscuți ca Gabriel Andreescu, Bányai Péter, Smaranda Enache.
În luna mai s-a desfaășurat dezbaterea publică cu privire la Criteriile politice de aderare și schimbări politice conceptuale. La dezbatere au participat reprezentanți ai administrației publice locale.
În 17 mai, la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia a avut loc Forumul Regional. Dezbaterea a luat în discuție dezvoltarea regională în Europa și s-a bucurat de prezența unor reputați specialiști ca Molnár Gusztáv, Ovidiu Pecican, Bakk Miklós și Szokoly Elek.
În data de 21 mai la Târgu-Mureș în colaborare cu Centrul Europa de la CRDE Cluj s-a desfășurat podiumul Criteriile politice și importanța lor în procesul de integrare. La această manifestare au fost invitați Ovidiu Pecican, Salat Levente, Smaranda Enache și Czegzi Sándor, viceprimarul orașului.
În 26 iunie la Facultatea de Studii Europene s-a desfășurat seminarul Libertatea religioasă și integrarea Europeană. La această masă au participat reprezentanți ai bisericilor din județul Cluj: ortodoxă, Greco-catolică, catolică, reformată, evanghelică, baptistă, adventistă. De asemenea au participat reprezentanții organizațiilor neguvernamentale implicate în dialogul interconfesional. Participanții au discutat despre situația retrocedărilor bunurilor bisericești.
În 18-20 septembrie în parteneriat cu EFA, Provincia și Liga Transilvania Banat s-a desfășurat la Cluj forumul internațional Forumul Central European de Regionalizare și Integrare. Forumul a reunit participanți din Spania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și România.
Între 4-6 decembrie la Sinaia s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a Forumului Intercultural cu tema Utilizarea limbii materne în emisiunile de radio și televiziune. La discutiile forumului care au luat în dezbatere recomandările Înaltului Comisar pentru Minorități Naționale din cadrul OSCE au participat realizatori de radio și televiziune, reprezentanți ai uniunilor minorităților naționale, reprezentanți ai decidenților.

2004

În cadrul Săptămânii Toleranței s-au derulat:
Societatea civilă pentru îmbunătățirea situației romilor la care au participat reprezentanți ai administratiei publice locale, institutiilor de învatamînt, organizatiilor si partidelor comunitatii rome. La masa rotunda s-au luat în discutie situatie educatiei si a asistentei sociale pentru romi în judetul Mures.
Binefacerile si obstacolele convietuirii a fost titlul mesei rotunde desfasurate în parteneriat cu Conferinta Preotilor Reformati din judetul Mures.
„Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare în context românesc • Necesitatea reprezentarii intereselor minoritatilor la nivel ministerial“ au fost temele pe care reprezentantii uniunilor minoritatilor nationale si ai decidentilor le-au luat în dezbatere la masa rotunda organizata de Centrul Intercultural al Ligii Pro Europa la Bucuresti.


Manifestări culturale și comunitare

1994

Crosul Pro Europa, editia I. Crosul Pro Europa deschis tuturor celor care văd în mișcare o sursă de sănătate fizică și morală s-a desfășurat pe un traseu din zona centrala a Tîrgu-Mureșului și a reunit la start tineri și vîrstnici din întreaga țară.

1995

Expoziție de carte multinatională

Poezie și multiculturalitate. Dialog între un numeros grup de poeți ardeleni de cele mai diferite etnii care în limba versurilor și a cadențelor poetice au discutat problematica reflectării multiculturalității în poezie.

Premiera absolută a filmului artistic Secția. Filmul laureat la Festivalul Cinimatografic de la Budapesta a fost prezentat publicului tîrgumureșean de regizorul Gothar Peter, operatorul Vasile Vivi Dragan, actrița Nagy Mari precum și de producatorul român al filmului. Premiera a fost urmată de o dezbatere pe marginea filmului vizionat.

Poezie și dizidența , dialog Mircea Dinescu, Szocs Géza. Poezia s-a întîlnit cu politica într-un duplex poetic oferit de cei doi ajutati la chitara de Csutak István.

