Construind încredere, solidaritate și înțelegere reciprocă pentru o Europă unită.

Liga Pro Europa

Conferință de presă din 21 septembrie 2011

Conferinţa de presă
21 septembrie 2011

I. Comunicat de presa

I. ProiectulPromovarea activităţilor la nivel local în comunităţile tradiţionale şi marginalizate de romi” Liga Pro Europa, în cadrul proiectului, finanţat de Comisia Europeană şi desfăşurat în parteneriat cu Amalipe Bulgaria şi Arsis Grecia, va organiza în perioada octombrie – noiembrie 2011 la Târgu-Mureş o serie de 3 cursuri de pregătire pentru reprezentanţii instituţiilor responsabile pentru prevenţie şi protecţie, reprezentanţi ai ONG-urile cu accent pe organizaţiile romilor, seminar intersectorial cu reprezentanţii responsabili de prevenţie şi protecţie, respectiv ai comunităţii romilor tradiţionali şi organizaţii neguvernamentale ale romilor.

Scopul cursurilor de pregătire este de a stabili relaţii mai strînse cu reprezentanţii instituţiilor responsabile de prevenţie şi protecţie, precum şi elaborarea unor modalităţi de interacţiune cu comunităţile tradiţionale unde aceste căsătorii forţate
sunt practicate în continuare.
Selecţia participanţilor, în număr de 15 pentru primele două cursuri şi 20 pentru următorul, provenind de pe raza judeţului Mureş, va avea în vedere asigure participarea unui număr semnificativ de femei şi tinere fete de etnie romă, provenind
din comunităţi cu o rată ridicată a căsătoriilor aranjate, forţate şi timpurii.

În momentul de faţă, acest proiect al Ligii Pro Europa, care ţinteşte implicarea directă a femeilor şi tinerelor fete, a liderilor de opinie din comunităţile tradiţionale în schimbarea mentalităţii de grup faţă de căsătoriile forţate şi timpurii, este unicul de
acest tip din Romania. Reamintim, că Liga Pro Europa a desfăşurat anterior un proiect care a vizat inventarierea comunităţilor tradiţionale şi realizarea unui raport de ţară pe tema căsătoriilor forţate, al căror procent situează România pe un loc îngrijorător între statele Uniunii Europene.

2. Biroul pentru Drepturile Omului al LPE a fost sesizat la data de 25 august 2011 de către Asociaţia Maghiară pentru Pregătirea Medicală şi Farmaceutică din România privind interzicerea de către Primarul Târgu-Mureşului a amplasăii în faţa ceasului floral a unui cort în perioada 27 august – 3 septembrie 2011, cu scopul promovării punctelor de verede ale Asociaţiei referitor la situaţia liniei de predare în limba maghiară din cadrul Universitîţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş.

Primarul Dorin Florea şi-a fundamentat decizia de a interzice o manifestare publică a unei asociaţii neguvernamentale pe argumentele furnizate de Comisia de avizare, compusă din reprezentanţi ai Primăriei Tg-Mureş, Poliţia Locală, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia Municipiului Tg-Mureş, Poliţia Rutieră, SMURD, Poliţia Locală şi organizatori.
Biroul pentru Drepturile Omului al LPE a analizat argumentele Comisiei de Avizare şi a constatat că LIGA PRO EUROPA 540049 Târgu Mureş, România, Piaţa Trandafirilor nr. 5, Etaj III, CP 1-154
Tel:+40-(0)265-250.182,+40-(0)365-401823, +40-(0)745-507166 Fax:+40-(0)265-250.183
Email: office@proeuropa.ro

