Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.

Liga Pro Europa

Conferință de presă din 14 martie 2012

Teme abordate:

  • Situaţia de la UMF Tîrgu Mureş – o şmecherie ieftină şi nedemnă care crează tensiuni

  • Apelul Ligii Pro Europa pentru redeschiderea dosarelor evenimentelor din 19-20 martie 1990

  • Atitudini antisemite şi de negare a Holocaustului

  • Situaţia retrocedării bunurilor Bisericii Române Unite cu Roma – Greco-Catolică

Situaţia de la UMF

Liga Pro Europa consideră că responsabilitatea pentru actualele tensiuni de la UMF se datorează în exclusivitate actualei conduceri şi Senatului Universităţii.

Deşi, în conformitate cu Legea educaţiei naţionale nr. 1 din 2011 art. 363

Art. 363. – La data intrării în vigoare a prezentei legi, instituţiile de învăţământ superior de stat având activităţi de predare în limba minorităţilor naţionale care au statut de universităţi multiculturale şi multilingve, conform prezentei legi, sunt:

   1. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca – în limbile română, maghiară şi germană;

   2. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş – în limbile română şi maghiară;

   3. Universitatea de Artă Teatrală din Târgu Mureş – în limbile română şi maghiară. ”

UMF are stabilit, alături de UBB Cluj şi Universitatea de Artă Tearală Târgu-Mureş caracterul de universitate multiculturală, în repetate rînduri rectoratul a dat tonul, iar Senatul UMF a respins respectarea acestei prevederi legale, obligatorii pentru o universitate care este finanţată din bugetul de stat. Chiar şi în cazul universităţilor private, prevederile legale sînt obligatorii, cu atît mai mult aceasta este o obligaţie a unităţilor de stat. Pentru a-şi acoperi reaua intenţie şi deciziile ilegale, rectoratul şi Senatul invocă principiul autonomiei universitare prevăzut de Constituţie şi de Legea educaţiei naţionale. Plecînd de la abuzarea legii, Rectoratul şi Senatul au adoptat o Cartă universitară care nu conţine caracterul multicultural, inventînd de fapt o şmecherie ieftină şi penibilă pentru mediul universitar pentru a eluda Legea. Ministerul Educaţiei a respins această Cartă în mod firesc, deorece este potrivnică legii.

Principiul autonomiei nu poate în nici un stat democratic prevala asupra legalităţii. Dacă autonomia ar fi absolută, universităţile, administraţiile locale, cultele ar putea introduce practici aberante pe teritoriul, în dispreţul legislaţiei în vigoare. Ne-am putea găsi în situaţii în care, în numele autonomiei, se introduce pedeapsa cu moartea!

Avînd în vedere situaţia creată şi refuzul Rectoratului şi Senatului UMF de a se conforma Legii, în timp ce continuă să utilizeze fonduri de la bugetul de stat, Guvernul României este nevoit să intervină pentru a restabili legalitatea. Această intervenţie se traduce în propunerea de Hotărîre de Guvern din data de 13 martie 2012, aflată în dezbatere publică.

Liga Pro Europa susţine caracterul multicultural al UMF Tîrgu-Mureş deoarece:

  • UMF a fost înfiinţată ca secţie a Universităţii Bolyai din Cluj în anul 1945, apoi transferată şi devenită universitate de sine stătătoare din 1948 la Tîrgu-Mureş;

  • UMF a fost între 1945-1962 instituţie de învăţămînt superior exclusiv în limba maghiară, ca parte a drepturilor minorităţilor prevăzute în Legea nr. 86 pentru Statutul Naţionalităţilor Minoritare din 1945 (aprobat prin Decretul nr. 309/06.02.1945) şi a Tratatului de Pace de la Paris din 1947, cînd Transilvania de Nord a revenit la statul român, cu un număr de obligaţii faţă de minorităţi (teritorii contra drepturi).

  • Abolirea caracterului de universitate de limbă maghiară s-a decis de Nicolae Ceauşescu, în acelaşi pachet de măsuri cu abolirea caracterului de universitate maghiară a Universităţii Bolyai din Cluj în 1959.

  • Caracterul bilingv al UMF a însemnat totodată o scădere treptată şi planificată a numărului de profesori şi studenţi de limbă maghiară, a catedrelor şi specialităţilor, pînă la încheierea admiterii începînd cu 1986 la Facultatea de farmacie în limba maghiară.

  • În anul 1990 studenţii şi cadrele maghiare au solicitat în repetate rînduri restabilirea echilibrului lingvistic al UMF, aceasta fiind unica instituţie de învăţămînt superior din România care oferă studiul medicinei şi farmaciei în limba maternă maghiară pentru comunitatea de cca 1,5 milioane de maghiari din România. Refuzul măsurilor a condus la scăderea la un minim istoric al numărului de cadre şi studenţi în 1995.

  • Sub presiune s-a înregistrat o ameliorare în 2007 cînd numărul profesorilor ajunge la 32, 9%, 128 cadre, iar numărul de studenţi ajunge aproape paritar.

  • Solicitarea de linii şi/sau secţii constituie încă un pas pe calea reparaţiei împotriva abuzurilor perioadei comuniste.

  • Caracterul multicultural este consecinţa valorilor societăţii româneşti actuale, a statutului minorităţilor, ratificîndu-se Carta limbilor minoritare şi regionale.

  • Caracterul multicultural nu constituie separatism, ci oportunităţi egale şi acces paritar la luarea deciziilor.

  • Ideal ar fi ca Senatul şi rectoratul să nu aştepte o hotărîre de guvern sau suprimarea fondurilor, ci să înainteze de îndată adoptarea caracterului multicultural şi multilingvistic prin modificarea Cartei în conformitatea cu legea.

Liga Pro Europa solicită din nou Procurorului General redeschiderea dosarului martie 1990 Târgu Mureş

În fiecare an, la comemorarea evenimentelor din 19-20 martie 1990 Liga Pro Europa solicită Procurorului General redeschiderea dosarului de cercetare a evenimentelor din 1990, identificarea organizatorilor violenţelor .

Din păcate, în ciuda multitudinii noilor mărturii şi dovezi, Parchetul General refuză în fiecare an redeschiderea cercetărilor.

Liga Pro Europa ia în calcul găsirea mecanismelor de trimitere a plîngerii la CEDO, aşa cum au procedat revoluţionarii de la Asociaţia 21 decembrie 1989 cu dosarele revoluţiei.

Liga Pro Europa a depus o plîngere penală solicitind deschiderea unei anchete penale, în conformitate cu Ordonanţa de urgenţă nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii în cazul lui Mircea Muntean, director de cancelarie al Prefectului de Mureş.

Liga Pro Europa consideră inadmisibilă atitudinea prefectului care nu a aplicat nici o sancţiune şi nu l-a demis pe Mircea Muntean din funcţia de director de cancelarie. Liga Pro Europa va sesiza primul ministru în legătură cu acestă situaţie.

Liga Pro Europa înregistrează în continuare plîngeri ale parohiilor greco-catolice privind abuzurile administrative şi discriminarea în justiţie în cazuri de retrocedare a bunurilor ce le-au aparţinut şi au fost confiscate prin Decretul nr. 358 din 2 decembrie 1948.

Liga Pro Europa consideră că atitudinile părtinitoare şi tergiversările din justiţie sînt dovadă clară că justiţia din România necesită în continuare o monitorizare atentă din partea Comisiei Europene. Ca atare, nu împărtăşim optimismul nejustificat al Ministrului de Externe privind suspendarea din iunie a Mecanismului de cooperare şi verificare.

Smaranda Enache

Copreşedintă

14 martie 2012