Concert de pian – Dialogul generațiilor, Dan Grigore. Concertul extraordinar la Doua piane a fost susținut de maiestrul Dan Grigore după o absență de șase ani si de invitații săi: Octavian Arion și Csiky Boldizsár jr.

Expoziția Piețele orasșlor din Europa – expoziție itinerantă.

Lansarea cărții Pentru Europa de Adrian Marino. Cu ocazia Zilelor Europa, a avut loc lansarea în Tîrgu-Mureș a cărții domnului Marino în prezența autorului și a editorului, Silviu Lupascu, editura Polirom Iași.

Crosul Pro Europa , editia a II-a

1996

Atelier experimental interactiv Inimi deschise spre toleranță, realizat în colaborare cu organizația Inimi deschise, un dialog între tinerii tîrgumureșeni.

Itinerar multicultural tîrgumureșean, realizat în colaborare cu Outward Bound România, concursul a reunit la start 160 de tineri, grupați în echipe. Echipele constituite au parcurs un itinerar intercultural al orașului Tîrgu-Mures, răspunzînd la întrebările formulate în chestionar. Echipajele care au dat cele mai multe răspunsuri au fost recompensate de premii pe categorii de vîrstă.

Recital de pian al artistului Jandó Jenő
Expozitia de autoportrete celebre din Colecția David .
Expoziție fotografică Mashkare Rroma, expoziție realizată la Tîrgu-Mureș de artistul fotograf Jakab Tibor.
Expoziția Sens a plasticienilor mureșeni la București
Crosul Pro Europa, editia a III-a

Seara de poezii Întoarcerea la Eminescu O seară de poezie și muzica în compania lui Ion Caramitru și a pianistei Mariana Iyman din Chișinău

1997

Expozitia de pictura Saschiz Requiem pentru o comunitate, realizată în colaborare cu Academia de Artă din București, expoziția a fost o rememorare sociologică a cauzelor care au dus la dispariția completă a comunității săsești.
Seara interculturală de folclor. Desfasurată la Teatrul Național din Tîrgu-Mureș, în colaborare cu Fundația Folk Center, manifestarea a reunit pentru prima dată un program de cîntece și jocuri populare românești și maghiare din zonele de interferența culturală ale Transilvaniei.
Concursul cine știe cîstiga Toleranța-intoleranța. La concurs au participat echipajele celor mai importante licee din oraș care au răspuns la întrebări legate de cele două concepte.
Cinemateca Săptămînii Toleranței: Plutașii, regizor Elek Judit, La haine și Regina Margot (Franța)
Concert extraordinar al pianistului Valentin Gheorghiu și a Cvartetului Bartha.
Crosul Pro Europa , editia a IV-a

1998

Concurs de orientare interculturală , în colaborare cu Outward Bound România.
Spectacol folcloric intercultural. Desfășurat în cadrul Săptămînii Toleranței, spectacolul organizat în colaborare cu organizațiile Folk Center și Inimi deschise a prezentat publicului influențele reciproce ale culturilor maghiare și germane.
Cinemateca Săpămînii Toleranței . În cadrul acestei manifestări, timp de patru seri tîrgumureșenii au avut posibilitatea să vadă sau să revadă filme celebre: Cainta, Becket, Zorba Grecul și Procesul de la Nürnberg. Filmele au fost prezentate de criticul Mircea Dumitrescu, intrarea la cinematograf a fost liberă.
Concursul cărților poștale Toleranța/intoleranța. Organizat pentru liceenii tîrgumureșeni concursul a constat în completarea întrebărilor vizînd termenii de toleranță, intoleranță. Din cele 6200 de cărți poștale distribuite gratuit, peste 1000 de cărți poștale au avut răspunsuri corecte, acestea participînd la tragerea la sorți desfășurată în cadrul unui program artistic. Cîstigatorii au fost recompensați cu premii în obiecte și locuri în tabere.