Acestea nu se susţin, după cum urmează:
a. Comisiei de Avizare a susţinut că Asociaţia nu este mandatată de Senatul UMF pentru a desfăşura activitatea de informare a cetăţenilor referitor la istoricul universităţii.
LPE atrage atenţia ca Asociaţia este entitate juridică de sine stătătoare, nefiind subordonată UMF, în consecinţă nu trebuie să fie mandatată de către Senatul UMF pentru a-şi desfăţura activităţile propuse.
b. Comisia de avizare a respins cererea considerînd-o ca inoportună ???? LPE atrage atenţia Primăria şi comisia nu au competenţă de a decide asupra oportunităţii desfăşurării acţiunilor de către organizaţii ale societăţii civile, în afara cazurilor în care aceste activităţi ar încălca prevederile art. 2 din Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, ceea ce nu este cazul.
c. Comisia a motivat respingerea cu faptul că în perioada respectivă s-a desfăşurat şi cel mai mare festival din sud-estul Europei (Peninsula),şi în conformitate cu prevederile Legii nr. 60/1991 este interzisă desfăşurarea în paralel a două manifestări
distincte, indiferent de caracterul acestora, cu atît mai mult cu cît afluenţa de public fiind foarte mare, nu ne permitem obturarea căilor de comunicaţie pietonale, fapt care ar putea duce la punerea în pericol a integrităţii fizice a concetăţenilor noştri şi a turiştilor aflaţi în Municipiu”.
Şi acest argument este fals şi contravine legislaţiei, deoarece conform art. 5 alin 2. din Legea nr. 60/1991este interzisă desfăşurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în acelaşi loc sau pe aceleaşi trasee, indiferent de caracterul acestora” , iar în cazul de faţă cele două adunări publice chiar dacă s-ar fi desfăşurat în aceeaşi perioadă, s-au organizat în două locaţii diferite aflate la o distanţă aprox. de 1,5-2 km una de cealalaltă (în centrul municipiului la ceasul floral respectiv pe malul Mureşului)
Traseele de afluenţă ale publicului pentru cele două manifestări ar fi fost pe trasee distincte, nederanjîndu-se reciproc. Nu ar fi fost obturate căile de comunicaţie
pietonale, iar la manifestarea organizaă de Asociaţie ar fi participat doar acei cetăţeni
care oricum erau în trecere prin centrul municipiului (un număr infinit mai mic în  comparaţie cu cealaltă manifestare).
d. În fine, alt argument al respingerii era ca în aceeaşi locaţie (Piaţa Trandafirilor) se
execută lucrări edilitar-gospodăreşti de amploare privind reabilitarea parcului şi a
covorului asfaltic.
Numai că, lucrările de reabilitare a Pieţii Teatrului se desfăşuraseră deja de cîteva luni, într-un spaţiu clar  delimitat şi închis fără perturbarea circulaţiei auto sau pietonale, iar
în apropierea ceasului floral se lucra pe o porţiune foarte mică ce nu justifica avizarea
negativă. Dacă lucrările ar fi fost de amploare, era necesară închiderea zonei respective circulaţiei pietonale, indiferent de intenţia Asociaţiaei de a organiza vreo activitate în acel loc.
LPE consideră interzicerea manifestaării Asociaţiei Maghiare pentru Pregătirea
Medicală şi Farmaceutică din România din perioada 27 august – 3 septembrie, ca un
abuz al Primarului şi al Comisiei de avizare, un atentat la dreptul de liberă întrunire,
garantat de Constituţia României la art. 39 (Libertatea întrunirilor) şi de tratatele
internaţionale la care România este parte. LPE a recomandat Asociaţiei să se adreseze instanţelor de judecată, fiind vorba de un caz de încălcare a drepturilor fundamentale care poate constitui baza unei plîngeri la CEDO.
Subiecte de interes general :
1. LPE susţine prezenţa Regelui Mihai la cea de-a 90 aniversare în
Parlamentul României, în cadrul unei sesiuni plenare solemne la data de 25
oct 2011. Salutăm atît propunerea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, cît şi
votul de susţinere al UDMR şi al minorităţilor naţionale care a înclinat balanţa votului,
precum şi curajul a cinci parlamentari PDL de a vota conform propriei conştiinţe şi nu
presiunii de la Cotroceni.
2. LPE, ca parte a Campaniei SOS Roşia Montană, susţine în continuare
necesitatea interzicerii mineritului pe bază de cianuri şi rezilierea
contractului Statului Român cu Roşia Montana Gold Corporation. Aurul,
argintul şi minereurile rare de la Roşia Montană trebuie exploatate de
România în beneficiul propriilor cetăţeni, iar ameninţările devastatoare la
adresa mediului înconjurător trebuie prevenite şi interzise pe teritoriul
României, ţara noastră avînd unul dintre cele mai ridicate grade de poluare
