Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.
În cadrul Conferinţei de presă din 6 februarie 2008, desfăşurată la sediul LPE, au fost abordate următoarele subiecte:
1. Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS)
Liga Pro Europa este una din cele 23 organizaţii care au iniţiat protestul împotriva Deciziei nr. 51 /2008 a Curţii Constituţionale prin care aceasta a declarat ca fiind neconstituţională Legea 1287/1999 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea poliţiei politice comuniste.
Liga Pro Europa susţine continuarea activităţii CNSAS şi salută angajamentul Guvernului de a garanta printr-o ordonanţă de urgenţă această continuitate.
Cu acest prilej, Liga Pro Europa reiterează solicitarea ca membrii Colegiului Director al CNSAS să fie persoane din societatea civilă deasupra oricăror suspiciuni, să nu fie şi să nu fi fost membri de partid, să nu fie propuşi de un partid anume, ci de o comisie specială parlamentară pluripartinică şi să fie numiţi cu votul a două treimi al Parlamentului.
În acelaşi timp, Liga Pro Europa pledează pentru adoptarea unui regulament strict de funcţionare a CNSAS prin care să fie asigurată credibilitatea şi transparenţa funcţionării şi prevenirea de scurgeri de informaţii sau decizii eronate care pot aduce atingere drepturilor omului. Deciziile de colaborare cu Securitatea să fie adoptate consensual de Colegiul Director, ca o garanţie a obiectivităţii.
Liga Pro Europa consideră că, avînd în vedere volumul enorm de dosare, este necesară dublarea numărului de angajaţi ai CNSAS.
2. Curtea Constituţională
Liga Pro Europa consideră că într-o democraţie consolidată, rolul Curţii Constituţionale este de prim rang. Din păcate, recentul incident legat de declararea ca neconstituţională a Legii de funcţionare a CNSAS dezvăluie că, prin actuala sa structură, Curtea Constituţională a României nu se ridică la înălţimea sarcinii sale şi poate fi influenţată politic. Este necesară revizuirea Constituţiei şi adoptarea unei noi legi de funcţionare a CCR. Judecătorii Curţii Constituţionale trebuie să fie autorităţi recunoscute în materie, neafiliaţi politic, iar mecanismul de votare în Parlament trebuie să fie modificat în aşa fel încît ei să fie numiţi, inclusiv cei propuşi de preşedinte, cu două treimi din voturile camerelor reunite ale Parlamentului, pentru a asigura independenţa lor faţă de influenţele politice.
3. Educaţia religioasă în şcolile publice
Liga Pro Europa a dat publicităţii în ianuarie 2008 Raportul privind educaţia religioasă din şcolile publice din România, care poate fi accesat pe www.proeuropa.ro. Raportul a fost publicat în 500 de exemplare care au fost expediate factorilor decizionali din MECT, Parlament, Guvern, Preşedinţie şi totodată inspectoratelor şcolare din întreaga ţară, cultelor religioase, organizaţiilor neguvernamentale, presei, precum şi intituţiilor europene. Liga pro Europa solicită c, la adoptarea noii legi privind reforma învăţămîntului preuniversitar, recomandările privind reforma educaţiei religioase din raportul său să fie introduse în acest act normativ. Este de absolută urgenţă ca legile învăţămîntului să garanteze:
• Caracterul laic al învăţămîntului de stat din România şi separaţia dintre stat şi biserică, în conformitate cu Constituţia României. În acest sens, MECT trebuie să ţină seama de decizia Curţii de Apel Bucureşti din 15 iunie 2007 care prevede că „apare necesară o reglementare în sensul asigurării exercitării dreptului la învăţătură şi accesul la cultură în condiţii de egalitate; respectării dreptului prăinţilor de a asigura copiilor potrivit convingerilor lor religioase şi filosofice; respectării caracterului laic al statului şi autonomiei cultelor; asigurării libertăţii de religie, conştiinţă şi convingeri a tuturor copiilor în condiţii de egalitate (…) pentru a evita o încălcare a dreptului la opţiune a părinţilor în scopul oferirii copiilor învăţămîntul religios, pentru a păstra principiul neutralităţii religioase a statului”.
• promovarea prin educaţia religioasă a interesului superior al copilului şi nu a intereselor cultelor religioase, care au la dispoziţie propriile lăcaşuri de cult şi propriul sistem de învăţămînt pentru promovarea priorităţilor proprii;
• caracterul opţional, neobligatoriu al studierii religiei, în conformitate cu legea şi cu opţiunea liber exprimată a părinţilor sau elevilor, informarea corectă a părinţilor şi elevilor asupra caracterului opţional al studierii religiei;
• garantarea egalităţii de şanse şi nediscriminării pentru minorităţile religioase sau cei neafiliaşi vreunui cult;
• retragerea acelor manuale care conţin idei ofensatoare la adresa altor culte sau a celor care nu sint afiliaţi religios;
• suspendarea acelor practici care impun privilegii ale cultului majoritar şi discriminarea elevilor şi cadrelor didactice care aparţin cultelor minoritare.