1999

Itinerar multicultural tîrgumureșean – concurs de orientare multiculturală în Tîrgu- Mureș,
Seara de folclor Influențe reciproce ale culturilor maghiare și românești, a fost realizat în colaborare cu organizațiile Folk Center și Ansamblul „Floare de nu mă uita” din Gornești, care au demonstrat prin dans elementele comune a celor două culturi. În debutul spectacolului s-a prezentat un material referitor la situația romilor din România
Cinemateca cu difuzarea gratuită a unui film despre intoleranța rasială: „Din vremea țiganilor”
Crosul Primăverii la Sovata
Crosul Pro Europa editia a VI-a
Întîlnirea Ansamblurilor Folclorice ale Romilor din Transilvania, realizate în colaborare cu Ansamblul Floare de nu mă uita, cele doua zile ale manifestării au demonstrat publicului (peste 200 de participanți) frumusețea dansului și muzicii populare ale romilor.
Kristallnacht. Realizată în colaborare cu Federația Comunităților Evreiești din Tîrgu-Mureș, dezbaterea pe marginea Holocaustului și a antisemitismului din zilele noastre a suscitat interesul a peste 100 de elevi din 4 licee tîrgumureșene. Dezbaterea a fost urmată de vizitarea Sinagogii și de un moment comemorativ la cimitirul evreiesc din Tîrgu-Mureș.
Recital extraordinar cu ocazia celei de-a X-a aniversari a Ligii Pro Europa susținut de pianiștii Dana Borsan din Bucureti și Szokolay Balázs din Budapesta.

2000

Spectacol folcloric Aven Amentza Romale organizat cu ocazia Zilei Dezrobirii Romilor la Sala Palatului Culturii din Tîrgu-Mureș. Cei peste 200 de spectatori au aplaudat teatrul popular pus în scena de ansamblul Aven Amentza Romale din Tîrgu-Mureș.
Germanii – vecinii nostri a fost titlul sub care în holul Primăriei Tîrgu-Mureș au fost prezentate imagini ale cetăților săsești ardelene. Expoziția a fost pregatită și prezentată de Pozsony Ferenc, profesor de etnografie la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj.
Cîntece și dansuri evreiești din Ardeal spectacol folcloric organizat în cooperare cu Fundația Folk Center.

În cadrul Cinematecii Săptămînii Toleranței a fost prezentat filmul La vita e bella. Cinematograful Tineretului s-a dovedit neîncăpător pentru publicul tînâr tîrgumureșean. Prezenzentarea filmului a fost realizata de criticul Mircea Dumitrescu.

Concertul dedicat memoriei victimelor conflictului interetnic a adus în fata tîrgumureșenilor virtuoși muzicieni ca Stefan Ruha, Erich Türk, Csíki Boldizsár jr, Nina Paneeva si Ana Bogatila.

Concursul de orientare interculturală, organizat în fiecare an, a reunit la start 60 de echipaje formate din cîte 4 participanți care au avut astfel prilejul să cunoască un Tîrgu-Mureș istoric și cultural.

Crosul Pro Europa editia a VII a adus la start 250 de iubitori ai alergarii din întreaga tară.

Festivalul Ansamblurilor de romi din Transilvania desfășurat la Gornești în parteneriat cu ansamblul Floare de nu mă uita a prezentat celor peste 300 de spectatori maiestria dansului și cîntecului romales.

Kristallnacht – întîlnirea tinerilor târgumureșeni cu domnul Grün László supraviețuitor al Holocaustului.
Nefelejcs la 5 ani a fost motto-ul sub care 7 ansambluri de dansuri populare ale romilor și-au dat întîlnire la Gornești.

