Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.

Liga Pro Europa

Apel către D-na Procuror

Doamnei Procuror General Laura Codruţa Kövesi
Ministerul Public
Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
B-dul Libertăţii nr.12 – Bucureşti
Stimată Doamnă Procuror General,
Avem onoarea de a supune atenţiei Dvs. prezentul

A P E L

Se împlinesc în aceste zile 21 de ani de la conflictul interetnic provocat la Târgu-Mureş în martie 1990.

În ciuda demersurilor repetate ale societăţii civile, ale victimelor violenţei şi ale presei, adevărul despre evenimentele din martie ‘90 de la Târgu-Mureş nu este cunoscut, tot aşa cum nu se cunoaşte adevărul deplin despre Revoluţia din Decembrie 1989 şi despre mineriadele succesive ce au urmat, întrucît justiţia nu şi-a făcut nici pînă azi datoria în elucidarea acestor evenimente.

Odată cu redeschiderea dosarelor pînă nu demult secretizate, opinia publică din ţara noastră a urmărit cu speranţă soarta cercetărilor legate de Revoluţia din Decembrie 1989 şi de mineriade.

 

Nu acelaşi lucru se poate spune despre dosarul evenimentelor din martie 1990 de la Târgu-Mureş. Despre autorii aducerii la Târgu-Mureş a celor ce au intimidat şi maltratat populaţia locală, se păstrează o tăcere absolută. În absenţa clarificării faptelor şi a identificării vinovaţilor, chiar şi după scurgerea a douăzeci de ani, asupra comunităţilor noastre planează încă stigmatul nedrept şi dureros al vinovăţiei colective, inacceptabilă în orice societate democratică.

Nu este un secret pentru nimeni că evenimentele din acel martie negru de tristă amintire din oraşul nostru au alterat imaginea internaţională a României şi au anulat credibilitatea conferită ţării noastre de victoria Revoluţiei Române.

La 19 martie 2010, la comemorarea a două decenii de la evenimente, târgumureşenii, români şi maghiari, şi-au unit glasul cerînd autorităţilor competente, în cadrul unei adunări populare, redeschiderea dosarului evenimentelor din martie 1990. Apelul lor a rămas fără răspuns.

Această situaţie contravine flagrant atît angajamentelor asumate de ţara noastră cu prilejul aderării la Uniunea Europeană, cît şi spiritului Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România, a poziţiei exprimate cu prilejul prezentării Raportului de către Preşedintele şi Parlamentul României.

Faptele săvîrşite în 19-20 martie 1990 la Târgu-Mureş sînt de o gravitate deosebită, iar tăinuirea făptuitorilor este în sine un grav delict juridic şi moral. Asemenea fapte cad sub incidenţa articolului 357 al Codului Penal, iar impunitatea de care se bucură încă făptuitorii lor este o pată pe obrazul justiţiei române.

În vederea stabilirii adevărului şi pentru respectarea principiului egalităţii în faţa legii, vă solicităm să dispuneţi reluarea de îndată a cercetărilor penale împotriva organizatorilor conflictului de la Târgu-Mureş din 19-20 martie 1990.

Cu reînnoită consideraţie,

Smaranda Enache                                                                                                   Dr. Előd Kincses
     Co-Preşedintă                                                                                                             Avocat

Târgu-Mureş, la 18 martie 2011