4. Cazul Európai Idő
Colegiul Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a dezbătut în şedinţa sa din 5 februarie 2008 petiţia Ligii Pro Europa, căreia i s-a alăturat şi Clubul Român de Presă, privind încălcarea de către publicaţia Európai Idő din Sf. Gheorghe a Ordonanţei Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată cu completările şi modificările ulterioare, prin publicarea de articole cu caracter vădit antisemnit, care „încălcă grav dreptul la demnitate personală a unei comunităţi prin instigare la ură rasială sau naţională” (art. 15).
5. Roşia Montana
Liga Pro Europa salută decizia Curţii de Apel Alba care a constatat în mod irevocabil nelegalitatea Hotărârilor de Consiliu Local Roşia Montană prin care, în iulie 2002, s-au votat planurile de urbanism ale comunei Roşia Montană, localitatea fiind astfel declarată zonă industrială, exclusiv rezervată proiectului minier propus de Gabriel Resources.
Decizia Curţii de Apel Alba va avea drept consecinţă anularea certificatului de urbanism 68/2004 emis de Consiliul Judeţean Alba pentru RMGC şi la obligarea Ministerului Mediului la a returna titularului de proiect documentaţia depusă împreună cu cererea de acord de mediu pentru proiectul Roşia Montană. Acest lucru presupune practic că RMGC, în cazul în care nu îşi abandonează intenţia de proiect minier la Roşia Montană, va trebui să refacă întregul proces de autorizare al proiectului, inclusiv va trebui să găsească modalităţi prin care să obţină o nouă licenţă minieră pentru perimetrul Roşia Montană, demersuri care ar necesita cel puţin 10 ani, atîta cît a durat pînă în prezent procesul de autorizare.
6. Programe pentru Romi
Liga Pro Europa desfăşoară împreună cu Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună” în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2008, faza a doua a proiectului de facilitare Educaţie pentru implicare civică în comunităţile de romi. În cadrul proiectului facilitatorii selectaţi de LPE îşi vor desfăşura activitatea în 16 localităţi din cele 6 judeţe ale Regiunii de Dezvoltare 7 Centru, fiind coordonaţi de domnul Venczi Vidor János. Scopul general al proiectului este întărirea comunităţilor de romi astfel încît acestea să participe la în mod direct la îmbunătăţirea climatului socio-economico-educaţional al localităţii ţintă.
7. Ziua – drept la replică
Urmare a publicării în cotidianul «Ziua» numărul 4137 din 21 ianuarie 2008, ediţia naţională, pagina 5, a articolului intitulat « Atac comunist la Religie » semnat de Luciana Pop şi George Scarlat, iar apoi în numărul 4138 din 22 ianuarie 2008, pagina 10 a articolului « Ministrul Educaţiei nu se lasă intimidat. Adomniţei este pentru studierea religiei în şcoli », semnat (L.P.), ambele diseminînd informaţii false şi calomnii la adresa Ligii Pro Europa şi a Smarandei Enache. Liga Pro Europa a adresat ziarului Ziua un drept la replică la data de 29 ianuarie 2008.
În conformitate cu prevederile Codului deontologic al Clubului Român de Presă, art.10, redacţia Ziua avea obligaţia să publice dreptul la replică al LPE în termen de cinci zile. Cum acest lucru nu s-a produs, LPE îşi rezervă dreptul de a difuza prin toate mijloacele de care dispune acest drept la replică. Pentru răspîndirea de informaţii false şi calomnie, Liga Pro Europa şi Smaranda Enache care au fost constant, în ultima perioadă, ţinta campaniei de discreditate susţinute de unii jurnalişti de la Ziua, îşi rezervă dreptul de a-i acţiona în judecată pe Victor Roncea, Luciana Pop şi George Scarlat.
Liga Pro Europa a susţinut de-a lungul anilor libertatea de expresie ca pe una din libertăţile fundamentale într-o democraţie. Totodată, Liga va adresa o sesizare Clubului Român de Presă în legătură cu nerespectarea de către ziarul Ziua a Codului deontologic al Clubului Român de Presa.
Smaranda Enache
Co-Preşedintă
Târgu-Mureş, la 6 februarie 2008
© 1989 - 2024 Liga Pro Europa