2001

Aven Amentza Romale – spectacol folcloric de dansuri și cîntece ale romilor organizat cu ocazia zilei Dezrobirii Romilor. În deschiderea spectacolului Haller István a prezentat audienței (peste 300 de persoane) istoria comunităților de romi din Ardeal. Celor mai buni studenți ai Școlii Liderilor Romi li s-au înmînat diplomele de absolvire.
Război în bucătărie a fost titlul filmului lui Răzvan Popescu prezentat la cinemateca Săptămînii Toleranței. Alături de scenarist, Marius Barna regizorul filmului au dezvăluit celor peste 350 de tineri mesajul filmului inspirat de conflictul interetnic din martie 1990.
Concertul de orgă organizat în sala mare a Palatului Culturii a fost un prilej pentru publicul tîrgumureșean de întîlnire cu cunoscuta organistă Molnár Tünde.
Cîntecele și dansurile ceangăiești din Ardeal au fost prezentate cu profesionalism și dăruire de membrii Fundației Folk Center, partenerul acestei manifestări.
Concursul intercultural tîrgumureșean a oferit pentru 284 de tineri posibilitatea de a cunoaste mai multe despre istoria, cultura acestui oraș.
Sunshine este un film care prezintă drama evreilor în cel de-al doilea Război Mondial. Cei 70 de spectatori prezenți la proiecție au completat informțtiile filmului cu cele oferite de istoricul Spielmann Mihály și de domnul Ausch Sándor membru al comunității evreiești din Tîrgu Mureș.
Europublicitate și-au numit acțiunea studenții Colegiului Democrației care cu prilejul Zilei Europa au oferit concitadinilor lor informații despre Uniunea Europeană, Consiliul Europei. Materialele au fost difuzate gratuit timp de 4 ore în centrul orașului.

Crosul Pro Europa editia a VIII s-a bucurat de prezența a 260 de concurenți din întreaga țară.
Kristallnacht manifestare devenită tradițională a prilejuit unui număr de 150 de liceeni o tulburatoare întîlnire cu membrii comunității evreiești din Tîrgu-Mureș: Ausch Sándor – vicepresedinte și Grün László supraviețuitor al Holocaustului.

Ziua Minorităților Naționale a fost marcată prin publicarea în doua cotidiene locale: 24 Ore Mureșene și Népújság a unei sinteze referitoare la situația minorităților transilvane cu o scurtă prezentare a fiecarei minorități tîrgumureșene.

2002

Dancer in the dark a fost filmul cinematecii Săptămînii Toleranței . Filmul aduce în discuție problema condamnării la moarte.

Dansuri populare românești și maghiare din Ardeal a fost titlul manifestării organizate la Teatrul Național în cooperare cu Fundația Folk Center prilej de întîlnire între ansamblul folcloric din Mociu și ansambluri maghiare locale.

Concursul de orientare interculturală s-a bucurat de prezența a peste 70 de tineri tîrgumureșeni dar și a unui grup de sportive din Sfântu Gheorghe aflați în cantonament la Tîrgu-Mureș și care nu au ratat ocazia de a cunoaște un oraș plin de istorie.

Ansamblul Baroc Transilvania a concertat în Biserica Reformată din Cetate, locul în care s-a citit primul edict de toleranța religioasă.

Europublicitate, manifestare prilejuită de Ziua Schuman și prin care tîrgumureșenii au primit informații despre Europa, Uniunea Europeană, Consiliul Europei, materiale puse la dispoziție de Delegația Uniunii Europene la București. Manifestarea a avut ca partener media Radio Tîrgu-Mureș. În finalul zilei tîrgumureșenii și-au dat întîlnire la concertul formației Nightlosers.

Crosul Pro Europa editia a IX-a a stabilit un record de participare – peste 460 de iubitori de alergare din întreaga tară – care au avut și prilejul reîntîlnirii cu Mihaela Penes, director la Comitetul Olimpic Român.

2003

În cadrul Săptămînii Toleranței, la cinematograful Tineretului din Târgu-Mureș a vut loc cinemateca cu filmul „Trenul vieții“ de Radu Mihaileanu, o metaforă la adresa regimurilor totalitare în general și la efectele nocive ale Holocaustului.

