Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.

Liga Pro Europa

Comunicat de presă din 16 aprilie 2002

Poziţia Ligii PRO EUROPA privind cazul retrocedării Liceului Bolyai Farkas

    Liga PRO EUROPA consideră că dezbaterea din jurul liceului Bolyai Farkas este în primul rînd o chestiune de restituţie. Restituirea Liceului Bolyai către comunitatea maghiară reformată din Târgu-Mureş căreia îi aparţinuse timp de peste 400 de ani face parte din pachetul de restituţii la care s-au angajat guvernările democratice post-revoluţionare, asemenea retrocedărilor proprietăţilor persoanelor fizice sau comunităţilor etnice şi religioase. Proprietatea este garantată de Constituţie României.
    În acelaţi timp, este vorba de aplicarea prevederilor Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor, semnată şi ratificată de România, privind respectarea patrimoniului cultural ale acestora conform art.5, secţiunea II. Angajamentele internaţionale ale României obligă.

    Din punct de vedere politic este o chestiune de reparaţie. Liceul Bolyai Farkas este o entitate cultural-educativă simbolică a comunităţii maghiare din România. Ea a fost confiscată de puterea comunistă, iar Nicolae Ceauşescu a impus şi aici modelul său naţional-comunist de asimilare forţată a comunităţilor minoritare.
    Evenimentele din martie 1990 au dat o coloratură etnică unei probleme de restituţie a proprietăţii. Cercuri politice interesate în salvarea privilegiilor puse în pericol de revoluţie, care pe parcursul celor 12 ani s-au opus constant democratizării ţării, restituirii proprietăţilor, excluderii securiştilor din structurile de stat, integrării României în instituţiile euro-atlantice etc. au deturnat procesul legitim de retrocedare şi reparaţie în direcţia creării conflictelor interetnice.
    În acest moment evenimentele sînt aţîţate de aceleaşi forţe care doresc să creeze animozităţi înainte de summit-ul de la Praga pentru a induce în opinia publică internaţională că România nu este un stat democratic, fiind incapabil să-şi respecte angajamentele internaţionale şi să menţină armonia dintre cetăţeni şi comunităţi. Este foarte important ca persoanele cu convingeri democratice şi proeuropene să nu cadă în această capcană.
    PSD a acţionat de această dată corect în sensul intereselor majore ale societăţii româneşti şi este regretabil că opoziţia democratică (PNL, PD, PNŢCD) a fost incapabilă să formuleze o politică coerentă privind relaţiile interetnice şi se situează pe poziţii mai apropiate de PRM sau PUNR în această chestiune decît de valorile europene. Este regretabilă absenţa unui consens politic asupra valorilor democratice fundamantale.

    Opinia Ligii PRO EUROPA este că e nevoie de mai multă înţelepciune şi flexibilitate din partea comunităţii locale. Sîntem în favoarea restabilirii proprietăţii comunităţii maghiare reformate, a restituirii şi reparaţiei pentru injustiţia comunistă suferită, în acelaşi timp considerăm că trebuie optat pentru o soluţie graduală, trebuie evitat ca o injustiţie să fie corectată prin alta. Avînd în vedere obligaţiile contractuale ale conducerii liceului Bolyai Farkas şi Inspectoratului Şcolar Judeţean cu profesorii şi elevii de la secţia română, aceştia trebuie să aibă posibilitatea să absolve liceul în care s-au înscris. În paralel să se iniţieze procesul de restituire prin restabilirea şi garantarea caracterului de liceu cu limbă de predare maghiară, iar din anul şcolar 2002-2003 să se facă înscrieri numai pentru clase cu limbă de predare maghiară.
    Liga PRO EUROPA invită la reţinere şi cumpătare, la utilizarea cu precădere a diplomaţiei şi dialogului civic, decent şi constructiv. În România există 66 de şcoli cu limba de predare în limba unor minorităţi naţionale. În acelaşi timp există un important program de restituiri către comunităţile etnice, religioase, precum şi persoanelor fizice. Restuirea Liceului Bolyai Farkas nu este decît un caz de reparaţie pe lista retrocedărilor, alături de celelalte instituţii similare. Mîndria de a fi tîrgumureşan constă şi în mîndria de şterge de pe obrazul acestui oraş un stigmat pe care i l-au pus forţe marginale antieuropene şi antiromâneşti. Cartea noastră de vizită şi dezvoltarea oraşului nostru a avut destul de suferit în aceşti 12 ani din pricina lor. Ajunge!

Târgu-Mureş, la 16 aprilie 2002