generală din UE.
Este inadmisibil ca Preşedintele ţării să se implice în promovarea intereselor unei
companii private. Pericolul utilizării cianurii este major, argumentele referitoare la
exploatarea cu cianuri în Suedia şi Finlanda nu se susţin. Cele 2 ţări evocate ca pretext
pentru exploatarea cu cianuri dispun de standarde ecologice şi măsuri de securitate
ecologică de vîrf în lume, incomparabile cu cele din România, unde standardele de
protecţie a mediului sînt din cele mai scăzute în Europa. Simţim pe pielea noastră cît
de relative sînt măsurile de protecţie : la Târgu-Mureş, de exemplu, Combinatul
Azomureş poluează vizibil şi constant fără ca instituţiile să ia măsuri de protecţie a
populaţiei. Ar fi păcat ca, în urma exploatării cu cianuri, Transilvania să-şi piardă
ultimele resurse minerale, în condiţiile în care tocmai această regiune – cîndva, alături
de Banat, motorul României – nu dispune de investiţii semnificative şi i s-a retras
recent pînă şi dreptul de a avea o autostradă. E suficient evocăm în context
« beneficiile » pe care le are fosta staţiune de renume Borsec, după ce exploatarea
apei minerale a fost concesionată unei firme din Bucureşti. Toate posturile de
televiziune sînt invadate de reclamele scumpe ce celebrează « regina apelor
minerale » la împlinirea a 205 ani de existenţă, în timp ce comunitatea locală din
Borsec este la pragul de jos al sărăciei, iar fosta staţiune este literalmente devastată.
3. LPE consideră că strategia comasării alegerilor locale şi parlamentare din
2012 este încă o dovadă a dispreţului Preşedintelui şi al partidului său – PDL
-, faţă de regulile scrise şi nescrise ale unei democraţii funcţionale. PDL a fost şi continuă să fie un partid de primari (Cluj, Tg-Mureş, Arad, Braşov), ce deţine majoritatea primăriilor şi consiliilor judeţene, în care guvernul pompează sume uriaşe pe ultima sută de metri. PDL, prin comasarea alegerilor, speră în fructificarea transferului de popularitate de la primari la partid. Ţinta acestei mistificări sînt în principal alegătorii din Ardeal, pe care dacă PDL îi pierde, pierde alegerile locale, parlamentare şi ulterior preşedinţia.
PDL şi Preşedintele Băsescu insistă asupra comasării alegerilor, nu pentru a economisi bani, ci din următoarele motive :
– PDL este în mare pierdere de popularitate, iar vectorii de imagine ai partidului s-au
estompat.
Malversaţiunile financiare, spălarea de bani şi finanţarea ilegală a campaniilor electorale vor fi mai uşor de instrumentat la nivel local. Preşedintele insistă pe alocarea a cîte 50.000 de RON fiecărui candidat, pentru a crea din start o diferenţă de finanţare între propriul partid, care se va baza pe sume ocultate la nivel local, şi celelalte formaţiuni politice.
– Este mai probabilă amînarea pînă în noiembrie a alegerilor locale, fapt ce ar crea mai
puţină stupoare la nivel european şi eventuale semne de întrebare din partea PPE,
decît aducerea alegerilor parlamentare în mai sau iunie.
III. Comentarii legate de actualitatea târgumureşeană
1. Liga Pro Europa se pronunţă împotriva iniţiativei unui reprezentant PSD
local de a se conferi Şcolii Generale nr. 2 din Târgu-Mureş numele lui Adrian
Păunescu. Adrian Păunescu nu poate fi un exemplu de urmat pentru elevii
şcolii, mulţi dintre părinţi şi cadrele didactice s-ar putea simţi ofensaţi de
atribuirea acestui nume care, în memoria multor târgumureşeni, evocă
amintirea poetului de curte al lui Nicolae Ceauşescu.
LPE susţine denumirea şcolii în memoria fostului primar Bernády György o
personalitate de prim rang, primarul care a înzestrat Târgu-Mureşul cu unele
din monumentele sale arhitectonice şi urbanistice cele mai remarcabile.
Un alt argument al fi acela că în perioada de după 1989, majoritatea covîrşitoare a
personalităţilor al căror nume a fost atribuit unor unităţi şcolare aparţin tradiţiei
româneşti, personalităţile maghiare fiind cvasi-absente, deşi Târgu-Mureşul este un
oraş bilingv şi multicultural, jumătate din populaţie fiind de limbă maghiară. În prezent, din cele 17 licee din oraş, 12 poartă nume de personalităţi româneşti, 2 de
personalităţi maghiare, iar 3 nu au primit nume. Din cele 13 gimnazii ce funcţionează
la Târgu-Mureş, niciunul nu poartă numele unei personalităţi maghiare, deşi toate găzduiesc atît clase cu predare în limba română, cît şi clase cu predarea în limba
maghiară. Acest dezechilibru nu este în folosul comunităţii locale şi întreţine frustrări