În luna martie, în colaborare cu Fundatia Romilor Phoenix din Bucuresti s-a organizat o expoziție de pictură a tinerilor artiști romi. La vernisajul expozitiei Oglinda a culturii rome a participat și Hugo Maracineanu, critic de artă rom.
Tot în cadrul Săptămînii Toleranței s-a desfășurat în ziua de 19 martie Concertul de muzica Klezmer la Sinagoga locală.
În data de 21 martie, la Biserica Evanghelica din Sighișoara a avut loc un Concert de Orgă. Pentru tîrgumureșenii care au dorit să audieze acest concert s-au pus la dispoziție autobuze gratuite.
Săptămîna Toleranței din 2003 s-a încheiat cu un spectacol de teatru Lebensraum – Spațiu Vital prezentat de studenții Academiei de Artă Teatrală București.
În 2 aprilie în parteneriat cu Asociația Memorialul Revolutiei din Decembrie de la Timișoara s-a organizat expoziția „Memorialul Revoluției“. Expoziția a fost gazduită în foaierul Teatrului Național din Târgu-Mureș iar la vernisaj au participat elevi de la liceele locale, revoluționari, reprezentanți ai administrației publice locale.
Zilele Europa din 2003 au debutat cu piesa de teatru Trilogia din Belgrad jucată de studenții Academiei de Artă Teatrală din Târgu-Mures pe scena Casei de Cultura din Blaj. Manifestarea a fost organizată în parteneriat cu Primăria Blaj.
Și în 2003, studenții Colegiului Democrației în colaborare cu radio Târgu-Mureș au realizat diseminarea de informații despre Uniunea Europeană. Manifestarea este tradițională și cunoscută sub numele de Europublicitate.
Crosul Pro Europa, editia a X-a s-a bucurat de prezența la start a unui număr de 560 de iubitori ai alergării care au dorit în acest fel să-și manifeste apartenența la valorile europene precum și susținerea procesului de integrare.
Continuînd tradiția anului 2002 și în 2003 Centrul Intercultural al Ligii Pro Europa a devenit partenere la Tabăra de Vară Scena.
Comemorarea Kristallnacht – ului din 2003 s-a realizat atît prin participarea unui număr de 250 de elevi de liceu la întîlnirea cu reprezentanții Comunității Evreiești desfasurată la Sinagoga din Târgu-Mureș dar și printr-o piesă de teatru Seara fără aplauze realizată pe baza textelor Annei Frank și a lui Kertesz Imre.
Cu ocazia Zilei Minorităților Naționale, Liga Pro Europa a distribuit gratuit o publicație sintetică referitoare la situația minorităților naționale din România.

2004

Concurs de orientare interculturală — La concurs au participat 122 de elevi la cele trei categorii de vârsta (clasele I-IV, V-VIII si IX-XII). La categoria clasele I-IV, 90% dintre echipaje au obtinut punctaj maxim fiind nevoie de mai multe serii de întrebari de departajare. Participarea cea mai numeroasa s-a înregistrat la categoria clasele V-VIII.

Cinemateca Săptămânii Toleranței : Pianistul – Sala Cinematografului Tineretului a fost plină (peste 300 de persoane). Filmul în regia lui Roman Polanski prezintă viața pianistului evreu din Varsovia Wladyslaw Szpilman, supraviețuitor al ghetoului din Varșovia, nevoit ulterior să se ascundă până la terminarea războiului.

„Târgu – Mureșul în 1900. (Oraș al art nouveau-lui)“ a fost titlul conferinței publice susținută de doamna arhitect Mariana Celac în Sala de Ședințe a Consiliului Județean.
Formația de muzică veche CODEX a susținut în cadrul Săptămânii Toleranței un concert la sala mică a Palatului Culturii, concert ce a inclus muzica renascentistă central și Est europeană.

Campanii ecologice

1994

Caravana Criș, cu Clubul Tisza din Szolnok, Ungaria

1995

Caravana Ecologica pe rîurile Crișul Repede și Barcău
Campania de cercetare a Tisei Superioare

1996

Campanie ecologica pe rîul Someș

Tabere și universități de vară

1994

Universitatea de Vară Bálványos V.

1995

Tabăra de multiculturalitate de la Sovata
Universitatea de Vară Bálványos VI.

1996

Universitatea de Vară Bálványos VII.

1997

Universitatea de Vara Bálványos-Tusnad VIII.