nedorite.
Conferirea numelui « Bernády György » Şcolii generale nr. 2 din Târgu-Mureş, construită de altfel în vremea sa, s-ar constitui într-un meritat omagiu unei personalităţi memorabile, celui mai important edil din istoria oraşului, respectat de întreaga comunitate locală.
2. Candidatura Smarandei Enache la funcţia de primar al Târgu-Mureşului.
Două recente sondaje efectuate în acestă vară de două partide (unul românesc, altul maghiar) indică faptul Smaranda Enache, candidat independent, este cel mai bine situată în susţinerea publică, după actualul primar PDL, depăşind semnificativ potenţiali candidaţi ai UDMR, PNL sau PSD .
Pentru schimbarea actualei conduceri discreţionare a administraţiei locale, considerăm  că este necesară o amplă coaliţie civică, aptă să îndepărteze actuala clientelă PDL şi să introducă un stil nou, democratic şi responsabil de gestionare a comunităţii
târgumureşene.
În prezent, în ciuda retoricii populiste practicate de primar şi acoliţii săi PDL-şti,
administraţia locală este integral subordonată intereselor PDL, nefiind în slujba cetăţenilor. Prin abuzuri succesive, între care suspendarea viceprimarului liberal,
forţarea situaţiei unui consilier local, PDL şi-a asigurat în Consiliul Municipal Târgu-
Mureş o majoritate ilegală, tolerată de partenerul de guvernare UDMR.
E momentul să punem capăt acestor abuzuri şi mentalităţii de guvernare a partidului unic.
Argumentele esenţiale care ne motivează sînt :
Stilul dictatorial şi caracterul netransparent al administraţiei locale, al utilizării
banului public, lezează interesele legitime ale cetăţenilor.
Comunitatea este agresată de un discurs public violent, care întreţine divizarea
politică, economică, etnică şi lingvistică.
– Primarul întreţine în relaţiile cu instituţiile şi societatea civilă o atmosferă dictatorială,
o politică de forţă în care spiritul civic şi pluripartidismul democratic au de suferit.
Gradul ridicat de îndatorare pe termen mediu şi lung a oraşului este un obstacol
serios în dezvoltare.
Atragerea fondurilor europene este mult sub posibilităţi şi nevoile reale ale
comunităţii locale, iar înfrăţirea cu alte oraşe şi regiuni, menţinută la nivele derizorii,
nu se traduce în creştere economică.
Lipsa investiţiilor notabile şi a locurilor de muncă determină cote ridicate de
emigrare a tinerilor.
Viaţa economică este dominată de interese şi clientela de partid a PDL, concurenţa
liberă este cvasi-absentă.
– Caracterul bilingv şi multicultural al oraşului este obstrucţionat, nefiind susţinut prin finanţări şi politici publice adecvate.
– Cultura şi arta, odinioară cartea de vizită a oraşului, sînt neglijate, favorizîndu-se
manifestări publice costisitoare, de promovare a kitch-ului. Monumentele de
arhitectură şi urbanism nu sînt protejate corespunzător.
– Universităţile de prestigiu din oraş nu se bucură de stima şi tratamentul meritat, iar
energia creatoare a mediului academic nu se traduce în politici publice adevcate
mileniului trei.
– Profesioniştii şi experţii din societatea târgumureşeană sînt ţinuţi la distanţă de actul
decizional.
– Actuala putere locală nu are nicio viziune de perspectivă, nici un model de dezvoltare
durabilă pe termen mediu şi lung a oraşului. Cîndva o capitală regională, Târgu-
Mureşul nu contează în Transilvania, este absent pe harta ţării şi cu atît mai mult pe
harta Europei.
– Târgu-Mureşul este lipsit de o infrastructură adecvată şi este menţinut într-o stare de
semi-izolare culturală, turistică şi economică.
– Lucrările publice de urbanism sînt cosmetizări efemere, realizări de mîntuială în
preajma momentelor electorale, în timp ce materialele şi pavajele tradiţionale
valoroase au fost înstrăinate, iar costurile pişcotizării generale sînt astronomice.
– Odinioară un centru sportiv de renume naţional şi internaţional, Târgu-Mureşul este  dezvoltat unilateral, prin finanţarea cvasi-unilaterală a echipei de fotbal, ale cărei
meciuri sînt prilejuri de propagandă PDL.
– Principiile de bază ale protecţiei mediului sînt sistematic încălcate, dispreţul faţă de
natură este constat, în timp ce sume uriaşe se cheltuiesc pentru amenajări florale efemere.
Schimbarea actualei conduceri PDL a Târgu-Mureşului nu va fi o simplă alternanţă, ci o reformă profundă care propune o nouă administraţie, responsabilă, transparentă şi eficientă, punînd în prim plan respectul pentru drepturile omului şi libertăţile cetăţenilor, pluralismul şi solidaritatea.