2002

Universitatea de vara Transilvania

2003

La Universitatea de Vară Transsylvania ediția a II-a au aplicat 207 de persoane iar peste 30 s-au înscris dupa expirarea termenului de primire a fișelor de înscriere. Au fost selectați un număr de 50 de participanți care au sosit din următoarele orașe: Cluj, Târgu Mureș, Timișoara, Arad, Rupea, Slobozia, București, Bistrita, Iași, Drobeta Turnu Severin, Tulcea, Gherla, Zalău, Alba Iulia, Târgoviște, Rădăuți, Bârlad, Bacău, Bals etc.
Distribuția participanților pe regiuni este, conform propriilor declarații:
50% Ardeal (incluzînd aici toate formele declarate: Regiunea 7 Centru, Regiunea 6 Centru Vest, Ardeal, Transilvania, etc)
10% Banat,
18% Moldova și Republica Moldova
18% Oltenia și Muntenia
4% Dobrogea

În ceea ce priveste backgroundul educațional participanții sînt studenți sau absolvenți ai facultăților:
• Relații internaționale și studii europene – 8%, • Științe politice – 22% • Științe economice – 10%, • Științe și litere – 8%, • Drept – 12% • Ingineria mediului – 2%, • Istorie – 18%, • Chimie Alimentara – 4% • Sociologie -6%, • Jurnalistica – 8%, • Arte – 2%

Programul Universității:

29 iulie, Marți
Integrarea europeană între retorică și deficit democratic
Adrian Severin, Zoe Petre, Szilágyi Zsolt, Cristian Preda, Anton Niculescu
Moderator: Smaranda Enache
p.m: Vizitarea Muzeului Național Secuiesc și a orașului Sfântu Gheorghe, Vizitarea Cetății de la Harman

30 iulie Miercuri
Prelucrarea critică a trecutului – o condiție a viitorului
Adrian Niculescu, Hannelore Baier, Marius Oprea, Ionut Stefan Traian, Adrian Cioroianu
Moderator: Szokoly Elek
p.m. Seara de poezie: Nichita Stănescu. Regia: Zakariás Zalán

31 iulie, Joi
Transilvania: identități multiple — complementaritate sau concurența
Horváth Andor, Ovidiu Pecican, Paul Philippi, Bíró Béla, Zeno Fodor, Mircea Suhareanu
Moderator: Szokoly Elek
p.m.: Fundația KIDA și Fundația Lam – model de dezvoltare comunitară, Muzică renascentistă; curs de dans medieval.

1 august, Vineri
Regionalizarea României în context european
Bakk Miklós, Molnár Gusztáv, Kolumbán Gábor, Sabin Gherman, Viorel Coifan, Caius Dobrescu
Moderator: Smaranda Enache
p.m.: Concert de jazz: Session Quartet

Editare și publicare

John P. Franck • Modele de guvernare democratice
Ezra Solomon • Economia într-o societate liberă
Binder Paul • Román diplomaták az erdélyi fejedelmek szolgálatában
Chester Finn • Politica într-o societate liberă
Chester Finn jr. • A preda democrația
România și minoritățile. Colecție de documente
Richard Coudenhove – Kalergi • Pan Europa
Breviar pentru democrație • Ce este democrația?
Willy Zeller • Breviar pentru economia de piață
Mariana Costin-Ion, Ionel Ion • Manual de aritmetica pentru clasa I, romani-român; romani-maghiar
Roth Andrei • Naționalism și democratism
* * * * Provincia 2000 • Antologie – cuprins/autorii
* * * * Altera • trimestrial teoretic
* * * * Info Pro Europa • buletin informativ lunar

Studii și cercetări

Liviu Malita • Bibliografia interbelică a interferențelor culturale din Ardeal
Bodó Zoltán, Marius Cosmeanu, Mátéffy Csaba si Paul Marginean • Analiza de conținut a cotidienelor tîrgumureșene în primele trei luni ale anului 1990
Hannelore Baier • Deportarea germanilor după cel de-al doilea război mondial
Brigitte Mihok • Situația romilor din districtul Mureș
Haller István • Violența împotriva unei comunitati: cazul Hădăreni
Dezso Buzogány • De la toleranță la intoleranță
Mihály Spielmann • Unirea cu Roma în istoriografia maghiară
Greta Miron • Unirea religioasă și constiința de sine a românilor

Director de program: Haller István
Coordonator de programr: Kacsó Judith Andrea